Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e romanit ''Kronikë në gur''

Analiza e romanit ''Kronikë në gur'' - Ismail Kadare

Kronikë në gur Romani Kronikë ne gur nga Ismail Kadare kritike letrare   Ne romanin ,, Kronikë në gur ” (1971), tema e Luftës Nacionalçirimtare është parë nga I. Kadareja në një aspekt tjetër. Vepra në thelb nuk është një roman për luftën , edhe pse ngjarjet që përfshihen nga pikëpamja kohore i përkasin asaj periudhe dhe janë parë në dritën e atyre proceseve e përmbysjeve që solli revolucioni popullor në jetën e shoqerise shqiptare.  Brendinë ideore të romanit Kronikë në gur e formon mohimi i botës së vjetër me gjithë amullinë dhe mentalitetin e saj të ndryshkur , i provincializmit në shfaqjet e tij më tipike.   Imtësitë që krijojnë sfondin historik dhe japin atmosferën e jetës mendore e politike të kohës kur kishte nisur lëvizja çlirimtare antifashiste e masave popullore, e udhëhequr prej komunistëve, çastet dhe episodet e shkëputura nga lufta , pamja e pertëritjes që sjell revolucioni në kontrast me tërë atë botë të mykur dhe të fosilizua

Romani Kronikë ne gur nga Ismail Kadare

Romani Kronikë ne gur nga Ismail Kadare Në romanin ,, Kronikë në gur ” (1971), tema e Luftës Nacionalçirimtare është parë nga I. Kadareja në një aspekt tjetër.   Vepra në thelb nuk është një roman për luftën , edhe pse ngjarjet që përfshihen nga pikëpamja kohore i përkasin asaj periudhe dhe janë parë në dritën e atyre proceseve e përmbysjeve që solli revolucioni popullor në jetën e shoqerise shqiptare.  Lexo edhe analizën për romanin: Kështjella Brendinë ideore të romanit e formon mohimi i botës së vjetër me gjithë amullinë dhe mentalitetin e saj të ndryshkur , i provincializmit në shfaqjet e tij më tipike.   Imtësitë që krijojnë sfondin historik dhe japin atmosferën e jetës mendore e politike të kohës kur kishte nisur lëvizja çlirimtare antifashiste e masave popullore, e udhëhequr prej komunistëve, çastet dhe episodet e shkëputura nga lufta, pamja e pertëritjes që sjell revolucioni në kontrast me tërë atë botë të mykur dhe të fosilizuar , ndihmoj

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more