Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Glaukoma. Show all posts
Showing posts with label Glaukoma. Show all posts

Iridocikliti hipertenziv diferencohet nga ataku i glaukomës akute sepse :


Iridocikliti hipertenziv diferencohet nga ataku i glaukomës akute sepse :

a.    Vlera e tensionit intraokular është nën 40 mm Hg.
b.    Oda e përparme ka thellësi normale
c.    Të dyjaIridocikliti hipertenziv diferencohet nga ataku i glaukomës akute sepse :

a.    Vlera e tensionit intraokular është nën 40 mm Hg.
b.    Oda e përparme ka thellësi normale
c.    Të dyja


Te glaukoma akute është prezente :


Te glaukoma akute është prezente  :

a.    Mioza
b.    Midriaza
c.    Bebëza nuk ndryshon
Te glaukoma akute është prezente  :

a.    Mioza
b.    Midriaza
c.    Bebëza nuk ndryshonVlera e tensionit intraokular te glaukoma akute është :


Vlera e tensionit intraokular te glaukoma akute është :

a.    Shumë e lartë, arrin deri 60 ose 70 mm Hg.
b.    Afro 40 mm Hg.
c.    30 - 40 mm Hg.

Vlera e tensionit intraokular te glaukoma akute është :

a.    Shumë e lartë, arrin deri 60 ose 70 mm Hg.
b.    Afro 40 mm Hg.
c.    30 - 40 mm Hg.

Çka është glaukoma kongjenitale apo e lindur ?

Glaukoma eshte neuropati optike atrofike – verberuese, shfaqet si pasoje e çrregullimeve gjenetike, biokimike, hemo dhe hidrodinamike te syrit, te shkaktuara nga gjendje te ndryshme patologjike ne sy ose jashte tij.
 

Glaukoma eshte semundje sindromike qe percillet me:
 

Rritje permanente apo intermitente e shtypjes se syrit (TIO↑); ndryshime ne papillen e nervit optik (Ekskavacioni E/D apo atrofia optike); demtime te fushes vizive.Sipas etiopatogjenezes dallojme glaukomen paresore, dytesore dhe glaukomen kongjenitale – (e lindur )
Glaukoma kongjenitale ose e syri me shtypje te rritur te lindur
Eshte emertuar asisoj gjendja syrit e karakterizuar nga nje TIO↑ (hipertension intraokular) i lindur, pergjegjes per atrofine optike-verberuese. Matja e TIO behet ne mmHg. dhe kPa, dhe vlerat normale sillen nga: 10-22 mmHg. ose 1.3-2.9 kPa.
 

Glaukoma kongjentale ndahet ne: Glaukoma kongjenitale primare ( 20-22 % frekvenca). Glaukoma kongjenitale me syndrome ( 44-46 % fr.). Glaukoma kongjenitale secondare ( 32-34 % fr.)
Epidemiologjia. Ne 12.000-18.000 lindje, kemi nje rast me glaukome kongjenitale dhe mesatarja sillet nga 1- 4.71% te nr. total. Te 70% te rasteve, glaukoma kongjenitale paraqitet ne te dy syte dhe raporti ne mes te seksit mashkull/femer eshte 2 me 1 apo 67-70%, me 30-33%.

