Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Pashko Vasa

''Bardha e Temalit'' - ''Pashko Vasa'' - ''analizë'' apo ''referat''

 ''Bardha e Temalit'' - ''Pashko Vasa'' -  ''analizë''  apo ''referat''

''Rëndësia''

''Bardha e Temalit'' mëton të jetë romani i parë në letërsinë shqipe edhe pse është i shkruar në frengjisht.


''Mënyra e botimit''

I botuar në Paris (1890), në fillim nuk bëri bujë mirëpo pasi u përkthye më 1969 në shqip atëherë bëri jehonë të madhe edhe në popullin shqiptar.


''Tema''

Temat e kësaj vepre(''Bardha e Temalit'') mund ti ndajmë në :

a)tema bazë: ,,Dashuria e dy të rinjëve që nuk mund të realizohet ashtu siç ata dëshirojnë,por në linja të kundërta,prandaj ka përfundim tragjik‟‟

b)tema dytësore : konfrontimet mes shqiptarëve dhe sundimtarëve

c)tema tretësore : konfrontimet mes të rinjëve që janë kundër të resë dhe të rinjëve që janë për të renë ngaqë janë lodhur nga zakonet e egra dhe nga fanatizmi.


''Dallimi''

Vepra ka disi një ton roma…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more