Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label 7. Show all posts
Showing posts with label 7. Show all posts

7 fjalë të shqipes nga ilirishtja

Shumica e fjalëve shqipe vijnë nga latinishtja, turqishtja, anglishtja, frangjishtja dhe serbishtja. Një pjesë krejt e vogël fjalësh deri më tani është vërtetuar se mund të kenë ardhur nga ilirishtja. Kjo e fundit (besoj që e dini) nuk është dokumentuar kurrë, pra nuk e dijmë cilat fjalë me të vërtetë janë ilirisht.
1. Thika
Image
Në ilirisht do të duhej të ishte "sika".
2. Yll
Image
Në ilirisht do të duhej të ishte diçka si "hullis".
3. Dele ose delme
Image
Nuk e dijmë saktësisht si ka qenë kjo fjalë në ilirisht, por shkencëtarët janë të pajtimit që kjo fjalë duhet të vijë nga ilirishtja. Emërtimi Dalmatia besohet që lidhet me formën e fjetër të fjalës "dele".
4. Bardh
Image
Nuk e dijmë si ka qenë në ilirisht fjala bardh, por emri Bardhylis mund të ketë lidhje.
5. Vend
Image
Forma ilire besohet të ketë qenë "vendum".
6. Ujk
Image
Forma ilire besohet të ketë qenë "ulk".
7. Dardhë
Image
Besohet që vjen nga fjala ilire "darda".
Shumica e fjalëve shqipe vijnë nga latinishtja, turqishtja, anglishtja, frangjishtja dhe serbishtja. Një pjesë krejt e vogël fjalësh deri më tani është vërtetuar se mund të kenë ardhur nga ilirishtja. Kjo e fundit (besoj që e dini) nuk është dokumentuar kurrë, pra nuk e dijmë cilat fjalë me të vërtetë janë ilirisht.
1. Thika
Image
Në ilirisht do të duhej të ishte "sika".
2. Yll
Image
Në ilirisht do të duhej të ishte diçka si "hullis".
3. Dele ose delme
Image
Nuk e dijmë saktësisht si ka qenë kjo fjalë në ilirisht, por shkencëtarët janë të pajtimit që kjo fjalë duhet të vijë nga ilirishtja. Emërtimi Dalmatia besohet që lidhet me formën e fjetër të fjalës "dele".
4. Bardh
Image
Nuk e dijmë si ka qenë në ilirisht fjala bardh, por emri Bardhylis mund të ketë lidhje.
5. Vend
Image
Forma ilire besohet të ketë qenë "vendum".
6. Ujk
Image
Forma ilire besohet të ketë qenë "ulk".
7. Dardhë
Image
Besohet që vjen nga fjala ilire "darda".

7 mënyra si ta mbani lidhjen në distancë

1. Ta duash me çdo kusht.ImageNëse keni forcë per  te luftuar  dhe i shtoni disa rregulla te vogla sjelljeje,dashuria juaj do të triumfojë në distancë

2. Telefonata te shpeshta.ImageTë keni një kontakt telefonik në një marrëdhënie në distance është e rëndësishme për të mbajtur të gjalle jetën e përditshme në çift.

3. Të ushqeni anën romantike.ImageBeni gjera të vogla romantike në mënyrë që partneri juaj të ndjehet i dëshiruar, për ti bërë që të ndjenjë prezencën tuaj edhe pse mund të jetë mijëra kilometra larg jush.

4. Të bëni gjëra së bashku.
ImageNë ato pak momente afrimi është e rëndësishme të flisni por mbi të gjitha të bëni diçka se bashku. Këto momente vlejnë më shumë se bisedat.

5. Udhëtime të shpeshta.ImageOrganizoni udhëtime për ta vizituar, më pak fjalë përpiquni me çdo mundësi të gjeni një zgjidhje për t’u takuar sa më shpesh të jetë e mundur.

6. Të bëni kujdes me xhelozinë.ImageNëse jeni natyre shume xheloze as nuk duhet ta mendoni të futeni në një lidhje në distance por nëse tashmë jeni brenda, tentoni të moderoni instinktin e kontrollit ndaj tjetrit.

7. Shtojini pipër lidhjes tuaj.ImageIntimiteti ka arritur ne minimum. Çfarë të bëni? Mendoni për mënyrën e vetme të komunikimit që keni në dispozicion. Për shembull? Video chat, perse të mos provoni të bëni dashuri virtuale? Për shumë mund të jete argëtuese ndërsa për ju mund të jetë e nevojshme. Mos harroni ndonjë mesazh erotik.
1. Ta duash me çdo kusht.ImageNëse keni forcë per  te luftuar  dhe i shtoni disa rregulla te vogla sjelljeje,dashuria juaj do të triumfojë në distancë

2. Telefonata te shpeshta.ImageTë keni një kontakt telefonik në një marrëdhënie në distance është e rëndësishme për të mbajtur të gjalle jetën e përditshme në çift.