Fiziopatologjia. Ne rastet me te shumta, glaukoma kongjenitale (e lindur) eshte pasoje e nje embriogjeneze, qe e mbyll trabekulumin. Tek femijet, muri korneo-skleral nuk e ka akoma ngurtesine e cila karakterizohet me ate njerezve te rritur. Ajo eshte elastike dhe qe zgjatet dhe peson, nen ndikimin e TIO, nje ekspansion, i cili e shpie syrin te behet mbidemensional per te arritur, ne format me te rrepte, nje gjendje buftalmike (sy demi).
Simptomalogjiashenjat. As i porsalinduri, as femija ne moshen me te njome nuk paraqet veshtiresi vizuale te aftesise se te pamurit. Obligim e kane rrethi, dhe sidomos prinderit dhe pediatrit te alarmohen me shenja koreale shume terheqese.
Erresira korneale. Distensioni korneal na shpie, ne format e renda, deri te nderprerja e endotelio-descemetit dhe deri te humbja e transparences me konstituimin e nje edeme korneale parakimatoze kronike. Dalengadale, kornea behet teresisht e padukshme dhe ngjyre te bardhe ne te thinjet. Kur kjo leukome korneale (turbullimi i kornese) paraqitet qe nga lindja, prognoza eshte definitivisht e komprometuar dhe aftesia e te pamurit e humbur.
Fotofobia – (frika nga drita) eshte shenj e zakonshme e dhimbjes se kornese ne glaukomen kongjenitale. Mund te jete nje shenje thirrese dhe duhet te interpeloje rrethin dhe mjekun. Te te porsalindurit te cilet i shmangen drites, mendoni ne glaukomine kongjenitale.
Buftalmia
 

Ky nivel shume i perparuar dhe perfundimtar i glaukomes disgjenezike eshte nga njehere kongjenital; atehere ai e shenon nje forme te rende te nje zhvillimi postnatal; atehere ai e shenon nje neglizhence fajtore te marrjes per siper te pasojave nga prindi apo mjeku.
Syri eshte ne menyre globale i zmadhuar ne te gjitha diametrat dhe merr dukjen e nje pseudo-egzoftalmie. Distensioni paraqitet sidomos ne regjionin e limbit sclerokorneal, e cila merr dukjen si ne te kalter per arsye te rezultimit te dobesimit. Ne kete nivel, funksionet vizuale jane shume te zvogeluara, madje edhe te shuara deri tek verberimi.
Glaukoma eshte neuropati optike atrofike – verberuese, shfaqet si pasoje e çrregullimeve gjenetike, biokimike, hemo dhe hidrodinamike te syrit, te shkaktuara nga gjendje te ndryshme patologjike ne sy ose jashte tij.
 

Glaukoma eshte semundje sindromike qe percillet me:
 

Rritje permanente apo intermitente e shtypjes se syrit (TIO↑); ndryshime ne papillen e nervit optik (Ekskavacioni E/D apo atrofia optike); demtime te fushes vizive.Sipas etiopatogjenezes dallojme glaukomen paresore, dytesore dhe glaukomen kongjenitale – (e lindur )
Glaukoma kongjenitale ose e syri me shtypje te rritur te lindur
Eshte emertuar asisoj gjendja syrit e karakterizuar nga nje TIO↑ (hipertension intraokular) i lindur, pergjegjes per atrofine optike-verberuese. Matja e TIO behet ne mmHg. dhe kPa, dhe vlerat normale sillen nga: 10-22 mmHg. ose 1.3-2.9 kPa.
 

Glaukoma kongjentale ndahet ne: Glaukoma kongjenitale primare ( 20-22 % frekvenca). Glaukoma kongjenitale me syndrome ( 44-46 % fr.). Glaukoma kongjenitale secondare ( 32-34 % fr.)
Epidemiologjia. Ne 12.000-18.000 lindje, kemi nje rast me glaukome kongjenitale dhe mesatarja sillet nga 1- 4.71% te nr. total. Te 70% te rasteve, glaukoma kongjenitale paraqitet ne te dy syte dhe raporti ne mes te seksit mashkull/femer eshte 2 me 1 apo 67-70%, me 30-33%.

