Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e dramës ''Varri i qyqes''

Drama - Varri i qyqes- Analizë letrare apo kritikë letrare

Është e ndërtuar mbi bazën e tregimeve "Sytë e Evës" dhe "Helmeta".

Subjekti: 


Gjergji bashkë me Marinë, duke kaluar pran varrit të të birit Gjinit, që kishte rënë në luftë. Gjergji vret mendjen: ku dhe si i vdiq djali? Frigohet mos ka vdekur si qyqar.

Maria është e vetmja dëshmitare e vdekjes së mistershme, e cila tregon ngjarjen, pas shumë vitesh insistim nga ana e Gjergjit.

Kullën ku ishte ngujuar Gjini partisan e djeg armiku. 


Pas disa ditësh te vendi i kullës gjenden dy palë eshtra. 

Njëra palë e Gjinit, tjetra e gjermanit. Askush nuk e di se cilat të kujt janë, prandaj varrosen pranë njëri-tjetrit. 

Gjergjin e mundon fakti se varri i Gjinit del me eshtra të përzier, pra varr i qyqes. 

Dyshimin e shton e dhëna se Gjini ka bërë dashuri me vajzën e Aleksit, dashuri kjo që shenjëzon bashkëjetesën e njerëzve me përkatësi të ndryshme kombëtare. 

Këto dilemma e bëjnë tekstin të ndërlikuar. 

Bëhet fjalë për tre, të zhdukur, kurse në hirin e kullës zbulohen vetëm dy palë e…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more