Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

loading...

Çka është Utopia?


Çka është Utopia?

1. Utopia është përfytyrim ideal i shoqërisë njerëzore ose i një rendi shoqëror të përsosur pa shfrytëzim dhe pa luftë klasash; ëndërrim i parealizueshëm, ëndërr, fantazi. Është (mbetet) utopi. E quan utopi. Ra në utopi.

2. let.Utopia është vepër në të cilën shkrimtari paraqet si diçka të vërtetë një ëndërr ose një përfytyrim për një vend me rend shoqëror ideal.


 qka eshte Utopia ,Cka eshte Utopia ,ceshte Utopia,cfare eshte Utopia ,qeshte Utopia,definicioni Utopia, perkufizimi Utopia,shpjegimi Utopia,qka kuptojm me Utopi, qka nenkuptojm me Utopi ,nenkuptimi Utopia ,kuptimi i fjales Utopi

Një thënie për djalin dhe vajzën

“Djalin e kam djalë deri sa të martohet, kurse vajzën e kam vajzë deri në vdekje.”

(përkthim)
 Thenie, Thenie per djalin, Thenie per vajzen, 
Ulvi Fejzullahu
 
 

Disa thënie për lodhjen

Lodhja!

- Kur lodhesh për të mirë, lodhja kalon kurse e mira mbetet.
- Lodhja e trupit është rahatia e shpirtit.
- Lodhja e të mirëve është rahati, e lodhja e të këqijve është lodhje.
- Rahatia mund të arrihet vetëm me lodhje.
- Sipas nevojës është edhe lodhja.
- Mund të lodhemi kur punojmë, por sigurisht që ndiejmë rahati kur punojmë me sinqeritet.
- Asgjë pa lodhje nuk arrihet, vetëm fukarallëku.

(Përkthim)

  
Ulvi Fejzullahu

Pasiguria, ky zjarr i lumturisë së rreme!Përse pas çdo vdekje të ndonjë politikani duhet patjetër të qëndrojë mbrapa një kurth apo një atentat? Mbase të gjallët kështu duan ta paraqesin këtë panoramë të grisur prej vetë duarve të veta!

Ndërsa kur kemi vdekje të njerëzve jashtë politikës si shkak i ndonjë papërgjegjësie të politikanëve – udhëheqësve, po nga politikanët mësojmë se kjo është një vdekje e natyrshme, thuajse vdekja e natyrshme i përket vetëm bujkut, ndërsa e panatyrshmja përkon me të “panatyrshmit” politikanët.

Mos vallë e keqja u ka hyrë në mes të zemrës dhe tani nuk u ka mbetur gjë tjetër, pos t’i bëjnë atentat njëri-tjetrit ose edhe në rast vdekjeje të natyrshme, patjetër të gjallëve duhet t’i shkojë në mend se dikush e ka vrarë, ndonëse thjeshtë nuk është një aksident.

Prej gjithë kësaj të keqe mua për një gjë më vjen mirë. Fatzezësisht dhe fatbardhësisht, zullumi është trashur aq shumë sa të pasurit në kurriz të popullit kanë filluar t’i hajnë të gjallë bashkëpunëtorët e djeshëm në keqbërje kundrejt popullit viktimë.

  
Iljasa Salihu

Ajo vajzë që ka qenë besnike ndaj prindërve të saj

Ajo vajzë që ka qenë besnike ndaj prindërve të saj nuk ka mundësi të mos jetë besnike si grua edhe ndaj burrit të saj. Kjo flet se para se gjithash, ajo është mësuar dhe edukuar prej prindërve të saj të jetë e drejtë dhe fisnike ndaj Krijuesit të vet!

Iljasa Salihu

Shoqërimi dhe miqësimi me njerëz që e duan arsimimin dhe librin

Vërtet shoqërimi dhe miqësimi me njerëz që e duan arsimimin dhe librin të ngazëllen prore. Ndikon edhe më tepër ta duash shkencën dhe artin!

Iljasa Salihu

Një thënie për diplomacinë

“Diplomacia është arti i paraqitjes së buzëqeshjes dhe përshëndetjes në vend të britmës dhe fyerjes. Kurse prej rregullave të sjelljes, ta kesh forcën, që kur të guksosh (gromësinë), ta bësh këtë me gojë mbyllur.”

(përkthim)


Përsose punën!

Përsose punën!
- Ajo që punohet me nguti, nuk është punuar me urtësi.
- Përsose punën tënde, realizon shpresën tënde.
- Mjeshtri i dobët, i fajëson veglat e punës.
(përkthim)
  
Ulvi Fejzullahu

Disa thënie për edukatën

Edukata.

- Nxiti fëmijët për edukatë, që në vegjëli; kështu do të pushojnë sytë në pleqëri.
- Nuk ekziston trashëgimi ma të mirë se sa edukata.
- Njeriu gjallëron edhe pa këmbë e duar, por nuk mundë të jetoj pa zemër dhe pa edukatë.
- I panjohur është ai i cili nuk ka edukatë.
- Edukata është pasuri, shfrytëzimi (përdorimi) është plotësim.
- Njeriut i përket vlera e tij e jo dukja, edukata e tij e jo rrobat.
- Prej njohurive më të mira, ta njohësh veten, ma e mira edukatë është me ja dit hallin vetes.
- Mos i kundërshto ata që janë sipër teje, se te injorojnë këta që janë poshtë teje.

(përkthim)


 Ulvi Fejzullahu

Thënie për urrejtjen

Urrejtja

- Syri urrejtës shfaqë çdo të metë.
- Urrejtja provokon ngatërresën.
- Urrejtja është arma e të ligshtit.
- Urrejtja është hakmarrja e të marrit.
- Nëse të urren njeri, lutu që ti zgjatet jeta.
- Kur urrejtja është e ashpër, vërtetë të bënë më të ulët se sa ata që i urren.
- Urrejtja është i biri i frikës.
- Ndërtesa e urrejtës, lartësohet me gurët e nënçmimit (injorimit).

(përkthim)Nuk mjafton vetëm ta bësh një të mirë

“Nuk mjafton vetëm ta bësh një të mirë, por ta bësh mirë punën e mirë.”

(përkthim)
Ulvi Fejzullahu
 

“E mprehu mirë penën (lapsin)!”Sigurisht që e keni parasysh këtë fjali me kuptim të thellë dhe domethënës.
Ata të cilët nuk e kanë idenë se çka po flitet, gjithsesi se duhet “mi ra penës (lapsit)” me mprehë edhe një herë!!
Aliu r.a. për “penën (lapsin)” shprehet kështu:
“mendja e njeriut regjistrohet në fundin e penës (lapsit)”.
Po, gjithsesi se mendarët e kanë parasysh, domethënien e mprehjes, sepse kujtojnë edhe fjalën e shkrimtarit të urtë kur thotë:
“sa herë që mprehja (holloja) lapsin, e mprehja vetveten”.
Po, gjithsesi se mendarët edhe këtë e dinë:
“kur lapsi bie në dorën e të marrit (budallait), është sikur hanxhari në dorën e fëmijës”.

Të nderur!
Mos i harroni edhe këto tre fjali:
- “Pena (lapsi)” është ambasadorë i mendjes.
- “Pena (lapsi)” është postier i zemrës, jep haberin me haber.
- “Mendja e shkruesit është në lapsin e tij.”

Nuk e di a i rashë penës (lapsit) mirë!?
Sigurisht ai që dëshiron të më kuptoj, më kuptoi. 
Ulvi Fejzullahu
 

Një lutje apo dua e bukur islame nga Ulvi Fejzullahu

- Zoti im, më mjafto me atë që më ke lejuar (hallall) Ti, që të mos i afrohem asaj që më ke ndaluar (haram) dhe më pasuro mua me mirësitë e Tua, që të mos kem nevojë nga askush tjetër veç Teje.

- O Zoti im, kërkoj mbrojtjen Tënde nga brengat dhe hidhërimi, nga paaftësia dhe dembelizmi, nga koprracia dhe frika, si dhe nga zhytja në borxhe dhe nga epërsia e njerëzve.
Burimi:Ulvi Fejzullahu
 

“Vetëm 5-shkreptima kësaj here!”1. “Vërtetë s’ju bon dobi numri i madhë, kur zemrat nuk i keni bashkë.”
2. “Çdo fuqi është e dobët, kur nuk është në bashkësi.”
3. “Edhe buburrecat kur bëhen tubë, i mundin egërsirat.”
4. “Kur janë së bashku në tufë, ujku flenë i uritur.”
5. “Secili soj me sojin e vet.”

(Duke lexuar për unitetin, bashkimin, ndava këto pesë “shkreptima” për përkthim.)


Ulvi Fejzullahu

Çka është dendësia?

Dendësia është:

1. Të qenët i dendur, vetia e diçkaje që është e dendur; denduri. Dendësia e barit. Dendësia e pyllit. Dendësia e mjegullës.

2. Numri i banorëve në një kilometër katror; raporti ndërmjet numrit të banorëve dhe sipërfaqes në kilometra katrorë në një vend. Dendësia mesatare. Dendësia e popullsisë. Rritja (ulja) e dendësisë.

3. fiz. Masa që gjendet në njësinë e vëllimit të një trupi a të një lënde; raporti midis masës së një trupi të shprehur në gramë dhe vëllimit të tij të shprehur në centimetra kub. Dendësi absolute (relative). Dendësi mesatare. Dendësia e një lënde. Dendësia e gazit.


 4. Sasia e diçkaje në një njësi matjeje; denduria, shpeshtësia. Dendësia e zjarrit. usht. sasia e predhave që hidhen në një minutë mbi një sipërfaqe të caktuar. Dendësia e rrymës elektrike forca e rrymës elektrike që kalon nëpër njësinë e seksionit të tërthortë të përcjellësit. Dendësia e frymëmarrjes.

qka eshte dendesia ,Cka eshte dendesia ,ceshte dendesia,cfare eshte dendesia ,qeshte dendesia,definicioni dendesia, perkufizimi dendesia,shpjegimi dendesia,qka kuptojm me dendesi, qka nenkuptojm me dendesi ,nenkuptimi dendesia, kuptimi i fjales dendesi

Çka është Peticioni?

Peticioni është kërkesë e shkruar, që i drejtohet nga një grup njerëzish një organi të lartë shtetëror, kryetarit të shtetit etj.

Shembuj: Peticion me kërkesa për punëtorët. Peticion kundër arrestimeve në masë.

qka eshte peticioni, cka eshte peticioni,ceshte peticioni, qka quajme peticion, peticioni shqip, peticioni definicioni, peticioni perkufizimi, qka kuptojme me fjalen peticion, peticioni ne shqip

“Liria me disa fjali!”- “Përfundon liria, atëherë kur dora jote e zgjatur, prek hundën e tjetrit”

- “Mos u bë rob i tjetrit, kur Allahu të bëri të jesh i lirë.”