Fiziopatologjia. Ne rastet me te shumta, glaukoma kongjenitale (e lindur) eshte pasoje e nje embriogjeneze, qe e mbyll trabekulumin. Tek femijet, muri korneo-skleral nuk e ka akoma ngurtesine e cila karakterizohet me ate njerezve te rritur. Ajo eshte elastike dhe qe zgjatet dhe peson, nen ndikimin e TIO, nje ekspansion, i cili e shpie syrin te behet mbidemensional per te arritur, ne format me te rrepte, nje gjendje buftalmike (sy demi).
Simptomalogjiashenjat. As i porsalinduri, as femija ne moshen me te njome nuk paraqet veshtiresi vizuale te aftesise se te pamurit. Obligim e kane rrethi, dhe sidomos prinderit dhe pediatrit te alarmohen me shenja koreale shume terheqese.
Erresira korneale. Distensioni korneal na shpie, ne format e renda, deri te nderprerja e endotelio-descemetit dhe deri te humbja e transparences me konstituimin e nje edeme korneale parakimatoze kronike. Dalengadale, kornea behet teresisht e padukshme dhe ngjyre te bardhe ne te thinjet. Kur kjo leukome korneale (turbullimi i kornese) paraqitet qe nga lindja, prognoza eshte definitivisht e komprometuar dhe aftesia e te pamurit e humbur.
Fotofobia – (frika nga drita) eshte shenj e zakonshme e dhimbjes se kornese ne glaukomen kongjenitale. Mund te jete nje shenje thirrese dhe duhet te interpeloje rrethin dhe mjekun. Te te porsalindurit te cilet i shmangen drites, mendoni ne glaukomine kongjenitale.
Buftalmia
 

Ky nivel shume i perparuar dhe perfundimtar i glaukomes disgjenezike eshte nga njehere kongjenital; atehere ai e shenon nje forme te rende te nje zhvillimi postnatal; atehere ai e shenon nje neglizhence fajtore te marrjes per siper te pasojave nga prindi apo mjeku.
Syri eshte ne menyre globale i zmadhuar ne te gjitha diametrat dhe merr dukjen e nje pseudo-egzoftalmie. Distensioni paraqitet sidomos ne regjionin e limbit sclerokorneal, e cila merr dukjen si ne te kalter per arsye te rezultimit te dobesimit. Ne kete nivel, funksionet vizuale jane shume te zvogeluara, madje edhe te shuara deri tek verberimi.

Te glaucoma akute oda e përparme është :


Te glaucoma akute oda e përparme është :

a.    Më e cekët
b.    Me thellësi normale
c.    Më e thellë

Te glaucoma akute oda e përparme është :

a.    Më e cekët
b.    Me thellësi normale
c.    Më e thellë
Te glaukoma akute kornea është :


Te glaukoma akute kornea është :

a.    E tejdukshme
b.    E turbullt
c.    E rrafshtëTe glaukoma akute kornea është :

a.    E tejdukshme
b.    E turbullt
c.    E rrafshtë


Pacienti me glaukomë akute i sheh ngjyrat e ylberit :


Pacienti me glaukomë akute i sheh  ngjyrat e ylberit :

a.    Për shkak të edemese së kornesë
b.    Për shkak të eksudacionit në odën e përparme
c.    Për shkak të midriazësPacienti me glaukomë akute i sheh  ngjyrat e ylberit :

a.    Për shkak të edemese së kornesë
b.    Për shkak të eksudacionit në odën e përparme
c.    Për shkak të midriazës


Glaukoma akute lajmërohet :


Glaukoma akute lajmërohet :

a.    Te fëmijët
b.    Në çdo moshë
c.    Pas moshës 40 vjeçare

Glaukoma akute lajmërohet :

a.    Te fëmijët
b.    Në çdo moshë
c.    Pas moshës 40 vjeçare

Ataku i glaukomës akute lajmërohet në :


Ataku i glaukomës akute lajmërohet në :

a.    Stinën e verës
b.    Stinën e dimrit dhe vjeshtës
c.    Në çdo stinë

Ataku i glaukomës akute lajmërohet në :

a.    Stinën e verës
b.    Stinën e dimrit dhe vjeshtës
c.    Në çdo stinë

Ataku i glaukomës akute lajmërohet te :


Ataku i glaukomës akute lajmërohet te :

a.    Miopët
b.    Hipermetropët
c.    Nuk ka lidhje me refraksion të syrit


Ataku i glaukomës akute lajmërohet te :

a.    Miopët
b.    Hipermetropët
c.    Nuk ka lidhje me refraksion të syrit

Rritja e tensionit intraokular te glaukoma akute vjen për shkak të :


