Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Eskili. Show all posts
Showing posts with label Eskili. Show all posts

Prometeu i mbërthyer-analizë letrare apo kritikë letrare

Tema: Flet për kundërshtimin e Zeusit nga Prometeu, që të mos zhdukë racën njerëzore.

Subjekti- Prometeu është një nga titanët e mëdhenj që ia mbajti anën Zeusit deri në momentin kur Zeusi dëshiroj të sjellë një racë tjetër të njerëzve dhe në atë moment e kundërshtoi Zeusin.  

Zeusi e angazhoi Hefesin, të birin, perëndinë e zjarrit. 

Zeusi i dhuroi 2 veçori alegorike: Pushtetin dhe Forcën. 

Prometeu lidhet për shkëmbi, rri si rojtar i vetmuar dhe në një pozitë shumë të keqe.

Prometeu i dhuroi njerëzimit zjarrin, i bëri njerëzit që të njohin ciklet natyrore, i bëri njerëzit që të shohin edhe pse kishin sy, të dëgjojnë, zbuloi numrat me të cilat i dha mundësi të zhvillohet shkenca, zbuti kafshët etj, të gjitha këto përkundër dëshirës së Zeusit.

Zeusi me gjithë forcat e tij ngriti një stuhi, e cila stuhi e rrëzoi shkëmbin ku ishte lidhur prometeu dhe ra në det.

Zeusi u tregua i vrazhdë edhe ndaj gruas së tij -Herës

Figura simbolike: Prometeu ka simbolikë njeriun që lufton kundër tiranisë për t'i dhënë njerëzimit vlerat më të nevojshme në jetë. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

 Prometeu i mbërthyer-analizë letrare apo kritikë letrare,prometheu analize,prometeu i lidhur analize,analiza e prometeut,Prometeu analize letrare,prometeu kritikë letrare,kritika letrare,kritikat letrare,Prometheu kritikë,kritikat prometheu,vepra prometheu kritike,simbolika e vepres prometeu
Tema: Flet për kundërshtimin e Zeusit nga Prometeu, që të mos zhdukë racën njerëzore.

Subjekti- Prometeu është një nga titanët e mëdhenj që ia mbajti anën Zeusit deri në momentin kur Zeusi dëshiroj të sjellë një racë tjetër të njerëzve dhe në atë moment e kundërshtoi Zeusin.  

Zeusi e angazhoi Hefesin, të birin, perëndinë e zjarrit. 

Zeusi i dhuroi 2 veçori alegorike: Pushtetin dhe Forcën. 

Prometeu lidhet për shkëmbi, rri si rojtar i vetmuar dhe në një pozitë shumë të keqe.

Prometeu i dhuroi njerëzimit zjarrin, i bëri njerëzit që të njohin ciklet natyrore, i bëri njerëzit që të shohin edhe pse kishin sy, të dëgjojnë, zbuloi numrat me të cilat i dha mundësi të zhvillohet shkenca, zbuti kafshët etj, të gjitha këto përkundër dëshirës së Zeusit.

Zeusi me gjithë forcat e tij ngriti një stuhi, e cila stuhi e rrëzoi shkëmbin ku ishte lidhur prometeu dhe ra në det.

Zeusi u tregua i vrazhdë edhe ndaj gruas së tij -Herës

Figura simbolike: Prometeu ka simbolikë njeriun që lufton kundër tiranisë për t'i dhënë njerëzimit vlerat më të nevojshme në jetë. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

 Prometeu i mbërthyer-analizë letrare apo kritikë letrare,prometheu analize,prometeu i lidhur analize,analiza e prometeut,Prometeu analize letrare,prometeu kritikë letrare,kritika letrare,kritikat letrare,Prometheu kritikë,kritikat prometheu,vepra prometheu kritike,simbolika e vepres prometeu

Tragjedia Persët nga Eskili-analizë letrare apo kritikë letrare

Tema: 

Lufta e Persëve kundër Grekëve

Subjekti: 

Është trilogji, i largohet legjendave, i zavendëson me ngjarje bashkëkohore, ku merr pjesë edhe vet. 

Kjo luftë zhvillohet në krye me Kserksin, biri i Darit, ngjarja zhvillohet në oborrin e Persëve. 

Tragjedia fillon me korin e pleqëve persianë, që e lëvdojnë mbretin dhe ushtrinë persiane.

Nëna e Kserksit sheh ëndrra të tmerrshme, Dari flet për humbje të mëdha, që vjen si rezultat i krenarisë së tepruar të Kserksit. 

Ngjarja religjioze dhe porosia morale e përcjellin fatin e ngjarjes. 

Ngjarja nuk zhvillohet para spektatorëve por përmes lajmëtarit i cili e kumton humbjen ose fitoren. 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Tragjedia nga Eskili,Eskili tragjedite,Tragjedia perset nga Eskili,Eskili perset analize,Perset analize,Tragjedia nga eskili kritike letrare,analiza e tragjedise perset nga eskili,Eskili analize
Tema: 

Lufta e Persëve kundër Grekëve

Subjekti: 

Është trilogji, i largohet legjendave, i zavendëson me ngjarje bashkëkohore, ku merr pjesë edhe vet. 

Kjo luftë zhvillohet në krye me Kserksin, biri i Darit, ngjarja zhvillohet në oborrin e Persëve. 

Tragjedia fillon me korin e pleqëve persianë, që e lëvdojnë mbretin dhe ushtrinë persiane.

Nëna e Kserksit sheh ëndrra të tmerrshme, Dari flet për humbje të mëdha, që vjen si rezultat i krenarisë së tepruar të Kserksit. 

Ngjarja religjioze dhe porosia morale e përcjellin fatin e ngjarjes. 

Ngjarja nuk zhvillohet para spektatorëve por përmes lajmëtarit i cili e kumton humbjen ose fitoren. 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Tragjedia nga Eskili,Eskili tragjedite,Tragjedia perset nga Eskili,Eskili perset analize,Perset analize,Tragjedia nga eskili kritike letrare,analiza e tragjedise perset nga eskili,Eskili analize

Namazi

Syzat