- “Nuk është marre të bujmë (ta kalojmë natën) në burg, sigurisht që marre do të jetë të bujmë robër.”

- “Liridashësi refuzon ta shes ndërgjegjen, edhe me tërë pasurinë e Tokës.”

- “O liri, sa e sa krime po bëhen në emrin tënd?!”

- “Jo, nuk ka liri të plotë, ngase kemi robër të lirive të tyre.”

- “Nuk është logjike të mburresh me liri, kur ti je i lidhur me prangat e logjikës.”

- “Asnjë nuk pranon kufizimin (prangat), po sikur kjo të jetë edhe nga ari.”
-
- “Më mirë të vdesësh i uritur e i lirë, sesa ti rob i trashë.”

- “Nuk ka liri pa përgjegjësi.”

- “Liria dhe përgjegjësia janë si dy binjak.”

- “Liria pa rregulla, nuk është tjetër vetëm se një vërshim shkatërrues.”

(përkthim)
 

“Ziliqarin ekzekutoje!”Duke lexuar mbi temën e zilisë, po shkëpus disa fjali nga të mençurit, ja përkthimi i tyre:
- Ziliqarët ndëshkoi duke i bërë mirë atyre.
- Duroje intrigën e ziliqarit, vërtetë sabri jot e mbytë.
- Ziliqari i padrejtë shtiret me teshën e të shtypurit.
- Ziliqari i shkretë, i bën dëm vetëm vetvetes.
- Bëhu i lumtur edhe atëherë kur të shtohen ziliqarët, ata janë dëshmitarë për suksesin tënd.
- Qëllimi final i ziliqarit, ty me të humbë (shkatërru) të mirat.
- Syri i ziliqarit ndëshkohet me verbëri.

Ulvi Fejzullahu

Zoti im! (Poezi Islame)
Zoti im, unë jam i njohur për mangësi
E Ti je i Cilësuar me bujari!

Vërshoje faljen Tënde mbi gjithë këto male
Që ngrita duke të dalë Ty prej fjale!

Ti je më afër meje se vetë vetja ime
Mos më privo, të lutem, nga Tuat mirësi e mëshirime!

Ilmi Rexhepi

Celulaza mund të përdoret si lëndë zbërthyese. Me çfarë mekanizmi vepron ajo?

Celulaza mund të përdoret si lëndë zbërthyese. Me çfarë mekanizmi vepron ajo?
A) veprim kapilar
B) veprim enzimatik
C) bymim
D) çlirim gazesh

Vazelina ka dendësi 0.9 g/ml. Cili nga pohimet e mëposhtme është i saktë? Vazelina pas përzierjes me ujë:

Vazelina ka dendësi 0.9 g/ml. Cili nga pohimet e mëposhtme është i saktë? Vazelina pas përzierjes me ujë:
 

A) rri në sipërfaqeB) bie në fund
C) vepron me të
D) tretet

Një lëndë tensiovepruese me vlerë të HLB-së më të madhe se 20 përdoret si:

Një lëndë tensiovepruese me vlerë të HLB-së më të madhe se 20 përdoret si:

A) lëndë kundër shkumës
B) lëndë njomëse
C) emulsionues ujë në vaj
D) lëndë solubilizuese

Çkado që e godet muslimanin.....

Nga Ebu Seidi dhe Ebu Hurejra radijallahu anhuma përcillet se Pejgamberi sal-lAllahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Çkado që e godet muslimanin, qoftë lodhje, pikëllim, brengë, hidhërim, mundim nga sëmundje a fatkeqësi, madje edhe të shpuarit e ferrës, me secilën prej këtyre All-llahu ia shlyen mëkatet atij.”
(Muttefekun alejhi)

E mira, e bukura!- “Ndoshta një fytyrë e bukur e fshehë një shpirt të keq.”
- “Bukuria pa mirësi nuk vlen asgjë.”
- “Bukurisë mundë t’i mungoj nderi, ndërsa nderit nuk i mungon bukuria asnjëherë.”
- “Bukuria nuk është në teshat që na zbukurojnë, bukuria reale është tek mirësia e diturisë (ilmit) dhe edukatës (edebit).”

(Duke lexuar mbi të bukurën dhe të mirën, ndava këto fjali për përkthim)
 
Ulvi Fejzullahu

Origjina e çdo të mire dhe origjina e çdo të keqe

"Origjina e çdo të mire është: dituria dhe drejtësia kurse origjina e çdo të keqe injoranca dhe padrejtësia".
Imam Ibën Kajimi, rahimehullah

Burimi:Bekir Halimi

Ese për Librin shkruar nga Blertina Bislimi

 
Ese për Librin shkruar nga Blertina BislimiÇfarë mund të thuhet për librin? 

Edhe sikur shkretëtira e Saharës të ishte fletë shkrimi dhe gjithë oqeanet bojë pende, nuk do të mjaftonte për t'i përshkruar vlerat e tij.

Kur unë lexoj më duket sikur zemra hap krahët dhe fluturon në qiej të historisë, fantazisë dhe shkencës.


Shkruar nga: Blertina Bislimi

Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe postimi në një faqe tjetër.

Ese hartime, libri, ese per librin, hartime per librin, libri ese, ese libri, hartim per librin, hartime per librin, ese per libra, librat ese 

Optimizëm, shpresë!(lexova disa fjali, në këtë sabah për optimizmin, hajt thashë, sa do pak të paraqes ogur të mirë, me përkthimin e këtyre pesë fjalive)
- Shpresoni për të mirë, do ta gjeni të mirën.
- Optimisti e mendon martesën më me pak shpenzime se sa fejesën.
- Optimisti vështirësitë i shfrytëzon për përfitime.
- Optimisti të shikon në sy, kurse, pesimisti të shikon në këmbë.
- Optimisti thotë: gota ime është e mbushur deri në gjysmë. Ndërsa pesimisti thotë: gjysma e gotës sime është e zbrazët.

(Përkthim)
Burimi:Ulvi Fejzullahu
 

Isa Mustafa vjedh idetë nga Shpend AhmetiEdhe një vjedhje e ideve nga Isa MustafaKandidati për kryetar të Prishtinës, Isa Mustafa apo Putini i Ballkanit, ka filluar fushatën e balotazhit me prezantimin e programit (të vjedhur nga Shpend Ahmeti) për rregullimin e trafikut urban në Prishtinë.Ai ka përmendur transportin publik, i cili sipas tij do të bëhet modern, sistem të integruar të biletave, orar efikas dhe kosto të përballueshme të biletave.Sipas tij, autobusët do të kenë pajisje të sistemit teknologjik që lidhen me sistemin monitorues që qendrën e ka në komunë.Po ku ishe o Isa Mustafa tërë këto vite.

Mustafa apo Putini i Ballkanit ka thënë se i kanë ndarë mjetet për blerjen e autobusëve modern. Dhe krejt kjo është vetëm se një vjedhje e planit të Shpend Ahmetit.Pra marre plaku vjedh idetë. Dhe çfarë mund të jap një 62 vjeçar për Prishtinën përveç lodhjes dhe shkatrrimit të mëtutjeshëm të kryeqytetit. Pra Prishtina ka nevojë për energji të reja që ndryshojnë gjendjen në Prishtinë dhe jo për energji të shpenzuara, energji pensionere apo energji të paravdekura.


Sikur të ishte i vlefshëm gjumi përgjatë kohës dhe pas namazit të sabahut...


Sikur të ishte i vlefshëm gjumi përgjatë kohës dhe pas namazit të sabahut, atëherë ç’kuptim do të kishte refreni “namazi është më i mirë se gjumi”?

Sot shumë lehtë është të jesh njeri i sukseshëm, mjafton të jesh musliman përmbajtësor!

Iljasa Salihu

Sikur të ishte i vlefshëm gjumi përgjatë kohës dhe pas namazit të sabahut...


Sikur të ishte i vlefshëm gjumi përgjatë kohës dhe pas namazit të sabahut, atëherë ç’kuptim do të kishte refreni “namazi është më i mirë se gjumi”?

Sot shumë lehtë është të jesh njeri i sukseshëm, mjafton të jesh musliman përmbajtësor!

Iljasa Salihu

Mos e qorto atë i cili...

“Mos e qorto atë i cili fletë shumë për vetveten, ngase, zakonisht ky nuk zotëron temë tjetër.”

(përkthim)
  
Ulvi Fejzullahu

Vetëdashësi

“Vetëdashësi”

- “Vetëdashja e prodhon smirën.
- Smira prodhon urrejtjen.
- Urrejtja prodhon kundërshtimin.
- Kundërshtimi prodhon ndarjen.
- Ndarja prodhon dobësinë.
- Dobësia prodhon injorimin (nënçmimin).
- Injorimi sjellë zhdukjen e shtetit, zhdukjen e të mirave dhe shkatërrimin popullit.”

(përkthim)


Burimi:Ulvi Fejzullahu

Ese për shokun - Përshtati Rapitful

 Ese për shokun

Shoku mund të jetë miku juaj derisa je mirë me të por kur prishen raportet mund të bëhet armiku juaj më i madh.Rruga e vetme për të gjetur shokë, është të bëhesh shok dhe shoku është dhurata që njeriu i bën vetes. Të vdesësh për shokun është e lehtë, por të gjesh shok që vdes për ty është vështirë. Shokun kur e ke vetëm këshilloje, kur jeni me të tjerë lavdëroje dhe me shokun silluni ashtu sikur ai mund tu bëhet juve armik. Në shtëpinë e shokut shkoni shpesh sepse rrugën e pa përdorur e bllokojnë shkurret. Shoku është sikur pjepri. Pse? Sepse për të gjetur një shok të mirë provoni me qindra prandaj. Shoqëria është gjithmonë sikur pema që bën hije. Shoqëria është dashuri pa krahë. Shoqëria është një lidhje e fortë, në momentin e nevojës për para nëse nuk i kërkohet zgjat deri në fund të jetës. Pa e argumentuar dashurinë asnjëri nuk mund të jetë shok i vërtetë. Më trego shokun të tregoj se kush je. Nëse nuk i shohim njëri-tjetrit me sy të mirë disa mangësi të vogla nuk do kuptojmë gjë nga shoqëria.Gjëja më e mirë, është të respektosh shokun.Shoku i vërtetë është një shpirt që jeton ne dy trupa dhe jeta nuk mund të japi dhuratë më të mire se shoqërinë. Njeriu është mbi fenë dhe moralin e shokut dhe shumëherë njeriu matet me shokun e tij. Kërkimi i një shoku pa të meta do të thotë që ti nuk do shoqëri prandaj gjeni shokë që tua thonë mangësitë tuaja në sy. Prandaj lexues i dashur për shokun kur vëren dhe dëgjon të metat e tij mbylle njërin sy dhe njërin vesh sepse vetëm kjo të bën të kesh në shok të mirë që i ndani brengat dhe shqetsimet e shkollës dhe jetës.

