Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Adem Gajtani

Adem Gajtani - Veprat letrare apo krijimtaria letrare

Adem Gajtani

Veprimtaria e tij kap 15 tituj. 
Temat e tij sillen rreth dashurisë për jetën, njeriun, këngën, etj. 
Në poezinë e  Adem Gajtanit paraqiten imazhe nga qyteti e fashti dhe hapsirat ku jeton e vepron njeriu ynë. Ndërtimi bëhet me nota të reales, të sociales, dhe aty-këtu, me ngjyrime romantike të së kaluarës.
Adem Gajtani ka shkruar vetëm një përmbledhje me tregime-"Malbrezet". 
Janë 12 tregime të botuara nëpër gazeta e revista gjatë viteve 1959-1963. 
Tregimet ndahen sipas një simetrie: 6 të parave u prin mestitulli Malbrezet e qëndresës, kurse 6 të dytave Malbrezet e dashurisë.
Në to shtjellohen subjekte nga Lufta e Dytë Botërore, të përshkuara nga një notë intime erotike.

Veprat e Adem Gajtanit janë:


1961-"Drita në zemër"


1962-"Dielli i mbramjes,dielli i mëngjezit"


1964-"Dryni i heshtjes"


1966-"Goca e detit"


1968-"Ti këngë,ti zog i largët"


1972-"Lule më lule"


1973-"As dru,as zog-dashuri"


1974-"…

Adem Gajtani - Biografia

Adem Gajtani lindi më 1935 në Besianë.
Adem Gajtanifilloren dhe gjimnazin e kreu në Prishtinë, studioi juridikun në Beograd në fillim, pastaj e vazhdoi në Shkup.

Aktivitetet: i përkushtohet gazetarisë, punon si korrespondent i Rilindjes nga Shkupi, dhe redaktor i rubrikës kulturore ne gazetën Flaka. Ka përkthyer vepra nga gjuha maqedone në shqip dhe e kundërta.

Vdiq: më 1982 në Shkup.

 Adem Gajtani biografia,Adem Gajtani jeta,biografia Adem Gajtani,Adem Gajtani vendi i lindjes,

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more