Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Glaukoma kongjenitale. Show all posts
Showing posts with label Glaukoma kongjenitale. Show all posts

Çka është glaukoma kongjenitale apo e lindur ?

Glaukoma eshte neuropati optike atrofike – verberuese, shfaqet si pasoje e çrregullimeve gjenetike, biokimike, hemo dhe hidrodinamike te syrit, te shkaktuara nga gjendje te ndryshme patologjike ne sy ose jashte tij.
 

Glaukoma eshte semundje sindromike qe percillet me:
 

Rritje permanente apo intermitente e shtypjes se syrit (TIO↑); ndryshime ne papillen e nervit optik (Ekskavacioni E/D apo atrofia optike); demtime te fushes vizive.Sipas etiopatogjenezes dallojme glaukomen paresore, dytesore dhe glaukomen kongjenitale – (e lindur )
Glaukoma kongjenitale ose e syri me shtypje te rritur te lindur
Eshte emertuar asisoj gjendja syrit e karakterizuar nga nje TIO↑ (hipertension intraokular) i lindur, pergjegjes per atrofine optike-verberuese. Matja e TIO behet ne mmHg. dhe kPa, dhe vlerat normale sillen nga: 10-22 mmHg. ose 1.3-2.9 kPa.
 

Glaukoma kongjentale ndahet ne: Glaukoma kongjenitale primare ( 20-22 % frekvenca). Glaukoma kongjenitale me syndrome ( 44-46 % fr.). Glaukoma kongjenitale secondare ( 32-34 % fr.)
Epidemiologjia. Ne 12.000-18.000 lindje, kemi nje rast me glaukome kongjenitale dhe mesatarja sillet nga 1- 4.71% te nr. total. Te 70% te rasteve, glaukoma kongjenitale paraqitet ne te dy syte dhe raporti ne mes te seksit mashkull/femer eshte 2 me 1 apo 67-70%, me 30-33%.

Fiziopatologjia. Ne rastet me te shumta, glaukoma kongjenitale (e lindur) eshte pasoje e nje embriogjeneze, qe e mbyll trabekulumin. Tek femijet, muri korneo-skleral nuk e ka akoma ngurtesine e cila karakterizohet me ate njerezve te rritur. Ajo eshte elastike dhe qe zgjatet dhe peson, nen ndikimin e TIO, nje ekspansion, i cili e shpie syrin te behet mbidemensional per te arritur, ne format me te rrepte, nje gjendje buftalmike (sy demi).
Simptomalogjiashenjat. As i porsalinduri, as femija ne moshen me te njome nuk paraqet veshtiresi vizuale te aftesise se te pamurit. Obligim e kane rrethi, dhe sidomos prinderit dhe pediatrit te alarmohen me shenja koreale shume terheqese.
Erresira korneale. Distensioni korneal na shpie, ne format e renda, deri te nderprerja e endotelio-descemetit dhe deri te humbja e transparences me konstituimin e nje edeme korneale parakimatoze kronike. Dalengadale, kornea behet teresisht e padukshme dhe ngjyre te bardhe ne te thinjet. Kur kjo leukome korneale (turbullimi i kornese) paraqitet qe nga lindja, prognoza eshte definitivisht e komprometuar dhe aftesia e te pamurit e humbur.
Fotofobia – (frika nga drita) eshte shenj e zakonshme e dhimbjes se kornese ne glaukomen kongjenitale. Mund te jete nje shenje thirrese dhe duhet te interpeloje rrethin dhe mjekun. Te te porsalindurit te cilet i shmangen drites, mendoni ne glaukomine kongjenitale.
Buftalmia
 

Ky nivel shume i perparuar dhe perfundimtar i glaukomes disgjenezike eshte nga njehere kongjenital; atehere ai e shenon nje forme te rende te nje zhvillimi postnatal; atehere ai e shenon nje neglizhence fajtore te marrjes per siper te pasojave nga prindi apo mjeku.
Syri eshte ne menyre globale i zmadhuar ne te gjitha diametrat dhe merr dukjen e nje pseudo-egzoftalmie. Distensioni paraqitet sidomos ne regjionin e limbit sclerokorneal, e cila merr dukjen si ne te kalter per arsye te rezultimit te dobesimit. Ne kete nivel, funksionet vizuale jane shume te zvogeluara, madje edhe te shuara deri tek verberimi.
Glaukoma eshte neuropati optike atrofike – verberuese, shfaqet si pasoje e çrregullimeve gjenetike, biokimike, hemo dhe hidrodinamike te syrit, te shkaktuara nga gjendje te ndryshme patologjike ne sy ose jashte tij.
 