 Përshtati: Rapitful


Ese dhe hartime, hartim per shokun, hartime per shokun, ese shoku, shoku hartim, hartim i bukur per shokun, shoku hartime shqip, hartime te ndryshme per shokun, hartime ne shqip per shokun, ese argumentuese per shokun, shoku ese shqip

Injoranca dhe analfabetizmi

Nëna më tha që asnjëherë të mos e toleroj injorancën, por ta mirëkuptoj analfabetizmin. Ca njerëz që s’mundën të shkonin në shkollë, ishin më të arsimuar dhe inteligjentë se profesorët e universitetit.

| Maya Angelou |

Njerëz të veçantë janë ato njerëz që...

Njerëz të veçantë janë ato njerëz që të lexojnë brenda dhe arrijnë të dëgjojnë mendimet e tua...!!

|Guy de Maupassant|

Dhimbjen më të madhe, e shkaktojnë...


Dhimbjen më të madhe, e shkaktojnë goditjet e duarve që më parë të kanë përkedhelur !

| Fation Lami |

Gojë plot gjykime e paragjykime

Gojë plot gjykime e paragjykime që mendojnë se e njohin një person vetëm ashtu siç duket ... pa u përpjekur për të lexuar shpirtin. Ky është përcaktimi për një botë që flet e flet, por nuk di asgjë.

| Daniela Aspa |

Ç'pret nga një botë, ku i...

Ç'pret nga një botë, ku i mashtruari turpërohet më shumë se mashtruesi.

Ç’rëndësi ka që dashuria ime...

Ç’rëndësi ka që dashuria ime nuk mundi dot ta mbajë!
E shkurtër është dashuria – kaq i gjatë harrimi.

| Pablo Neruda |

Janë kaq të shumtë njerëzit e padjallëzuar

Janë kaq të shumtë njerëzit e padjallëzuar dhe të lidhur pas nevojave të çastit, saqë mashtruesve kurrë nuk u mungojnë viktimat.

| Makiaveli |

Një popull i një vendi që nuk e respekton vetën

Një popull i një vendi që nuk e respekton vetën, ai nuk e meriton respektin e askujt! E aq më pak të miqëve shpëtimtarë!?
Fadil Maloku

Çka është Degradimi?


Çka është Degradimi?

Degradimi është keqësimi ose prishja shkallë-shkallë e cilësisë së diçkaje e cila ia ul e ia prish vlerën

qka eshte Degradimi ,Cka eshte Degradimi ,ceshte Degradimi,cfare eshte Degradimi ,qeshte Degradimi,definicioni Degradimi, perkufizimi Degradimi,shpjegimi Degradimi,qka kuptojm me Degradim, qka nenkuptojm me Degradim ,nenkuptimi Degradimi, kuptimi i fjales Degradim

Roli biologjik i ADN-sëKur është qështja e rolit biologjik, atëherë dihet se ADN-ja është bartëse dhe përcjellëse e vetive trashëguese. Ajo përmes ARN-ës -që do të thotë se ajo në mënyrë indirekte- e kontrollon sintezën e proteinave, e cila kryhet në ribosome, e përmes proteinave e kontrollon natyrën dhe shpejtësinë e proceseve të ndryshme biokimike në qelizë. Pra, ADN-ja është rregullator i proceseve jetësore. Sasia e ADN-ës në qelizë është konstante dhe specifike për çdo qenie të gjallë. Duhet cekur se para ndarjes së çdo qelize bëhet dyfishimi i ADN-ës. Prandaj ADN-ja merr pjesë në procesin e ndarjes së çdo qelize. Ky dyfishim i ADN-ës bëhet përmes procesit që quhet replikim. Molekulat e ADN-ës janë të vetmet molekula organike që kanë aftësi të riptodhojnë vetveten.

Përbërja dhe struktura e ADN-ësAcidi deoksiribonukleik përbëhet prej dy vargjesh komplementare të lidhura ndërmjet vete me lidhje hidrogjenore. Vargjet e kanë formën e spirales. Në strukturën e ADN-së marrin pjesë bazat purine: adenina dhe guanina; bazat pirimidine: citozina dhe timina; acidi fosfarik dhe deoksiriboza. Deoksiriboza dhe acidi fosforik gjenden në çdo nukleeotid. Prandaj, një nukleotid dallohet prej tjetrit nukleotid në bazë të asaj se cila bazë purine ose primidine gjenden në të.

Meqenëse në strukturën e ADN-së marrin pjesë 4 lloj bazash ( A, G, C dhe T), atëherë molekua e ADN-së është e ndërtuar është e ndërtuar prej 4 lloj nukleotidesh. Specifiteti i ndërtimit prej llojit në lloj varet nga numri i nukleotideve purine ose pirimidine, lloji dhe renditja e tyre në varg polinuklotidik. Bazat azotike purine dhe pitrimidine janë të renditura në varg në bazë të ligjit të përputhshmërisë. Kjo do të thotë se përballë adeninës të njërit varg çdo herë gjendet timina e vargut tjetër, e përballë guaninës gjendet citozina. Bazat purine të njërit varg janë të lidhura me bazat pirimidine të vargut tjetër me lidhje hidrogjenore. Adenina (A) lidhet me timinën (T) me dy lidhje hidrogjenore, kurse guanina (G) me citozinën me tri lidhje hidrogjenore. Sasia e ADN-ës është konstante dhe specifike për çdo qenie të gjallë.

Si ti fshim mëkatet?Thuj:
La ilahe il-lallah;
Allahu Ekber;
La haule ue la kuvete il-la bil-lah.
Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem thotë:
"Secili njeri mbi tokë që thotë:
La ilahe il-lallah, ska hyjni që meriton adhurim veç Allahut;
Allahu Ekber, Allahu është më i madhi;
La haule ue la kuvete il-la bil-lah, ska mundësi e forcë veçse me Allahun, i fshihen mëkatet edhe nëse janë sa shkuma e detit".
Sahihul-Xhami, nr. 5636
Burimi:Bekir Halimi

RiprodhimiADN-ja është një reaksion polimerizimi që ka si reaktante katër tipet e dezoksiribonukleosideve trifosfate. Megjithëse në fijet e saj ndodhet vetëm një fosfat, nukleotidet fillestare duhet të jenë trifosfate në mënyrë që të përdorin hidrolizën e dy lidhjeve fosfodiesterike (ku njëra është e nevojshme për shtimin e një monomeri dhe njëra e katalizuar nga pirofosfataza inorganike mbi pirofosfatin dalës) për ta bërë reaksionin ekzotermik.
Reaksioni katalizohet nga ADN polimeraza, enzime në gjendje të krijojë një tjetër fije ADN-je në kahun 5'-3' e zbuluar nga Arthur Kornberg më 1958 nëpërmjet një eksperimenti. Reaksioni i ADN polimerazes drejtohet nga fija udhëzuese e ADN-së sepse krijon një fije të re ADN-je që është komplementare me atë që shërben si udhëzuese. ADN polimeraza nuk është në gjendje ta filloj sintezën e një fijeje pa asnjë pikë fillimi.

Për të filluar dyfishimin struktura helikore e ADN-ës duhet të denatyrohet nga disa proteina. Këto janë helikazat, proteinat që ndajnë dy fijet duke përdorur energjinë e ATP-së, dhe proteinat denatyruese, ose proteinat destabilizuese të helikes, jo enzimatike që

mund të denatyrojne ADN-ën duke u lidhur me disa pjesë të fijes e duke i stabilizuar ato. Ky aktivitet prodhon një forcë e cila përhapet në fijet e paçiftuara të cilat mund të dyfishohen.
Meqë polimerazat veprojnë vetëm në drejtimin 5'-3', njëra fije mund të dyfishohet në mënyrë të vazhdueshme, tjetra rezulton me disa pjesë të reja ADN-je dhe secila prej tyre çon në fillimin e ARN-së. Këto pjesë më vonë hiqen dhe hapësirat bashkohen nga një lloj tjetër polimeraze.
Rezultati i dyfishimit janë dy helika të dyfishta identike e përbëra nga një fije e vjetër dhe një e re.

Patologjia e qarkullimit

 

Edema është prezenca e lëngut të tepërt në hapsirën ekstraqelizore. Në shkaktarët e edemës përfshihen rritja e shtypjes hidrostatike, hipoalbuminemia dhe ulja e shtypjes koloide, obstruksioni limfatik dhe permeabiliteti i rritur endothelial. Anasarca është term që përdoret për edemën e rëndë të gjeneralizuar. Transudatet kanë përmbajtje të ulët proteinike dhe gravitet specifik ndërsa eksudatet kanë përmbajtje të lartë proteinike dhe gravitet specifik.

Hiperemia është sasia e tepërt e gjakut në ndonjë ind apo organ dhe mund të jetë për shkak të vazodilatimit (hiperemia aktive) apo zvogëlimit të qarkullimit venoz (hyperemia pasive apo kongjestioni).

Hemostaza është sekuenca e ngjarjeve të cilat qojnë deri te ndërprerja e gjakderdhjes duke formuar një tapë stabile hemostatike me fibrinë dhe pllakëza.

Dëmtimi i murit vascular nxitë vazokonstriksionin kalimtar, lehtësimin e adhezionit të pllakëzave dhe aktivizimin e rrugës ekstrinsike dhe asaj intrinsike të koagulimit.

Formimi i trombusit të pllakëzave ndodhë atëherë kur pllakëzat të ngjiten për faktorin e von Willebrandit i cili është i lidhur për kolagjenin subendotelial, pësojnë ndryshimin e formës dhe degranulim dhe pastaj grumbullohen me pllakëza të tjera.


