Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Arterioskleroza

Çka është Arterioskleroza?

Arterioskleroza - Është sëmundje e enëve të gjakut. Ajo shkaktohet nga trashja dhe ngurtësimi i mureve të arterieve. Pak nga pak zgavra e arterieve zvogëlohet, kështu që sasia e gjakut që e përshkron atë, pakësohet. Në këto rrethana indet vuajnë për oksigjen dhe lëndë ushqyese. Në se arterioskleroza prek enët që ushqejnë zemrën ose trurin, pasojat janë shumë të rënda dhe mund të të shpien deri në vdekje. Ushqimi i pasur me yndyra, teprimet me kafe dhe alkool, pirja e duhanit, ndejtja ulur, sëmundja e sheqerit dhe tensioni i gjakut, janë disa nga shkaqet kryesore të shfaqjes së arteriosklerozës. qka eshte arterioskleroza, cka eshte arterioskleroza, cfare eshte arterioskleroza, ceshte arterioskleroza

Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti

 Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti Monoksid karboni zevendeson nje pjese te oksigjenit ne gjak . Me me pak oksigjen , shumica e organeve dhe struktura te eneve te gjakut demtohet me kalimin e kohes. Kjo mund te qoje ne forcim te arterieve ( arteoskleroza ) Monoksidi i karbonit eshte nje gaz pa ngjyre, pa shije dhe ere qe gjendet ne tymin e duhanit . Ai mund te çlirohet gjithashtu nga kaldalat dhe motoret e makinave.  Kur thithet me ane te duhanit dhe absorbohet ne gjak, monoksidi i karbonit fillon te zevendesoje oksigjenin ne rruzat e kuqe te gjakut. Ne kete menyre monoksidi i karbonit fillon transportohet ne organe dhe inde . Nje gje e tille i demton organet sepse ato nuk furnizohen me sasine e nevojshme te oksigjenit .  Kjo gje demton edhe strukturen e eneve te gjakut duke shtuar riskun per artrosklerozen e cila perbene nje nga shkaqet madhore te infarktit . infarkti nga duhani, duhani dhe rreziku i pirjes, duhani, kanceri nga duhani,

Rreziqet për shëndetin që vijnë nga konsumimi i ushqimit

Rreziqet për shëndetin që vijnë nga konsumimi i ushqimit Studimet epidemiologjike tashmë kanë filluar të studiojnë dhe analizojnë ushqyerjen maternale përmes monitoringut fetal dhe studimeve prospektive te fëmijët me asocimin e proceseve në uterus dhe jetën postuterine (mbas lindjes) si dhe proceset në moshë më të rritur.Njohuritë për lidhjet që egzistojnë në mes ushqimit dhe shfaqjes së ndonjë sëmundje në moshën adulte si psh. sëmundjet kardiovaskulare, neoplazmat malinje, diabeti, janë sfidë për hulumtime të mëtutjeshme shkencore dhe aktivitete preventive për identifikimin e hershëm të rrezik-faktorëve dhe situatave të ndryshme. Arterioskleroza dhe pasojat e saj- sëmundjet e zemrës dhe ato kardiovaskulare rriten me rritjen e konsumimit të acideve të ngopura yndyrore dhe kolesterolit ku vjen deri te rritja e nivelit të kolesterolit në gjak , që paraqet faktor-rreziku shumë të rëndësishëm për shfaqjen e këtyre sëmundjeve. Kaloritë e tepërta që shkatojnë mbishëndoshjen gjithash

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more