Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Tema

Njeriu me top - analizë letrare apo kritikë letrare

Njeriu me top Tema: Ka të bëj me luftën partizane. Subjekti: Në qendër të vëmendjes është hakmarrja e kryepersonazhit Mato Gruda, i cili është "në gjak" me fisin e Fizëve.  Një ditë Mato gjen një top të braktisun nga ushtria italiane, të cilin e ruan për hakmarrje.  Ai pas kapitulimit të Italisë fashiste strehon edhe një ushtar italian, Auguston, të cilin Mato e quan Agush.  Prej tij mësohet ta përdor topin.  Është kohë lufte.  I kompleksuar nga hakmarrja, Matoja nuk është në gjendje të bëjë dasinë politike.  Herën e parë gjuan shtëpinë e Fizëve, por nuk e godet dhe zhgënjehet.  Herën e dytë, i zemëruar nga vrasja e shokut të tij Murat Shtagës, Mato lë anash interesin personal para interesave të larta kombëtare dhe i bashkohet partizanëve.  Ai e tërheq topin zvarrë deri te vendi ku partizanët i kishin zënë pritën gjermanëve.  Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare Njeriu me top - analizë letrare apo kritikë letrare,n

Çka është forma, fjala, tema dhe mbaresa e fjalës ?

 Çka është  forma, fjala, tema dhe mbaresa e fjalës ? Fjala është njësia themelore e fjalisë. Të gjitha fjalët e një gjuhe përbëhen nga forma dhe kuptimi . Forma është tërësia e tingujve në të folur ose e shkronjave në të shkruar që ndërton fjalën.  Forma e fjalës lidhet me kuptimin e saj. Një pjesë e fjalës është e pandryshueshme dhe quhet temë e fjalës, tjetra është e ndryshueshme dhe quhet mbaresë e fjalës.  Fjala përbëhet nga tema dhe mbaresa. Tema është ajo pjesë e fjalës që mbetet pasi heqim mbaresën.  Një teme mund t’i shtohen parashtesa ose prapashtesa. Në këtë rast ajo quhet temë fjalëformuese. Rrënja e fjalës bart kuptimin kryesor të fjalës. Mbaresa jep veçoritë gramatikore të fjalës. ceshte tema, cka eshte fjala, cka eshte mbaresa e fjales, cka eshte forma e fjales, cfare eshte forma e fjales, cfare eshte tema e fjales, cfare eshte mbaresa e fjales, gramatike shqipe, gramatika shqipe

Çka është sinopsisi tek filmi

Çka është sinopsisi tek filmi Është paraqitja koncize e temës së filmit .  Sinopsisi është faza paraprijëse e skenarit . cka eshte sinopsisi, cka eshte sinopsa, sinopsisi,cfare eshte sinopsisi,c'eshte sinopsisi

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more