Në shkaktarët e trombocitopenisë si pasojë e prodhimit të zvogëluar të pllakëzave përfshihen anemia aplastike dhe tumori.Në shkaktarët e trombocitopenisë për shkak të shkatërrimit të rritur të pllakëzave përfshihet purpura imune trombocitopenike, purpura trombotike trombocitopenike, koagulimi i përhapur intravascular, dhe hipersplenizmi. Në shkaktarët e defekteve kualitative të pllakëzave përfshihet sëmundja e von Willebrandit, sindromi i Bernard-Soulier, trombastenia Glanzman, aspirina dhe uremia. Tek purpura imune trombocitopenike antitrupat anti pllakëzave shkatërrojnë pllakëzat kryesisht në shpretkë. Tek purpura trombotike trombocitopenike kemi formim me përhapje të gjerë të trombuseve të pllakëzave me fibrinë mirëpo pa aktivizimin e sistemit të koagulimit. Sindromi hemolitik uremik mund t’i ngjajë klinikisht PTT dhe shkaktohet nga E.coli shtami 0157:H7. Rruga intrinsike e koagulimit aktivizohet nga faktorët e kontaktit dhe klinikisht testohet përmes kohës parciale të tromboplastinës (KPT). Rruga ekstrinsike e koagulimit aktivizohet nga lirimi i faktorit indor dhe testohet përmes kohës së protrombinës (KP) me të cilën gjithashtu testohet edhe rruga e përbashkët e koagulimit. Hemofilia A është deficiencë e lidhur me kromozomin X e faktorit VIII e cila klinikisht karakterizohet me hemartrozë, lëndim të lehtë dhe gjakderdhje e prolonguar pas operimeve kirurgjikale dhe lacerimeve. Klinikisht hemofilia B i ngjan shumë hemofilisë A mirëpo kjo është si pasojë e deficiencës së faktorit IX. Koagulopatitë e fituara mund të jenë si pasojë e deficiencës së vitaminës K dhe sëmundjes së mëlqisë. Sëmundja e von Ëillebrandit është qrregullim i trashëguar i gjakderdhjes e që karakterizohet nga deficienca apo defekti kualitativ në lidhje me faktorin e von Willebrandit i cili lehtëson formimin e koaguleve të pllakëzave.

Koagulimi i përhapur intravaskular mund të shkaktohet nga një numër gjendjesh të rënda mjekësore dhe rezulton me formimin e mikrotrombusëve të shumta të cilat konsumojnë pllakëzat dhe faktorët e koagulimit, duke quar kështu deri te tendenca e shtuar për gjakderdhje. Faktorët e përfshirë në formimin e trombit përfshijnë dëmtimin qelizor, ndryshimin e qarkullimit laminar të gjakut dhe hiperkoagulabilitet të gjakut. Trombuset mund të qojnë deri tek një spektër i gjërë i pasojave duke përfshirë këtu mbylljen dhe infarktin, embolinë, trombolizën, organizimin dhe rekanalizimin.

Termi emboli përdoret për qdo masë intravaskulare e cila është bartur teposhtë nga vendi i origjinës duke rezultuar kështu me mbylljen e enës. 98 % e embolive janë tromboemboli megjithatë ka edhe materiale të tjera të shumta të cilat mund të formojnë emboli. Embolitë pulmonare janë formë e shpeshtë e embolive të cilat shpesh klinikisht janë të heshtura mirëpo ato mund të shkaktojnë infarct apo vdekje të papritur. Shumica e embolive pulmonare krijohen nga trombozat e venave të thella. Embolitë sistemike arteriale zakonisht krijohen në zemër dhe mund të shkaktojnë infarkte në shumë vende varësisht se ku vendosen.

Infarkti është zonë e lokalizuar e nekrozës që vie si pasojë e iskemisë. 99 % e infarkteve rezultojnë nga mbyllja trombotike ndonjë arterie apo vene.

Infarktet anemike paraqiten në organet me furnizim të njëfishtë të gjakut ndërsa infarktet hemoragjike paraqiten në organet me furnizim të dyfishtë të gjakut apo pas mbylljes venoze. Pasoja e përgjithshme e ndryshimeve indore pas infarktit është iskemia e cila qon deri te nekroza koagulative, e kjo qon deri te inflamacioni i cili qon deri te indi i granulacionit e ky deri te cikatriksi fibrotik.
Shoku karakterizohet nga kolapsi vaskular dhe hipoperfuzioni i përhapur i qelizave dhe indeve për shkak të vëllimit të reduktuar të gjakut, të prodhimit kardiak apo të tonusit vaskular. Në format kryesore të shokut përfshihet shoku kardiogjenik, shoku hipovolemik, shoku septik dhe shoku neurogjenik. Shoku klinikisht është ndarë në shokun e kompensuar (faza I), shokun e dekompenzuar (faza II) dhe dëmtimi ireverzibil (faza III). Organet e ndryshme shfaqin forma të dallueshme mikroskopike tek gjendja e shokut.

Shërimi dhe riparimi i plagësNë shërimin e plagës përfshihet rigjenerimi i indit nga qelizat e të njëjtit lloj dhe riparimi I indit me zëvendësim nga indi  lidhor. Indet ndryshojnë për nga kapaciteti regjenerativ. Popullatat qelizore labile të cilat rigjenerohen gjatë tërë jetës përfshijnë qelizat epiteliale sipërfaqësore, qelizat hematopoetike dhe qelizat mëma. Në qelizat stabile të cilat replikohen në nivel të ulët gjatë tërë jetës mirëpo mund të ndahen nëse stimulohen përfshijnë hepatocitet, qelizat e tubuleve proksimale dhe qelizat endoteliale. Qelizat permanente të cilat nuk mund të replikohen në moshën e pjekurisë përfshijnë neuronet dhe qelizat e muskulaturës kardiake.  Riparimi i indeve me zëvendësimin e zonës së dëmtuar nga vrraga e indit lidhor ndërmjetësohet nga faktorë të shumtë të rritjes dhe citokine. Fillimisht formohet indi i granulacionit i cili më vonë pëson kontraksion të plagës proces ky i ndërmjetësuar nga miofibroblastet duke rezultuar kështu përfundimisht me formimin e vragës së vërtetë fibrotike. Shërimi i plagës me tentimin e parë (lidhja primare) ndodhë pasi buzët e pastërta të plagës të jenë afruar mjaft afër njëra tjetrës. Shërimi i plagës me tentimin e dytë (lidhja sekondare) ndodhë tek plagët me defekte më të mëdha buzët e të cilave nuk mund të afrohen shumë. Problemet që mund të paraqiten në shërimin e plagës përfshijnë shërimin e vonuar të plagës, formimin e vrragës hipertrofike dhe formimin e keloidit.


Në organizëm gjenden lloje të ndryshme të kolagjenit. Kolagjeni i tipit I është forma më e shpeshtë. Kolagjeni i tipit II gjendet në kartilagje. Kolagjeni i tipit III është formë e pa maturuar dhe gjendet në indin e granulacionit. Kolagjeni i tipit të IV gjendet në membranat bazale. Për prodhimin e kolagjenit nevojitet vitamina C dhe bakri.  Në përbërësit tjerë të matriksit ekstraqelizor përfshihen edhe fijet elastike, molekulat e adhezionit, proteoglikanet dhe glukozaminoglikanet. Membranat bazale kanë ngarkesë negative neto dhe janë të përbëra nga kolagjeni dhe komponentet tjera të matriksit ekstraqelizor.

InflamacioniInflamacioni akut është reagimi i menjëhershëm ndaj lëndimit që shkakton skuqje, temperaturë, ënjtje, dhimbje dhe humbje të funksionit. Ndryshimet hemodinamike tek inflamacioni akut ndërmjetësohen nga materiet kimike vazoaktive dhe pas vazokonstriksionit kalimtar fillestar, prodhojnë dilatim masiv me permeabilitet të shtuar vascular. Neutrofilet janë qeliza të bardha të rëndësishme të gjakut të cilat përmbajnë granula me enzime të shumta shpërbërëse. Neutrofilet dalin nga qarkullimi i gjakut me anë të procesit të rregulluar lartë ku përfshihet margjinimi (lëvizja drejt murit të enës), adhezioni (ngjitja për endoteli), dhe emigrimi (lëvizja ndërmjet qelizave endoteliale për të dalë nga ena). Defektet e adhezionit mund t’i kontribojnë imunosupresionit i cili vërehet tek diabeti melit dhe përdorimi i kortikosteroideve.  Kemotaksa është tërheqja e qelizave drejt një mediatori kimik i cili lirohet në zonën e inflamacionit. Fagocitoza e bakterieve nga neutrofilet përmirësohet akoma nëse opsoninat siq është pjesa Fc e Imunoglobulinës G apo produkti C3B i komplementit janë të lidhura për bakteriet. Sindromi i Chediak-Higashi-t është shembull i sëmundjes gjenetike me fagocitozë defective të neutrofileve. Posa bakteria të jetë fagocituar atëherë enzimet që kërkojnë oksigjen dhe ato që janë të pavarura nga oksigjeni mund të kontribojnë në mbytjen e bakterieve. Sëmundja granulomatoze kronike e fëmijërisë dhe deficiencat e mieloperoksidazës janë imunodeficienca të lidhura me deficiencën e mbytjes së bakterieve të varur nga oksigjeni.

Mediatorët kimikë të inflamacionit përfshijnë aminet vazoaktive, sistemin e kininave, produktet e acidit arahidonik, kaskadën e komplementit dhe citokinet. Inflamacioni akut mund të qojë deri te rigjenerimi indor, formimi i vrragës fibrotike, formimi i abscesit apo në inflamacion kronik. Në qelizat e rëndësishme në inflamacionin kronik përfshihen makrofagjet, limfocitet, eozinofilet dhe bazofilet. Inflamacioni kronik granulomatoz është formë e specializuar e inflamacionit kronik me makrofagje të modifikuara (qeliza epitelioide dhe qeliza gjigante me shumë nukleuse) zakonisht e rrethuar nga një unazë e limfociteve. Një numër i madh sëmundjesh mund të shkaktojë inflamacion granulomatoz kronike më së shpeshti tuberkuloza, sifilisi, leproza dhe infeksionet fungale. Format e reagimit të indeve ndaj agjentëve infektivë mund të përfshijnë inflamacionin eksudativ, inflamacionin nekrotizues, granulomatoz, intersticial, dhe inflamacionin proliferativ citopatik.

Detyra ime

“Detyra ime”
“Jam i detyruar ta adhuroj Allahun, po ashtu si më ka urdhëruar Ai.
Kurse, Allahu do të ma sjellë rrizkun (mjetet e jetesës), po ashtu si më premtoi Ai.”

(përshtatje)
Ulvi Fejzullahu
 

Cilit grup i takonEnes ibën Maliki, radiallahu anhu, na rrëfen se Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem thotë:
"Ka njerëz që janë çelës të mirës dhe mbyllës të keqës dhe ka njerëz që janë çelës të keqes dhe mbyllës të mirës. Lum për atë që çelsat e të mirës janë në duart e tij dhe vaj për atë që çelsat e të keqes janë në duart e tij".


