Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Romani

15 romanet më të mira evropiane

                        E përditshmja britanike, “The Telegraph” ka publikuar një listë me titujt e 15 romaneve më të mira evropiane. E përditshmja britanike, “The Telegraph” ka publikuar një listë me tituj romanesh evropianë, që sipas saj, janë më të mirët. Fillimisht, kjo e përditshme kishe publikuar një listë anglosaksone me romanet më të mira të Amerikës Veriore dhe një listë tjetër me tituj britanik e irlandez. Pas kësaj, është publikuar edhe një listë tjetër me romanet më të mirë të Amerikës Jugore të cilat kanë pushtuar botën. Ndërsa lista e fundit përbëhet nga tituj romanesh evropianë dhe rus. Sipas “The Telegraph” 15 romanet më të mira evropiane dhe ruse janë këto: 1. “Procesi” (1925) – Franc Kafka, 2. “If This Is a Man” (Nëse ky është njeri) (1947) - Primo Levi, 3. ” Life A User's Manual” (Jeta: Udhëzime për përdorim) (1978) - Georges Perec, 4. “Don Kishoti i Mançës” (1605, 1615) - Miguel de Servantes, 5. “Confessions” (Rrëfimi) (1782) - Jean-Jacques Rousseau

Përtej largësive nga Bilal Xhaferri (Analiza)

Përtej largësive Ky roman trajton temën që ka lidhje me kohen ilire , kur Ilirët luftonin kundër pushtuesve romak . Më konkretisht bëhet fjalë për kryengritjen e madhe Ilire të viteve 6-9 të shekullit të parë të erës së re kundër romakëve . Këtë kryengritje e udhehoqën dy komandantë : Bato i Breukeve dhe Bato i Desidiateve ku pas nje beteje ku ai kapet i gjalle nga ushtria ilire . Personazhi kryesor i këtij romani është Ergysi që është luftëtar i shquar i cili po kthehej nga fushëbeteja i lodhur, i rraskapitur , i uritur por me një moral të lartë siç i kishte hije ushtarit Ilir . Në vazhdimin e veprës shkrimtari vuajtjet e Ergysit që kishte marrur rrugën për në Dardani nga Andetriumi e deri në Skardus ( Malet e Sharrit ) qe siç thoshte shkrimtari ka kaluar shtate diej e shtate hëna për të arritur në Dardani. Gjatë udhëtimit të tij të gjatë për në keshtjellën e Buklit që i duheshin edhe shtatë ore në udhëtim . Gjatë udhëtimit Ergysi takoi një vajzë shumë të bu

Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo - analizë letrare apo kritikë letrare

  Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo Tema: Është roman satirik i cili vë në lojë byrokracinë, hipokrizinë dhe servilizmin. Subjekti: Regjistrohen deri në hollësi ironike figurat e Zylos, një drejtor i sektorit për çështje kulturore, dhe vartësit të tij Demkës. Kthesë në karrierën e shokut Zylo vjen kur atij i kërkohet të shpreh pikëpamjet e veta për një pjesë teatrale. Shoku Zylo është një karaker universal që mund të ndeshet në çdo shoqëri e në çdo epokë. Rrëfimi i romanit është i veshur me humor popullor.   Personazhet: Ndërveprimi i personazheve është i përafërt me të Don Kishotin dhe Sanço Pançon. Në fillimi është Sançoja që habitet me lajthitjet e të zotit, por në fund ai vet e humbet sensin e realitetit. Zylo: Është një burokrat i qetë e i heshtur. Imponimi i tij bëhet me zë të ulët. Veprimet e tij janë gjithmonë qëllimmbara por e çojnë në gabime qesharake. Ai nuk ka dijeni për sëmundjen që ka, për këtë fakt lexuesit i vjen keq. I vesh vetes atribute të pamerita dhe person

Çka është epika

Çka është epika Epika është lloj letrar ku jeta pasqyrohet nëpërmjet rrëfimit për ngjarje dhe për njerëz që kanë marrë pjesë në to, për sjellje dhe emocione të tyre në rrethana të ndryshme.  Lloje të veprave epike janë: përralla , tregimi , novela , romani etj. ceshte epika, cka eshte epika, epika, cfare eshte epika, cili eshte kuptimi i epikes, cka domethene epika, epika dhe kuptimi i saj, çka eshte epika, c eshte epika, lloji letrar epika, vepra letrare epika, epika kuptimi,

