Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Epiteti. Show all posts
Showing posts with label Epiteti. Show all posts

Çka është Epiteti

                 Çka është Epiteti

Epiteti është fjalë që vë në dukje, sqaron, karakterizon ndonjë veçori ose cilësi të një ideje, të një fenomeni ose sendi.          Epiteti i zakonshëm shprehet me një mbiemër dhe ka denduri të madhe përdorimi.
Dikur ai është përdorur shumë dhe ka qenë përcaktues i stilit. Janë të njohura përdorimet e epitetit në poemën Iliada dhe në Historinë e Skënderbeut:
         
                                    Ishte Uran-bukuroshi
                                    dhe Tanushi kordhë-larë
                                    Hamzaj, Muzakë-djaloshi
                                    ———————————————
                                    Maneshi, shpatulla-gjërë,
                                    Golemi mjekërë-ziu,
                                 
                                                            N. Frashëri: Histori e Skënderbeut
         
          Këto i njohim si epitetet tradicionake.
          Sot letërsia preferon epitetin e ri që siç thamë më lart quhet edhe epitet metaforik, kur ngrihet mbi një cilësim të zakonshëm.
          Ish një kohë bojë hiri.
          Epiteti mund të shprehet edhe me pjesore të foljeve, me ndajfolje e shprehje të tjera, si:
                                    Arratisur, syrgjynosur,
                                    rraskapitur e katosur
                                    as i gjallë, as i varosur…          Noli
          Në disa lloje të epiteteve synohet të jepet kuptimi i kundërt me fjalën që cilëson si: bukuri e shëmtuar, etj. Disa e rendisin tek figurat e kuptimit pasi del kuptim i ri nga kundërvënia e dy kuptimeve.

 qka eshte epiteti, cfare eshte epiteti, cka eshte epiteti, epiteti,kuptimi i epitetit,epiteti dhe kuptimi i tij,
                 Çka është Epiteti

Epiteti është fjalë që vë në dukje, sqaron, karakterizon ndonjë veçori ose cilësi të një ideje, të një fenomeni ose sendi.          Epiteti i zakonshëm shprehet me një mbiemër dhe ka denduri të madhe përdorimi.
Dikur ai është përdorur shumë dhe ka qenë përcaktues i stilit. Janë të njohura përdorimet e epitetit në poemën Iliada dhe në Historinë e Skënderbeut:
         
                                    Ishte Uran-bukuroshi
                                    dhe Tanushi kordhë-larë
                                    Hamzaj, Muzakë-djaloshi
                                    ———————————————
                                    Maneshi, shpatulla-gjërë,
                                    Golemi mjekërë-ziu,
                                 
                                                            N. Frashëri: Histori e Skënderbeut
         
          Këto i njohim si epitetet tradicionake.
          Sot letërsia preferon epitetin e ri që siç thamë më lart quhet edhe epitet metaforik, kur ngrihet mbi një cilësim të zakonshëm.
          Ish një kohë bojë hiri.
          Epiteti mund të shprehet edhe me pjesore të foljeve, me ndajfolje e shprehje të tjera, si:
                                    Arratisur, syrgjynosur,
                                    rraskapitur e katosur
                                    as i gjallë, as i varosur…          Noli
          Në disa lloje të epiteteve synohet të jepet kuptimi i kundërt me fjalën që cilëson si: bukuri e shëmtuar, etj. Disa e rendisin tek figurat e kuptimit pasi del kuptim i ri nga kundërvënia e dy kuptimeve.

 qka eshte epiteti, cfare eshte epiteti, cka eshte epiteti, epiteti,kuptimi i epitetit,epiteti dhe kuptimi i tij,

Namazi

Syzat