Burimi:Bekir Halimi

Gabojmë kur shoqërisë tonë...

Gabojmë kur shoqërisë tonë i veshim petkun e ndjenjave tona.
Hidhërohemi dhe themi se shoqëria është hidhëruar.
Mërzitemi dhe themi se shoqëria është mërzitur.
Kënaqemi dhe themi se shoqëria është e kënaqur.
Vlojmë nga brenda dhe themi se edhe shoqëria vlon.
Dr. Halid Muslih

Burimi:Bekir Halimi

Imani nuk shihet në dy rekatet e namazit të natës

"Imani nuk shihet në dy rekatet e namazit të natës, as në agjërimin e ditës, por shihet në luftë me nefsin dhe epshin tënd.!"

(Shejh Halid Rashid)
Burimi:Adem Ramadani

Bëhu modest ndaj kësaj bote dhe bëhu modest ndaj asaj që posedojnë njerëzit

I Dërguari, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, thotë:
“Bëhu modest ndaj kësaj bote, sepse do të të dojë Allahu dhe bëhu modest ndaj asaj që posedojnë njerëzit, sepse do të të duan njerëzit.”

(Suneni i Ibn Maxhes, hadith hasen)

ALLAHU KUR TË SPROVON, TË DONË!!Kur Allahu e sprovon një njeri, vetëm se e ka dashtë.

Sprovat janë dy llojesh:

1. Sprovë për frenim apo përmbajtje.

2. Sprovë për ngritje.

Nëse njeriu është mëkatar, i dhënë pas dynjasë dhe i shkujdesur nga Zoti i tij, Allahu e sprovon me qëllim që ta frenon nga mëkatimi dhe nga gjynahet dhe ia rikujton se ka Zot që duhet të adhurohet.

Nëse i sprovuari është besimtar dhe i devotshëm ndaj Zotit të tij, vetëm se është sprovuar për t'iu larë gjynahet dhe për t'iu rritur gradat e tij.

Dyja llojet e sprovave vijnë nga dashuria e Allahut mbi robin e Tij dhe nga mëshira dhe butësia e Tij.

Nëse e dinim fshehtësinë, do ta zgjidhnim atë që e ka zgjedhur për ne Allahu i Madhëruar!

Nga arabishtja: Irfan JAHIU

Kur ti e ndihmon fukaranë

Kur ti e ndihmon fukaranë, mos te shkoj mendja qe e ke bèrë namin.
"Bujari është me nevojtarin"
Nga se ti...
"Ti je vetë nevojtarë, i jep nevojtarit."
Nevoja e tij (fukarasë) është te ti.
A, nevoja juaj është te Allahu.

(përkhim)


Burimi:Ulvi Fejzullahu

“Pse vdes ti nuk bahen nami!”- Mos u brengos në vdekje!
Mos u lodh e as mos mbaj gajle për trupin tënd.
Myslimanët do ti kryejnë detyrat:
Teshat ti largojnë nga trupi;
Të pastrojnë.
Të veshin me qefin.
Të nxjerrin nga shtëpia drejtë gropës (varrit).
Shumë njerëz do të marrin pjesë në varrimin tënd, ata do ti anulojnë takimet, vetëm që të të përcjellin deri te varrezat.
Në varrim do të kesh edhe prej atyre që nuk të kanë përfillë, deri sa ishe në jetë.

- Me gjërat që kanë të bëjnë me ty;
Çelësat; Librat; Rrobat, këpucët. Mund që edhe ti japin sadaka.

- Sigurohu që:
Dynja nuk mërzitet për vdekjen tënde (nuk bahet nami).
Bota dhe ekonomia vazhdon të funksionoj.
Aty ku ke punuar, të zëvendëson tjetri.
Pasuria jote i shkon trashëgimtarëve.
Ndërsa ti jep llogari për të voglën e të imtën.

- Mërzia (e pamja) disa forma:
Ata që të kanë njohur sipërfaqësisht, thojnë: i shkreti.
Dashamirët janë të pikëlluar për disa orë, ku më pas i kthehen të qeshurave.

- Pikëllim i madh në shtëpi!
Në familjen tuaj një javë, dy javë, një muaj, më pas të lënë në arshivë.

Kaq, përfundon historia jote në mesin e njerëzve.
Ty nuk të bën dobi lavdërimi i njerëzve.
Nuk të bën dëm injorimi.

- Tani, filloi historia jote e ahiretit.
Pyetja:
Çka ke përgatitur për varrin, ahiretin tënd?

O Zot, na mundëso përfundim të mirë, o Zot.

Përshtati:
Ulvi Fejzullahu

Në varreza nuk ekziston mbishkrimi...

- I dashur vëlla!
- Motër e respektuar!
Në varreza nuk ekziston mbishkrimi:
“Vetëm për të vjetrit”
Atëherë, keni frikë Allahun e Lartësuar.

(përshtatje)

Burimi: Ulvi Fejzullahu

Sa ma të fortë e ka robi sinqeritetin...

Imam Ibën Tejmiu, rahimehullah, thotë:
“Sa ma të fortë e ka robi sinqeritetin aq më të plotë e ka ibadetin (adhurimin)”.
“Mexhmuul-Fetava”, 10/198.

Burimi:Bekir Halimi

Rinia jonë le ta mendon këtë sqarim të Imam Ibën Tejmiut, rahimehullah....

Rinia jonë le ta mendon këtë sqarim të Imam Ibën Tejmiut, rahimehullah....

“Forca e sinqeritetit të Jusufit, alejhisselam dhe frika e tij prej Allahut ishin më të fortë se sa bukuria, mirësia dhe dashuria e tij ndaj gruas së Azizit”.
“Mexhmuatul-Fetava”, 10/261

Burimi:Bekir Halimi

Ai që i fal pesë kohët e namazit...

Sufjan ibën Ujejne thotë:
"Ai që i fal pesë kohët e namazit e ka falënderuar Allahun, kurse ai që shumë lutet për prindërit dhe sillet mirë me ta, i ka falënderuar ata.
"Më falëndero Mua dhe prindërit e tu".
Shejh Muhamed Arifi

Burimi:Bekir Halimi

Dallimi mes dhuratës dhe lëmoshësShejh Ibën Uthejmini, rahimehullah, thotë:
"Dhurata synon afrimin dhe shtimin e dashurisë me atë që i dhuron diçka edhe pse ai të cilit i dhurohet ajo gjë nuk përfiton asgjë prej kësaj dhurate. Andaj njeriu i pasur i dhuron atij që është më i pasur se ai.
Kurse sadakaja, lëmosha synon shpërblimin e ahiretit dhe ti sjell dobi atij që i jep lëmoshën.

Burimi:Bekir Halimi

Mos më qani, mos më vajtoni, mos derdhni lot nëse pasurohem duke varfëruar popullin timNjeriu njeri është, sidoqoftë për ikjen e tij nga kjo botë përmallohemi, por mos të harrojmë se edhe viktimat (lexo: populli) nuk mugullojnë prej dikujt tjetër, pos prej njerëzve.

Shpesh populli ankohet për shpërdorimet e mëdha financiare që bëjnë politikanët, ndërsa vetëm pasi të vdesin, vdekje kjo e shoqëruar me ndonjë makinë të shtrenjtë ose në ndonjë rast tjetër i shoqëruar me gjësende të shtrenjta, populli i varfëruar prej tyre ose prej bashkëpunëtorëve të tyre, lezetshëm e përvajshëm i qanë, duke harruar i gjori se një ditë, ose vetëm pasi të këndellet pak, do të vajtojë për atë vajtim të kotë.
Iljasa Salihu
 

Si quhen garat me barka?

Si quhen garat me barka?

Garat me barka quhen Regatta

Garat me varka, Gara me barka, Udhetime me barka

Çka është Nocioni?


Çka është Nocioni?

1. filoz. Nocioni është formë themelore e mendimit, në të cilën pasqyrohen tiparet më të përgjithshme dhe më thelbësore të sendeve e të dukurive të realitetit objektiv, koncept. Nocione abstrakte (sendore). Nocioni i materies (i kohës, i hapësirës). Nocioni i trekëndëshit (i prizmit). Nocioni i klasës (i shtetit). Nocioni themelor (shkencor) i luftës së klasave. Fjala dhe nocioni. 

2. Nocioni është përfytyrimi ose mendimi që kemi për diçka; njohuri e thjeshtë ose fillestare, ide. Nocione të thjeshta (të plota). Sa për të formuar një nocion. Nuk e ka nocionin e diçkaje. 

qka eshte Nocioni ,Cka eshte Nocioni ,ceshte Nocioni,cfare eshte Nocioni ,qeshte Nocioni,definicioni Nocioni, perkufizimi Nocioni,shpjegimi Nocioni,qka kuptojm me Nocion, qka nenkuptojm me Nocion ,nenkuptimi Nocioni, kuptimi i fjales Nocion 

Ja përse nuk preferoj të flas me të tjerët

Ja përse nuk preferoj të flas me të tjerët. Nuk do të më kuptonin, dhe unë nuk jam e gatshme t'jua shpjegoj.

| Nicholas Sparks |

“A nuk ka midis jush një njeri me mend?”


“A nuk ka midis jush një njeri me mend?”

