Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e poemës ''Bukuria''

Poema Bukuria nga Naim Frashëri-koment,kritikë,analizë letrare

Shpreh bindjet folozofike-panteiste për bukurinë se ,,bukuria nuk është privilegj i femrës por i gjithë asaj që e përceptojmë në natyrë. Dashurisë tokësore të Naimit i mungojnë : partneriteti dhe reciprociteti. Për Naimin ka rëndësi vetëm objekti i dashurisë apo vendi ku do ta dredh dashurin , atij nuk i intereson se sa femra do tia kthej atë dashuri.,,Kënaqet vetëm duke parë por jo edhe duke shijuar‟‟. Për Naimin ka rëndësi , plaga , lektisja , viktimizimi sesa gëzimi,kënaqësia,lumturia që sjell dashuria e kontaktit.(këtu edhe shfaqet romanticiteti i tij). Ai ka dashuri platonike ngase dashnores nuk ia dimë emrin,kohën,vendin identitetin. Te e dashura e Naimit kemi mungesë të tipareve fiziologjike si , pamja e fytyrës,trupit , botës psikike , temperamentit , prirjeve , karakterit , emocionet , reflekset ngase e gjithë kjo ndodh sepse ai është vetëm vështruesi jashtëm i femrës.  Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare   Poema Bukuria nga

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more