Glaukoma eshte semundje sindromike qe percillet me:
 

Rritje permanente apo intermitente e shtypjes se syrit (TIO↑); ndryshime ne papillen e nervit optik (Ekskavacioni E/D apo atrofia optike); demtime te fushes vizive.Sipas etiopatogjenezes dallojme glaukomen paresore, dytesore dhe glaukomen kongjenitale – (e lindur )
Glaukoma kongjenitale ose e syri me shtypje te rritur te lindur
Eshte emertuar asisoj gjendja syrit e karakterizuar nga nje TIO↑ (hipertension intraokular) i lindur, pergjegjes per atrofine optike-verberuese. Matja e TIO behet ne mmHg. dhe kPa, dhe vlerat normale sillen nga: 10-22 mmHg. ose 1.3-2.9 kPa.
 

Glaukoma kongjentale ndahet ne: Glaukoma kongjenitale primare ( 20-22 % frekvenca). Glaukoma kongjenitale me syndrome ( 44-46 % fr.). Glaukoma kongjenitale secondare ( 32-34 % fr.)
Epidemiologjia. Ne 12.000-18.000 lindje, kemi nje rast me glaukome kongjenitale dhe mesatarja sillet nga 1- 4.71% te nr. total. Te 70% te rasteve, glaukoma kongjenitale paraqitet ne te dy syte dhe raporti ne mes te seksit mashkull/femer eshte 2 me 1 apo 67-70%, me 30-33%.

Fiziopatologjia. Ne rastet me te shumta, glaukoma kongjenitale (e lindur) eshte pasoje e nje embriogjeneze, qe e mbyll trabekulumin. Tek femijet, muri korneo-skleral nuk e ka akoma ngurtesine e cila karakterizohet me ate njerezve te rritur. Ajo eshte elastike dhe qe zgjatet dhe peson, nen ndikimin e TIO, nje ekspansion, i cili e shpie syrin te behet mbidemensional per te arritur, ne format me te rrepte, nje gjendje buftalmike (sy demi).
Simptomalogjiashenjat. As i porsalinduri, as femija ne moshen me te njome nuk paraqet veshtiresi vizuale te aftesise se te pamurit. Obligim e kane rrethi, dhe sidomos prinderit dhe pediatrit te alarmohen me shenja koreale shume terheqese.
Erresira korneale. Distensioni korneal na shpie, ne format e renda, deri te nderprerja e endotelio-descemetit dhe deri te humbja e transparences me konstituimin e nje edeme korneale parakimatoze kronike. Dalengadale, kornea behet teresisht e padukshme dhe ngjyre te bardhe ne te thinjet. Kur kjo leukome korneale (turbullimi i kornese) paraqitet qe nga lindja, prognoza eshte definitivisht e komprometuar dhe aftesia e te pamurit e humbur.
Fotofobia – (frika nga drita) eshte shenj e zakonshme e dhimbjes se kornese ne glaukomen kongjenitale. Mund te jete nje shenje thirrese dhe duhet te interpeloje rrethin dhe mjekun. Te te porsalindurit te cilet i shmangen drites, mendoni ne glaukomine kongjenitale.
Buftalmia
 

Ky nivel shume i perparuar dhe perfundimtar i glaukomes disgjenezike eshte nga njehere kongjenital; atehere ai e shenon nje forme te rende te nje zhvillimi postnatal; atehere ai e shenon nje neglizhence fajtore te marrjes per siper te pasojave nga prindi apo mjeku.
Syri eshte ne menyre globale i zmadhuar ne te gjitha diametrat dhe merr dukjen e nje pseudo-egzoftalmie. Distensioni paraqitet sidomos ne regjionin e limbit sclerokorneal, e cila merr dukjen si ne te kalter per arsye te rezultimit te dobesimit. Ne kete nivel, funksionet vizuale jane shume te zvogeluara, madje edhe te shuara deri tek verberimi.

Namazi

Syzat