(letër e hapur gazetarëve)

“Lajmet që i kemi publikuar në lidhje me muslimanët nuk kanë patur të bënin me realitetin dhe kanë qenë krijim i fantazisë së njerëzve si unë dhe gazetarëve tjerë.” Richard Peppiatt, gazetari anglez deklaron kështu, ku më pas dha dorëheqje për shkak të sajimit të lajmeve të rreme kundra Islamit dhe myslimanëve.
Të nderuar gazetarë!
Ju që po ia bëni hyzmetin të keqes, po ju drejtohem me mirësi, jo me dashakeqësi. Edhe pse tani për tani nuk e meritoni me ju thonë të nderuar, këtë e bëra, me shpresë që do t’ju ktheheni ndershmërisë.
Unë, po ua dërgoj një mesazh, ju mund ta merrni ndoshta edhe si kërcënim, por për neve myslimanët është paralajmërim dhe njoftim.
Gazetarë dhe gazetare!
Po na fyeni Islamin, Kuranin, xhaminë, shaminë, ezanin.
Po na prekni në pjesët vitale të bazamentit të Dinit tonë.
Dijeni, nëse nuk e keni ditur, ky Islam ka siguri Hyjnore dhe nuk mposhtet. Allahu ka marr përsipër ruajtjen e Islamit. Myslimanët e përkushtuar janë të besatuar për ta jetësuar këtë Islam. Ndihma e Allahut nuk ka munguar dhe me lejen e Tij nuk do të mungoj.
Gazetarë dhe gazetare!
Të gjithë ata që fyen Islamin dhe myslimanët kanë dështuar dhe kanë përfunduar në atë më të keqen. Kurani dhe tradita profetike këtë na shpjegon shumë qartë.
Historia këtë na rrëfen për ngjarjet dhe ndodhitë e shumta. Po edhe në këtë kohë jemi dëshmitarë të shumë ngjarjeve dhe ndodhive që na tregojnë për epërsinë dhe mbijetesën e Islamit deri sa të ekzistoj Toka.
Gazetarë dhe gazetare!
Kthejuni arsyes, filloni të mendoni ashtu si disa nga kolegët tuaj racional.
- Mos na fyeni Islamin.
- Mos na shani Kuranin.
- Mos na nëpërkëmbni shaminë.
- Mos i thoni ezanit zhurmë.
- Mos i fyeni hoxhallarët, ligjërimet e tyre mos i gjymtoni. Hoxhallarëve që ia keni lakuar emrat, i keni hyrë në hak dhe i keni bërë padrejtësi. I keni borxh, e borxhi mbetet borxh.
Gazetarë dhe gazetare!
“A nuk ka midis jush një njeri me mend?” që i kthehet arsyes dhe e vret ndërgjegjja, dhe e ndjek shembullin e gazetarit anglez “Richard Peppiatt”.
Gazetarë dhe gazetare!
Veprimet tuaja kundër Islamit, janë dëshmi që ju nuk keni haber me Islamin si në besim ashtu edhe në veprim. Andaj ju bëj ftesë që ta njihni Islamin, duke lexuar. Ju dëshiroj udhëzim. Dëshiroj që kjo t’ua hap zemrën dhe ta pranoni Islamin. Dera e pendimit është e hapur.
Udhëzimi i Allahut qoftë mbi ju. 
Ulvi Fejzullahu
 
 

Një thënie për armikun dhe mikun nga Valdet Kamberi

Nga armiku bëj kujdes një herë, ndërsa nga miku njëmijë herë.
Valdet Kamberi
Thenie, Thenie per armikun, Thenie per mikun, Fjale te urta, 
 

Ka qenë një grua ibadetxhike...Ka qenë nje grua adhuruese e madhe e Allahut, që thoshte: ” Për Allahun jam mërzitur nga kjo botë, dhe sikur ta gjeja vdekjen që shitej, do ta bleja nga dashuria e madhe që kam për ta takuar Allahun”.
I është thënë: “A vërtetë je e bindur në veprat e tua”?
Ka thënë: Jo, por dashuria dhe mendimi i mirë për Allahun më ka bë që ta dua takimin me atë. Çka mendon, a më dënon dhe unë e dua Allahun? I është thënë: Jo, për Allahun.

Përktheu: Hoxhë Valdet Kamberi

Çka është Absolventi?

Çka është Absolventi?

Absolvent /i lat. absolvens - jap fund, përfundoj; student i cili ka vërtetuar të gjithë semestrat e paraparë me planin mësimor, ende nuk ka dhënë provimin përfundimtar, diplomën.

qka eshte absolventi ,Cka eshte absolventi ,ceshte absolventi,cfare eshte absolventi ,qeshte absolventi ,definicioni absolventi, perkufizimi absolventi,shpjegimi absolventi,qka kuptojm me absolventi, qka nenkuptojm me absolvent,nenkuptimi absolventi,kuptimi i fjales absolvent

Çdo fe ka Moralin e vet

Pejgamberi alejhis-selam thotë:

"Çdo fe ka Moralin e vet, kurse morali i Islamit është turpi."
"Turpi është prej imanit, kurse imani (të shpien) në Xhennet"
"Turpi dhe imani janë të pandarë.
Nëse njëri ngrihet, ngrihet edhe tjetri"

Vlera e frikës ndaj Zotit LavdiplotëFrika ndaj Zotit është tejet e vlefshme, madje edhe nëse dikush dëshiron t’i vëjë çmim, kurrë një gjë të tillë nuk do të mund ta qëllonte, ngaqë gjësendet me vlerë të lartë janë të paçmimta. Përmes kësaj frike mbërrijmë të mos i frikësohemi njerëzve, sepse njeriu që ka frikë Krijuesin është i drejtë dhe bamirës ndaj krijesave dhe vallë si të frikohemi kur jemi të drejtë? Si dhe përmes kësaj frike do ta tërheqim mëshirën e Zotit, ndërsa dihet, njerëzit përmes mbërthyerjes së mëshirës prej të Gjithëmëshirshmit mbërrijnë të futen në Xhenet!


Më të keqin ka raste kur e mëton si më të mirin!Hoteli më i keq në botë është shumë më i mirë se sa burgu më i mirë në botë! Kur je në mesin e atyre që dalloheni për nga përkatësia kombëtare dhe fetare, edhe më i keqi i kombësisë dhe fesë suaj, do t’ju duket më i miri në mesin e atyre që kanë sjellje të mira e hiqen si të mirë, ndoshta edhe vërtetë janë të tillë, porse në ato çaste edhe fyerja dashakeqe prej vëllait tuaj, do t’ju duket shumë më e ndershme sesa fjalët miradie të atyre që i sheh si të huaj.

Ndoshta në teori kjo nuk ju duket gjithaq përmbajtësore, porse në rast se gjendeni në ndonjë mjedis të tillë, vërtetë do të mendoni ashtu si shkrova unë!
  
Iljasa Salihu

Namazin e braktise dhe pas dëfrimit vrapove

Namazin e braktise dhe pas dëfrimit vrapove

Fjalën e Allahut ‘vaj për atë që falet’ e harrove

Për vonim kemi qortimin e për braktisjen ç’të themi

Mos vallë e harrove apo i rëndë të vi namazi

Apo harrove vdekjen, varrin e trishtimin

Ose mendove se vdekjen se shijon e nuk dënohesh

Eja në namaz se aty është shpëtimi

Banor i Xhenetit dhe mik i Pejgamberit

Në adhurim dhe pendim nxito

Në Mëshirë të Allahut kalo.

(Eja në namaz eja në shpëtim)
Burimi: Bekir Halimi
 

Goja dhe sytë (Fjalë e urtë)

Goja dhe sytë (Fjalë e urtë)

Gojën mbylle, sytë mbaji hapur.

Kodi gjenetikBazat e azotuara [Adenina (A), Citozina (C), Timina (T), Guanina (G)] mund te imagjinohen si kater shkronja te alfabetit. 


Duke përdorur grupe me nga tre shkronja mund te formohen 64 kombinime të ndryshme të cilat formojnë 20 aminoacidet ekzistuese.
 

Me që ekzistojnë 64 tripleta dhe 20 aminoacide në kodin gjenetik disa aminoacide mund të kodifikohen nga disa tripleta të ndryshme por jo anasjelltas, një tripletë i përket vetëm një aminoacidi.

Gruaja e ndershme

Pejgamberi (salallahu aleihi we selem) ka thënë: “Kjo botë dhe çka gjindet në të është e çmueshme, kurse gjëja më e çmuar në këtë botë është gruaja e ndershme"

(Transmeton Muslimi)
 

Çdo kush që ecën...

Çdo kush që ecën rrugës së duhur do të arrijë cakun.
Valdet Kamberi
 

Koha më bën të harroj disa njerëz

..Koha më bën të harroj disa njerëz, disa njerëz më bëjnë të harroj kohën, ndërsa disa të tjerë janë koha ime, vjen një moment në jetë dhe kupton kush ka rëndësi në jetë, kush ska pas dhe s'do ketë kurrë..!!

Katër cilësi të shoqërisë së drejtë!!!1. Kur i shihni ata, ata ua kujtojnë Allahun.
2. Kur uleni me ta, imani yt rritet.
3. Kur flisni me ata, shtohet dituria juaj....
4. Kur ju shihni veprat e tyre, ju kujtohet ahireti.

A keni miq të tillë?
Burimi:Adem Ramadani
 

Të dua kripa ime, përmes teje ka shije jeta ime, - sa fjali logjike kjo, apo jo?Shumica e gjërave ushqimore marrin shije si rrjedhojë e përdorimit me masë të kripës. Sado me mjeshtëri të jetë e gatuar buka ose e përgatitur gjella, në mungesë të kripës kjo bukë dhe kjo gjellë do ta humbiste çdo rëndësi, madje edhe i urituri i lodhur prej urisë, me shumë vështirësi do t'i hante.

Ndërsa mua më vajti mendja diku tjetër. Mendova dhe pyeta, përse vallë gjërat që i duam nuk i ndërlidhim alegorikisht asnjëherë me kripën, por vetëm me sheqerin ose ëmbëlsirën, përkundër që çdo njeri konsumon përgjatë ditës më shume gjëra të gjelpta, përmes së cilës ato gjëra shijëzohen, se sa të ëmbëlta.

Po i tha dikush të dashurës, - ku të kam oj kripa ime, ajo do t'i hidhërohej shumë, ndërsa kur i thotë, - po ku të kam oj sheqeri im, ëmbëlsira ime, ajo do të lumturohej goxha shumë. Duket se edhe ndërmjet përdorimit të mbiemrave ledhatues kemi shpërfaqur padrejtësi!
Iljasa Salihu
 

Një lutje e bukur Islame

O Allah,
në ditën kur linda qaja,
njerëzit rreth meje qeshnin.
O Allah,
më bëjë të qeshi në ditën e vdekjes,
kur të tjerët afër meje qajnë.
Amin
 
Burimi: Ulvi Fejzullahu
 

Paramendojeni të nderuar lexues, sikur profesori në fakultet t’i drejtohej kështu studentëve:

Paramendojeni të nderuar lexues, sikur profesori në fakultet t’i drejtohej kështu studentëve: “Të nderuar nxënës të fakultetit”! Ndërsa studentët t’ia kthenin profesorit: “Po i nderuar mësues”!
Ndonëse ky gabim mund të ishte saktësia më e dendur nëpër disa fakultete.
Iljasa Salihu
 

Nëse në programin tënd ditor nuk janë:

Nëse në programin tënd ditor nuk janë:
- dy rekate namaz duha;
- lexim një sasi të caktuar të Kuranit;
- namazin e vitrit;
- fjala e mirë;
- një adhurim të fshehtë të cilin nuk e di askush veç Allahut;
Atëherë çfarë shije i ka mbetur jetës?!
"Shfrytëzo jetën, ajo është nozulli yt".
(Përkthim)
Burimi:Bekir Halimi

Kushtet optimale të ruajtjes së kapsulave bosh janë:


A) 5 ˚C dhe 10% LR
B) 15 ˚C dhe 30% LR
C) 20 ˚C dhe 40% LR
D) 30 ˚C dhe 60% LR

Sipas farmakopesë proçesi i sterilizimit duhet të garantojë një probabilitet të mbijetesës mikrobike jo më të madh sesa një mikroorganizëm për:

Sipas farmakopesë proçesi i sterilizimit duhet të garantojë një probabilitet të mbijetesës mikrobike jo më të madh sesa një mikroorganizëm për:

A) 103 njësi të produktit
B) 105 njësi të produktit
C) 106 njësi të produktit
D) 107 njësi të produktit

Cila nga lëndët e mëposhtme përdoret si lëndë holluese në tabletat që përtypen për shkak të nxehtësisë së saj negative në tretësirë?