3. Të ushqeni anën romantike.ImageBeni gjera të vogla romantike në mënyrë që partneri juaj të ndjehet i dëshiruar, për ti bërë që të ndjenjë prezencën tuaj edhe pse mund të jetë mijëra kilometra larg jush.

4. Të bëni gjëra së bashku.
ImageNë ato pak momente afrimi është e rëndësishme të flisni por mbi të gjitha të bëni diçka se bashku. Këto momente vlejnë më shumë se bisedat.

5. Udhëtime të shpeshta.ImageOrganizoni udhëtime për ta vizituar, më pak fjalë përpiquni me çdo mundësi të gjeni një zgjidhje për t’u takuar sa më shpesh të jetë e mundur.

6. Të bëni kujdes me xhelozinë.ImageNëse jeni natyre shume xheloze as nuk duhet ta mendoni të futeni në një lidhje në distance por nëse tashmë jeni brenda, tentoni të moderoni instinktin e kontrollit ndaj tjetrit.

7. Shtojini pipër lidhjes tuaj.ImageIntimiteti ka arritur ne minimum. Çfarë të bëni? Mendoni për mënyrën e vetme të komunikimit që keni në dispozicion. Për shembull? Video chat, perse të mos provoni të bëni dashuri virtuale? Për shumë mund të jete argëtuese ndërsa për ju mund të jetë e nevojshme. Mos harroni ndonjë mesazh erotik.

7 arsye përse të jesh beqar/esh është më fantastike

1. Ke më pak borxhe
ImageNuk ke nevojë ma me lyp borxh për me dal me të dashurën, e as për me i ble dhurata, shfrytëzoj e knaqu për vete.

 

2. Kënaqesh me shoqëri
ImageNëse je beqar/esh ke kohë ma shumë për shoqëri për me u knaq me ta.
 


3. Han më shijshëm
ImageEdhe apetitin e ki ma të mirë e ke kohë me u kujdes më shumë për veten.

 

4. Shkon ku don
ImageS'ke nevojë me dhan sqarime se ku po shkon.


5. Rrin pa gajle
ImageNuk e ki gajlen e tij/saj se cka po bon a po të tradhton etj etj.

 

6. Publikon cfarë dush foto nëpër rrjete sociale
ImageS'ke nevojë me fshi foto prej facebook-ut veq pse ai/ajo po të thot,thjesht poston cka ta don zemra.
 

7. Por kqyr prapë me gjet dikon
ImageSytë mundesh me i kullot t'u kqyrë qika e djem të mirë, a ka ma fantazi.
1. Ke më pak borxhe
ImageNuk ke nevojë ma me lyp borxh për me dal me të dashurën, e as për me i ble dhurata, shfrytëzoj e knaqu për vete.

 

2. Kënaqesh me shoqëri
ImageNëse je beqar/esh ke kohë ma shumë për shoqëri për me u knaq me ta.
 


3. Han më shijshëm
ImageEdhe apetitin e ki ma të mirë e ke kohë me u kujdes më shumë për veten.

 

4. Shkon ku don
ImageS'ke nevojë me dhan sqarime se ku po shkon.


5. Rrin pa gajle
ImageNuk e ki gajlen e tij/saj se cka po bon a po të tradhton etj etj.

 

6. Publikon cfarë dush foto nëpër rrjete sociale
ImageS'ke nevojë me fshi foto prej facebook-ut veq pse ai/ajo po të thot,thjesht poston cka ta don zemra.
 