Rritja e tensionit intraokular te glaukoma akute vjen për shkak të :

a.    Bllokut pupilar
b.    Bllokut pupilar dhe bllokut të këndit iridokorneal
c.    Asnjëra

Rritja e tensionit intraokular te glaukoma akute vjen për shkak të :

a.    Bllokut pupilar
b.    Bllokut pupilar dhe bllokut të këndit iridokorneal
c.    Asnjëra
Për të ngushtuar bebëzën te glaukoma akute përdoret :


Për të ngushtuar bebëzën te glaukoma akute përdoret :

a.    Atropina
b.    Pilokarpina
c.    Akloviri


Për të ngushtuar bebëzën te glaukoma akute përdoret :

a.    Atropina
b.    Pilokarpina
c.    Akloviri

Në fazën pas atakut të glaukomës akute, pacientit i rekomandohet :


Në fazën pas atakut të glaukomës akute, pacientit i rekomandohet :

a.    T’i nënshtohet intervenimit kirurgjik
b.    Te vazhdojë me terapi medikamentoze
c.    Asnjëra


Në fazën pas atakut të glaukomës akute, pacientit i rekomandohet :

a.    T’i nënshtohet intervenimit kirurgjik
b.    Te vazhdojë me terapi medikamentoze
c.    Asnjëra

Terapia e glaukomës akute është :


Terapia e glaukomës akute është :

a.    Vetëm medikamentoze
b.    Intervenimit kirurgjik i paraprin terapia antiglaukomatoze
c.    Vetëm kirurgjkeTerapia e glaukomës akute është :

a.    Vetëm medikamentoze
b.    Intervenimit kirurgjik i paraprin terapia antiglaukomatoze
c.    Vetëm kirurgjke


Solucioni i pilokarpinës te glaukoma akute shkakton :


Solucioni i pilokarpinës te glaukoma akute shkakton :

a.    Lirimin e bllokut pupilar pasi e ngushton bebëzën
b.    Zgjerimin e bebëzes
c.    Nuk ndikon fare


Solucioni i pilokarpinës te glaukoma akute shkakton :

a.    Lirimin e bllokut pupilar pasi e ngushton bebëzën
b.    Zgjerimin e bebëzes
c.    Nuk ndikon fare

Përveç pilokarpinës te ataku akut i glaukomës aplikohen :


Përveç pilokarpinës te ataku akut i glaukomës aplikohen :

a.    Antibiotikët
b.    Betabllokatorët, osmoterapeutikët dhe bllokatorët e karboanhidrazës
c.    Kortikosteroidet


Përveç pilokarpinës te ataku akut i glaukomës aplikohen :

a.    Antibiotikët
b.    Betabllokatorët, osmoterapeutikët dhe bllokatorët e karboanhidrazës
c.    Kortikosteroidet

Glaukoma neovaskulare percillet me :


Glaukoma neovaskulare percillet me :

a.    Kataraktë
b.    Neovaskularizime dhe hifemë
c.    Asnjëra

Glaukoma neovaskulare percillet me :

a.    Kataraktë
b.    Neovaskularizime dhe hifemë
c.    Asnjëra
Intervenimi kirurgjik te glaukoma neovaskulare :


Intervenimi kirurgjik te glaukoma neovaskulare :

a.    Nuk jep rrezultate
b.    Nuk ndërmerret
c.    Ndermerret rrallë dhe nuk jep rezultate


Intervenimi kirurgjik te glaukoma neovaskulare :

a.    Nuk jep rrezultate
b.    Nuk ndërmerret
c.    Ndermerret rrallë dhe nuk jep rezultate

Glaukoma neovaskulare paraqitet në formën :


Glaukoma neovaskulare paraqitet në formën :

a.    Akute
b.    Kronike
c.    Të dyja

Glaukoma neovaskulare paraqitet në formën :

a.    Akute
b.    Kronike
c.    Të dyja
Namazi

Syzat