Cila nga lëndët e mëposhtme përdoret si lëndë holluese në tabletat që përtypen për shkak të nxehtësisë së saj negative në tretësirë?
 

A) sorbitoli
B) manitoli
C) laktoza
D) celuloza mikrokristalore

Polimeri PEG 400, i përdorur si lëndë ndihmëse, i përket klasës së:

Polimeri PEG 400, i përdorur si lëndë ndihmëse, i përket klasës së:
A) poliestereve
B) poliacideve
C) poliamideve
D) polietereve


Format farmaceutike më të përdorura me përmbajtje insuline janë:

Format farmaceutike më të përdorura me përmbajtje insuline janë:

A) ngjitëse transdermike

B) pezulli të insulinës (të kompleksuara ose jo me zink) me kohëzgjatje të ndryshme veprimi

C) pezulli të insulinës (të kompleksuara ose jo me kalcium) me kohëzgjatje të ndryshme veprimi

D) tretësira të insulinës të kripëzuara me zink

Cilat nga lëndët ndihmëse të mëposhtme favorizojnë proçesin e zbërthimit të tabletave?

Cilat nga lëndët ndihmëse të mëposhtme favorizojnë proçesin e zbërthimit të tabletave?

A) lëndët holluese që treten në ujë

B) lëndët holluese që nuk treten në ujë

C) lëndët lidhëse

D) lëndët lyrësuese

Avicel është emri tregtar i një lënde ndihmëse në përgatitjen e tabletave. Cila është kjo lëndë?

Avicel është emri tregtar i një lënde ndihmëse në përgatitjen e tabletave. Cila është kjo lëndë?
 

A) laktoza
 

B) hidroksipropilmetilceluloza
 

C) celuloza mikrokristalore
 

D) dikalciumi fosfat dihidrat

OROS është:

OROS është:
 

A) një sistem me shkëmbim jonik
 

B) një sistem osmotik
 

C) një sistem i biodegradueshëm
 

D) një sistem transdermik
 


Egoist është njeriu që dëshirojnë të gjithë të...

"Egoist është njeriu që dëshirojnë të gjithë të participojnë në mërzitë e tija, kurse gëzimet i përjeton vet".
(përkthim)
Burimi:Bekir Halimi

3-herë në mbrëmjeMuhamedi salAllahu alajhi ve selem na thotë: “Kush e thote këtë lutje 3 here ne mbrëmje, nuk i bejne dem atij ethet e asaj nate”
أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ
“Kërkoj mbrojtje me fjalët e përsosura të Allahut nga e keqja (sherri) që Ai ka krijuar.“
Burimi:Ulvi Fejzullahu

Pse je i mërzitur?

Nëse të pyesin, ndonjë ditë:
Pse je i mërzitur?

Përgjigju drejtë, duke i thënë:
Unë, pak po bëj istigfarë (kërkoj falje Allahut), dhe, s’po lexoj Kuran.