7. Por kqyr prapë me gjet dikon
ImageSytë mundesh me i kullot t'u kqyrë qika e djem të mirë, a ka ma fantazi.

7 fjalët alternative të shqiptarëve për produkte të përditshme

Nganjëherë na vie më natyrshëm të përdorim një fjalë jo edhe aq adekuate sesa një tjetër, ngase kështu jemi mësuar. Tek e fundit është me rëndësi të kuptohemi mes vete. 7 fjalët në vijim janë tipike fjalë që sa tingëllojnë çuditshëm, aq edhe përdoren në përditshmëri.
1. Biçikletë = VilishpicëImageTë rrallë janë ata që i thonë "Vilishpicë" biçikletës, por ende ka të tillë.
2. Nxemëse = Grejalicë
ImageGrejalicë disi na vjen më natyrshëm. Fjala grealicë vjen nga serbishtja.
3. Rrugë = GjadeImage"Mos dil n'gjade se..."
4. Veturë (Automobil) = DramëImage"... të shkelë drama!".
5. Poq elektrik = SijalicëImage"Shko bleje ni sijalicë ta ndërrojmë", nuk i thotë kush "poq elektrik" jo! Sijalicë vjen nga serbishtja për ndryshe.
6. Aeroplan = BallonImageAeroplanit kryesisht i thonë ballon të moshuarit, kjo pasi që fluturon, si aeroplani ashtu edhe balloni.
7. Fotografi = SyretImage"Mule me dal në syret" është shprehja që mund të na rastisë ta ndëgjojmë ndonjëherë,
Nganjëherë na vie më natyrshëm të përdorim një fjalë jo edhe aq adekuate sesa një tjetër, ngase kështu jemi mësuar. Tek e fundit është me rëndësi të kuptohemi mes vete. 7 fjalët në vijim janë tipike fjalë që sa tingëllojnë çuditshëm, aq edhe përdoren në përditshmëri.
1. Biçikletë = VilishpicëImageTë rrallë janë ata që i thonë "Vilishpicë" biçikletës, por ende ka të tillë.
2. Nxemëse = Grejalicë
ImageGrejalicë disi na vjen më natyrshëm. Fjala grealicë vjen nga serbishtja.
3. Rrugë = GjadeImage"Mos dil n'gjade se..."
4. Veturë (Automobil) = DramëImage"... të shkelë drama!".
5. Poq elektrik = SijalicëImage"Shko bleje ni sijalicë ta ndërrojmë", nuk i thotë kush "poq elektrik" jo! Sijalicë vjen nga serbishtja për ndryshe.
6. Aeroplan = BallonImageAeroplanit kryesisht i thonë ballon të moshuarit, kjo pasi që fluturon, si aeroplani ashtu edhe balloni.
7. Fotografi = SyretImage"Mule me dal në syret" është shprehja që mund të na rastisë ta ndëgjojmë ndonjëherë,

7 emrat tanë dhe kuptimet e tyre

1. Shpresa; që ka shpresë, me të ardhme (me rrënjë nga folja “pres”)Image

2. Çiljeta;  që çel jetë, pjellore, jetëdashëseImage

3. Zana; me zë, që ka zë të bukurImage

4. Artan;  i artë, i rrethuar me ar nga të gjitha anët, i tëri në arImage

5. Sidita;  si dita, porsi dita, e bardhë, e kthjellëtImage

6. Valona dhe Valon;  që valon, si valë, lëkundësImage

7. Hirushe;  e përhirtë, punëtore, e qetëImage
1. Shpresa; që ka shpresë, me të ardhme (me rrënjë nga folja “pres”)Image

2. Çiljeta;  që çel jetë, pjellore, jetëdashëseImage

3. Zana; me zë, që ka zë të bukurImage

4. Artan;  i artë, i rrethuar me ar nga të gjitha anët, i tëri në arImage

5. Sidita;  si dita, porsi dita, e bardhë, e kthjellëtImage

6. Valona dhe Valon;  që valon, si valë, lëkundësImage

7. Hirushe;  e përhirtë, punëtore, e qetëImage

7 raste ku me qenë djalë edhe shqiptar ta qet ma mirë


 1. Trashegëmia

      Image
Edhe pse tash ka filluar që trashegëmi ti lihet edhe vajzave, djemtë janë ata që gëzojnë më shumë këtë epitet.

2. PrivilegjiImageNë familje janë më të privilegjuar djemtë sesa vajzat.

3. Kanë liri më të madheImageNë rast se duan të bëjnë qejf nuk duhet shume mund para prindërve, je djal dhe mund të dalësh.

4. Çikat është marreImageShumë veprime të ngjashmë, nëse i bën ndonjë vajzë është marre, ndërsa nëse i bën djali thjesht i ka hije.

5.  Burri ështe për 7 graImageKu ka “më mirë sesa të jesh djalë”

6. Nëse një çift i martuar ndahen, gruaja gjithmonë paragjykohetImageFatkeqësisht këtu ska çka të komentohet, një nga të vërtetat më të hidhura.

7. KanuniImagePo ne e kemi me traditë, sepse që nga Kanuni më shumë i janë dhënë të drejta djemëve sesa vajzave.

 1. Trashegëmia

      Image
Edhe pse tash ka filluar që trashegëmi ti lihet edhe vajzave, djemtë janë ata që gëzojnë më shumë këtë epitet.

2. PrivilegjiImageNë familje janë më të privilegjuar djemtë sesa vajzat.

3. Kanë liri më të madheImageNë rast se duan të bëjnë qejf nuk duhet shume mund para prindërve, je djal dhe mund të dalësh.

4. Çikat është marreImageShumë veprime të ngjashmë, nëse i bën ndonjë vajzë është marre, ndërsa nëse i bën djali thjesht i ka hije.

5.  Burri ështe për 7 graImageKu ka “më mirë sesa të jesh djalë”

6. Nëse një çift i martuar ndahen, gruaja gjithmonë paragjykohetImageFatkeqësisht këtu ska çka të komentohet, një nga të vërtetat më të hidhura.

7. KanuniImagePo ne e kemi me traditë, sepse që nga Kanuni më shumë i janë dhënë të drejta djemëve sesa vajzave.

Namazi

Syzat