Çka është romani

                Çka është romani Romani është një vepër e madhe tregimtare që pasqyron një proces të ndërlikuar të jetës, një sasi të madhe fenomenesh të jetës në zhvillim e sipër.  Në roman përshkruhen dhe jepen karakteristika të shumë personazheve, zhvillimi dhe përfundimi i tyre pas zgjidhjes së konfliktit. Romani - është vepër e gjatë letrare e gjinisë epike, e shkruar në prozë që pasqyron një rreth të gjerë ngjarjesh e dukurish nga jeta shoqërore. Llojet kryesore të romanit janë: aventurier, historik, shoqëror, psikologjik, humoristik, satirik, fantastik etj. Ndër romanet e para në letërsinë tonë janë: “Shkodra e rrethuar” nga N. Nikaj(1913), “Lulja e kujtimit” nga F. Postoli, “Çlirimtarët” nga Dh. Shuteriqi, “Ata nuk ishin vetëm” nga S. Spasse, “Këneta” nga F. Gjata etj. qka eshte romani,ceshte romani, cka eshte romani, cfare eshte romani, qka quajm romani, kuptimi romani, definicioni i romanit, qka domethene roman, çfare eshte romani,Çka është romani 

Çka është romani aventurier

          Çka është romani aventurier Romani aventuror është roman që pasqyron ngjarjet shqetësuese të jetës së pastër në natyrë.  Lindi nga elemente aventurore të romanit helen, të romanit kalorësiak , të librave popullorë të shekullit XVI dhe u paraqit në mesjetën e vonshme si kundërshti e idealizimeve të letërsisë së oborrit.  Shembuj klasik të romanit aventuror në letërsinë botërore janë romani spanjoll Lasarilo de Tormes, Don Kishoti i Servantesit, Robinson Kruso i Daniel Defos etj.

Çka është romani fantastiko – shkencor

Çka është romani fantastiko – shkencor Në këtë lloj romani gërshetohen elementet realiste me ato fantastike dhe shkencore.  Gjithashtu trillohen personazhet , ngjarjet, vendet dhe kohët kur ndodhin veprimet. Në këto romane vjen në shprehje imagjinata e shkrimtarit. romani fantastiko shkencor, roman fantastiko shkencor, qka eshte romani fantastiko shkencor

Cilat janë gjinitë letrare?

Cilat janë gjinitë letrare? Veprat letrare sipas formës së tyre ndahen në dy kategori të mëdha: në poezi dhe në prozë . Poezia ( vjersha) i përket ligjëratës së lirë dhe shkruhet në vargje, ndërsa proza i përket ligjëratës së lirë dhe shkruhet në rreshta. Në poezi zakonisht shkruhen vjershat, poemat etj.,ndërsa në prozë zakonisht shkruhen romanet , novelat studimet letrare etj. Por veprat letrare ndryshojnë edhe nga pikëpamja e përmbajtjes dhe hartimit. Që prej lindjes së veprave të shkruara letrare , janë dalluar tri ndarje të mëdha : Gjinia epike Gjinia lirike Gjinia dramatike Veprat epike janë ato vepra në të cilat shkrimtari e kallëzon, e rrëfen ngjarjen qoftë vetë, ose nëpërmjet personazheve. Këto vepra mund të jenë të shkruara në vargje ( poema,cikle këngësh , epope që mbështeten në ngjarje historike etj.), në rreshta ( romani , novela , tregimi , skica etj.). Veprat lirike janë ato vepra në të cilat shkrimtari nuk rrëfen ngjarje , por shpreh nd

Ç'është romani

Romani është vepër e gjatë letrare e gjinisë epike, e shkruar në prozë që pasqyron një rreth të gjerë ngjarjesh e dukurish nga jeta shoqërore. Llojet kryesore të romanit janë: aventurier, historik, shoqëror, psikologjik, humoristik, satirik, fantastik etj. Ndër romanet e para në letërsinë tonë janë: “ Shkodra e rrethuar ” nga N. Nikaj(1913), “ Lulja e kujtimit ” nga F. Postoli, “Çlirimtarët” nga Dh. Shuteriqi, “Ata nuk ishin vetëm” nga S. Spasse, “Këneta” nga F. Gjata etj. qka eshte romani,cka eshte romani,cfare eshte romani,cka quajme roman

Elementet Letrare

                     Elementet Letrare PERSONIFIKIMI Personifikimi është një lloj i metaforës , në të cilën gjërave, dukurive , sendeve abstrakte , kafshëve ose bimëve u jepen cilësi njerëzore.Për shembull: xbrit, pa xbrit o e vërtetë xbrit nga gjur’i perëndisë,jakë pakë tatëpjetë,tu apç dritë njerëzisë…( „Historia e Skënderbeut“ Naim Frashëri) METAFORA Metafora është ajo figurë letrare me anën e së cilës shkrimtari bën përafrimin ,përngjasimin ndërmjet dy dukurive apo sendeve. Metafora është e ngjashme me krahasimin , por në të nuk përdoret lidhëza si. Është njeriu ai që të urren , të shkel, të përkëdhel. Në këtë rast dhe fjala që përdoret nga njeriu shkakton po ato veprime si dhe vetë njeriu. ONOMATOPEA Në tekst i hasim fjalët : ush, shkllap-shkllap, pllas-pllus, ë, bëllduf dhe plluf. Me këto fjalë jepet thirrja e njeriut kur i drejtohet një kafshe ose imitohet zhurma që krijohet kur bie diçka. Me përdorimin e këtyre fjalëve tregimi bëhet më konkret dhe i

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more