(përkthim)
Burimi:Ulvi Fejzullahu

Tjerat postime

1 Prilli (1) 1 qershori (2) 10 (1) 17 shkurti (7) 28 nentori (7) 28 Nëntori (2) 5 (1) 7 (6) 7 marsi (7) 8 (1) 8 marsi (5) 9 (1) Abanozi (1) Abasidët (1) Abazoni (1) Abdesi (1) Abdylazis Islami (1) Abetarja (3) Ablacioni (1) Abrazioni (1) Abscesi (1) Absent radial pulse (1) Abshisa (1) Absolventi (1) Absorbentët (1) Absorbimi (2) Acari (1) ACE inhibitors (2) Acetoni (1) Acidet (1) Acidet biliare (1) Acidet yndyrore (2) Acidi askorbik (1) Acidi borik (1) Acidi folik (6) Acidi laktik (1) Acidi nikotinik (1) Acidi nitrik (2) Acidi parinarik (1) Acidi piruvik (1) Acidofil (1) Acute mitral regurgitation (1) Acute pericarditis (2) Adaptimi (1) Adelina Mamaqi (4) Adem Gajtani (2) Adem Jashari (3) Adem Ramadani (2) Adenohipofiza (1) Adenokarcinoma (1) Adenoma (1) Adeti (1) Adoleshenca (1) Adolf Hitler (1) Adoptimi (1) Adrenalina (1) Adresa (32) Adsense (3) Aerob (1) Aeroplani (1) Afarizmi (1) Afazia (2) Afazia motorike (1) Afazia përçuese (1) Afazia senzorike (1) Afekti (1) Afërdita (2) Afonia (1) Aforizma (3) Afrika (2) Afta (1) Afёrdita (1) Ag Apolloni (3) AgBiMed (1) Agjentët ekonomik (1) Agjentët infektivë (1) Agjerimi (6) Agjërimi (2) Agnesa Mahalla (6) Agnozioni (1) Agon Bislimi (7) Agrafia (1) Ahireti (1) Ahmedizmi (1) AIDS (11) Ajri (3) Akarcidet (1) AKI (3) Akilia (1) Akiloza (1) Aknemia (1) Aknet (2) Akomia (1) Akondroplazia (1) Akor (1) Akorea (1) Akoria (1) Akralis (1) Akranestezia (1) Akrastezia (1) Akrepi (1) Akromatizmi (1) Akromatociti (1) Akromatopsia (1) Akromatoza (1) Aksidentet e trafikut (3) Aksidenti (1) Aktinidet (1) Aktori (1) Aktrimi (1) Akulli (1) Akullorja (1) Akupunktura (1) Albatros Rexhaj (1) Albatrosi (3) Alber Kamy (1) Albin Kurti (1) Albumina (1) Aldosteroni (1) Alegoria (2) Alergjeni (1) Alergjia (2) Alergologjia (1) Alfabeti (1) Alfentanili (1) Algat (1) Algat blu te gjelbra (2) Algoritmi (1) Ali Asllani (2) Ali Pasha (1) Ali Podrimja (4) Aliazhet e hekurit (3) Aliazhi (1) Alibia (1) Alienët (2) Aliteracioni (1) Alkoolet (1) Allahu (2) Almedin Ejupi (2) Alpet Shqiptare (1) Alpha-blockers (1) Alternatori (1) Altin Cekodhima (1) Altruizmi (3) Alveolet (1) Ambasada (2) Ambulatory blood pressure recording (1) Amerika Jugore (2) Amerika Veriore (2) Amilaza (1) Amiloidoza (2) Amin (1) Aminat biogjene (1) Aminoacidet (2) Amoniaku (1) Amplituda (1) Amputacioni (1) Anafaza (1) Anafillaksa (1) Anafora (1) Analiza (11) Analiza dhe komenti i poezisë ''Albatrosi'' të Sharl Bodlerit (1) Analiza e dramës ''Cuca e maleve'' (1) Analiza e dramës ''Emira'' (2) Analiza e dramës ''Gof'' (1) Analiza e dramës ''Varri i qyqes'' (1) Analiza e komedisë ''Bretkosat'' (1) Analiza e komedisë ''Shumë zhurmë për asgjë'' (1) Analiza e komedisë ''Zogjtë'' (1) Analiza e novelës ''Plaku dhe deti'' (1) Analiza e poemës '' Çajld Haroldi'' (1) Analiza e poemës '' Erveheja'' (1) Analiza e poemës '' Liria'' (1) Analiza e poemës '' Scodra'' (1) Analiza e poemës '' Serafina Topia'' (1) Analiza e poemës ''Andrra e jetës Zoga'' (1) Analiza e poemës ''Bukuria'' (1) Analiza e poemës ''Eneida'' (1) Analiza e poemës ''Garda Krutane'' (1) Analiza e poemës ''I tretuni'' (1) Analiza e poemës ''Iliada'' (1) Analiza e poemës ''Kënga e Sprasme e Balës'' (1) Analiza e poemës ''Lissus'' (1) Analiza e poemës ''Odisea'' (1) Analiza e poemës ''Te dheu i huaj'' (1) Analiza e poemës ''Vaji i bylbylit'' (1) Analiza e poemës Bagëti e Bujqësi'' (1) Analiza e poezisë ''Paraja'' të Hasan Zyko Kamberit (1) Analiza e poezisë së Ali Podrimjes (1) Analiza e poezisë së Azem Shkrelit (1) Analiza e poezisë së Din Mehmetit (1) Analiza e poezisë së Pablo Nerudës (1) Analiza e romanit '' Bardha e Temalit'' (1) Analiza e romanit '' Dikush më buzëqeshte'' (1) Analiza e romanit '' I huaji'' (1) Analiza e romanit '' Lufta dhe paqja'' (1) Analiza e romanit '' Xha Gorio'' (1) Analiza e romanit ''Don Kishoti'' - Miguel Servantes (1) Analiza e romanit ''Era dhe Lisi'' (1) Analiza e romanit ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' (1) Analiza e romanit ''Karvani i bardhë'' (1) Analiza e romanit ''Kështjella'' (1) Analiza e romanit ''Kronikë në gur'' (2) Analiza e romanit ''Lumi i vdekur'' (1) Analiza e romanit ''Njeriu me top'' (1) Analiza e romanit ''Oh'' (1) Analiza e romanit ''Para Agimit'' (1) Analiza e romanit ''Përsëri në këmbë'' (1) Analiza e romanit ''Piramida'' (1) Analiza e romanit ''Rruga e shtëpisë sime'' (1) Analiza e romanit ''Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo'' (1) Analiza e romanit ''Viti i mbrapshtë'' (1) Analiza e tragjedisë ''Hamleti'' - William Shakespeare (1) Analiza e tragjedisë ''Mbreti Lir'' (1) Analiza e tragjedisë ''Persët'' (1) Analiza e tregimit ''Kukulla të ngrira'' (1) Analiza e veprave të Ali Podrimjes (1) Analiza e veprave të Anton Pashkut (1) Analiza e veprave të Sharl Bodlerit (1) Analiza e veprës '' Prometeu i mbërthyer'' (2) Analiza e veprës ''Epi i Gilgameshit'' (1) Analiza e veprës ''Komedia Hyjnore'' (1) Analiza e veprës ''Shqipëria Çka qenë (1) Analiza e veprës ''Vdekja më vjen prej syve të tillë'' (1) Analiza e veprës ''Zani i zemrës'' (1) Analiza letrare (155) Analizatoret (1) Anamorava (1) Anasarka (1) Anatoksina (1) Anatomia (128) Anatomia patologjike (5) Anatria (1) Andon Zako Çajupi (7) Androgjenet (1) Andromeda (1) Andrra e jetës Zoga (1) Anekdota (2) Anekdotat (2) Anemia (1) Anemia mikrocitare hipokrome (1) Anemia pernicioze (1) Anesteziologjia (19) Anestezioni lokal (1) Aneurizma (1) Angina pectoris (10) Angina pektoris (1) Angiografia cerebrale (1) Angioplasty (1) Anijet (1) Anijet kozmike (1) Animacione (1) Animizmi (1) Anionet (2) Anketa (1) Ankthi (1) Anomalia (1) Anomalite e refraktimit (4) Anomaloskopi (1) Antarktida (2) Antibiotikët (1) Antibioza (1) Anticoagulants (1) Antidiabetiket oral (2) Antidiaroikët (1) Antidot (1) Antiemetikët (1) Antigjenet (3) Antioksidant (1) Antisepsa (1) Antisteriliteti (1) Antiteza (2) Antitrupat (2) Anton Pashku (6) Anton Santori (1) Antonimet (1) Antraksi (1) Antropometria (1) Antroponoza (1) Antropozoonoza (1) Anuria (1) Anza e Henleut (2) Aortic and mitral valve disease (1) Aortic coarctation (2) Aortic regurgitation (2) Aortic sclerosis (1) Aortic stenosis (6) Aparatet e anijeve kozmike (1) Aparatet elektrotermike (1) Aparati jukstaglomerular (1) Apele per ndihme (1) Apex beat (1) Apnea (1) Apoptoza (1) Apostrofa (1) Apraksia (4) Arabët (2) Argëtimi (1) Ari (1) Aristoteli (1) Aristrokracia (1) Ariu (2) Arkiva (30) Aroma (1) Arseniku (1) Arshi (1) Arsimi (2) Arsimimi shëndetësor (1) Arteria (1) Arterioskleroza (3) Artikulacioni (1) Artiola (1) Asdreni (5) Asepsa (1) Ashensori (1) Asidenti (2) Asonaca (1) Aspergilloza (1) Astenosfera (1) Asteroidi (1) Astigmatizmi (1) Astrit Lulushi (1) Atdheu (3) Ateizmi (1) Atelektaza (2) Ateromatoza (1) Ateroskleroza (4) Atmosfera (2) Atomet (4) Atomi (3) Atrial fibrillation (7) Atrial septal defect (7) Atrofia (3) Atrofia e bulbusit (1) Australia (2) Austria (1) Autizmi (7) Autobiografia (1) Autobusi (1) Autochthonous (1) Autoimuniteti (1) Autokracia (1) Automobili (1) Autopsia (2) Autosaldues (1) Autoshkolla (21) Autovaksina (1) Avaz (1) Avirulenca (1) Avni Tafili (17) Avulli (1) Azia (2) Baba (3) Bacterial endocarditis (3) Bagëti e bujqësi (4) Bajram Curri (1) Bajrami (1) Bakri (11) Bakteremia (1) Bakteret (7) Balanitis (1) Balena (1) Baleti (1) Balistika (2) Balistika e jashtme (1) Balistika kriminalistike (1) Ballkani (1) Balloon valvuloplasty (1) Bankat (1) Banori dhe shpresa e tij (1) Barcoleta (6) Bari (1) Barnat (7) Barnat antikanceroze (1) Barnat ekpektorante (1) Barnat kundër motilitetit (1) Barnat kunder ulqeres peptike (1) Barnat kunder vjelljes (1) Bashkëtingëlloret (1) Bashkëtinglloret (1) Bashkia (1) Bebeza (2) Bedri Dedja (1) Beduinët (1) Behgjet Pacolli (1) Bekir Halimi (24) Bërrylat (1) Bërthama (2) Besa - Besë (1) Besa e Konstandinit (1) Besim Muhadri (1) Besimet monoteiste (1) Besimi (1) Beta-blockers (1) Biandria (2) Bibliografia (1) Bicikleta (1) Bifurkacioni (1) Big Bangu (1) Bigamia (2) Bilal Golemi (1) Bilal Xhaferri (1) Bimet (1) Bimët e gjelbra (1) Biocenoza (1) Biocenozat (1) Biofizika (1) Biografia (82) Biokimia (45) Biokimia klinike (1) Biologji test (192) Biologjia (46) Biologjia molekulare (2) Bioprosthetic valve (1) Biosfera (1) Biosistematika (1) Biotopet (2) Biznesi (1) Bjeshkët e Nemuna (1) Blalock-Taussig shunt (1) Blej (3) Bleta (2) Bllokatoret e receptoreve H2 histaminike (1) Bodrumi (1) Bomba atomike (1) Bomba me hidrogjen (1) Bora (4) Borgjezi fisnik (1) Borgjezia (1) Borxhi (1) Bradikardia (1) Bregdeti (1) Brenga (1) Breshka (1) Bretkosa (2) Brikenë Meha (1) Bronkiolet (1) Bronkopneumonia (1) Brucelloza (2) Budizmi (1) Bufi (1) Bujku (1) Bukuria (1) Bukuroshja e Fjetur (1) Buqja (1) Burimi i infeksionit (1) c (1) Ç’u Mbush Mali (1) Çajld Haroldi (1) Calcium channel blockers (1) Calor (1) Çamëria (1) Cardiac defibrillators (1) Cardiology (74) Çarls Dikens (1) Carotid artery pulsations (1) CEFTA (1) Çeliku (2) Celuliti i orbites (1) Celuloza (3) Centralet elektrike (2) Çështë dhe Çdo të bëhet'' (1) CGI animation (1) Chest pain (1) Choki (1) Choroidal neovascularization (1) Chronic mitral regurgitation (1) Chronotropic incompetence (1) Ciankobalamina (1) Cigarja (1) Cikli kardiak (1) Cikli pentozik (1) Cikloni (1) Ciklopegjiket (1) Cilësia (1) Cirroza (6) Ciruset (1) Citati (1) Citoliza (1) Citoplazma (3) Çka është Seuli? (1) Coarctation of aorta (2) Collapsing pulse (1) Complications of infective endocarditis (1) Complications of prosthetic valves (1) Congenital heart diseases (1) Constrictive pericarditis (4) Continuous murmurs (1) Copat e huaja (2) Copat e huaja intrabulbare (4) Copat e huaja metalike ne korne (1) Copat e huaja ne korne (2) Cor bovinum (1) Corpus callosum (3) Corpus uteri (1) Cuca e maleve (2) Cunami (1) Cyanosis (1) Daja (1) Dakriocistiti (4) Dakriocistiti akut flegmonoz (2) Daktiloskopia (3) Dallendyshet (2) Daltonizmi (1) Daniel Defo (1) Dante Aligeri (3) Dante Aligieri (1) Dantroleni (6) Dardha (1) Dashuria (4) Daut Demaku (9) definicione (2) Degradimi (1) Dekameroni (1) Dekanati (1) Dekarboksilimi (1) Dekarboksilimi i aminoacideve (1) Deluzioni (1) Demografia (3) Demokracia (2) Demonet (1) Dendesia (1) Depedikulimi (1) Depresioni (1) Deratizimi (1) Derdhja (1) Dermatologjia (27) Dermatophyta inguinalis (1) Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve (1) Dëshmorët (1) Determinantat antigjenike (1) Deti (2) Dextrocardia (1) Dezaminimi (1) Dezinfektimi (1) Dhelpra (1) Dhembet (1) Dhëmbët (1) Dhembja e barkut (4) Dhimitër Xhuvani (1) Diabeti (22) Diagnoza (9) Dialektet (1) Dialektet e gjuhës shqipe (1) Dialekti (1) Dialektizmat (1) Dialog (2) Dialogu (1) Diastolic dysfunction (1) Diateza (1) Dielli (5) Dieta (5) Diftongjet (1) Difuzioni (1) Digital Kosovo (5) Dijet e njerëzve të mëdhenj (1) Dijetaret (1) Diktatura (1) Dikush më buzëqeshte (1) Dimri (6) Din Mehmeti (1) Diseksioni (1) Dispraksia (1) Distilimi (1) Distribuimi (1) Distrofia yndyrore (2) Dita e Xhuma (1) Ditari (1) Dituria (1) Diuretics (1) Diureza (3) Divertikuloza e zorrës së trashë (1) Dizuria (1) Djali (1) Djali Shqiptar (1) Djalli (2) Doket (1) Doktrina e Krishtenë (1) Dokumentet (1) Dollari (1) Dolor (1) Don Kishoti (2) Don Zhuani (1) Dosjet (2) Dozat (1) Dozimi (2) Dr. Agon Bislimi (2) Dr. Driton Ferizi (1) Dr. Gëzim Galiqi (1) Dr. Imri Vishi (1) Drama (5) Dramatika (1) Drejtësia (1) Dreri (1) Dressler's syndrome (1) Drini i Bardhë (1) Drita në zemër (1) Dritëro Agolli (8) Drogat (4) Druri (27) Drusen (1) Dua (53) Duart (1) Ductus arteriosus (1) Duhani (20) Dukuria kimike (2) Durimi (1) Durimi dyfytyrësh (1) Dusk Drive (1) Dyshimi (2) E drejta civile (3) E-Biznesi (1) Earn Money (3) Ebu Hanife (1) Echinococcus granulosus (1) Edema (3) Edema angioneurotike (3) Edema e kornese (1) Edmond de Amiçis (2) Edukata (1) Edukimi sanitar (1) Edukimi shëndetsor (1) Efektet anesore (3) Efikasiteti diagnostik (1) Efikasiteti terapeutik (1) Egzogamia (2) Eideza (1) Eisenmenger complex (1) Eisenmenger syndrome (3) Ejection click (1) Ekologjia (2) Ekonomia (145) Ekonomiksi (3) Eksperimenti (1) Ekstraneti (1) Eksudati (2) Ekzaminimi (4) Ekzfotalmometri (1) Elegjia (2) Elektroencefalografia (1) Elektroforeza (2) Elektrolitët (2) Elektroliza (1) Elektromiografia (1) Elektromotori (1) Elekt