Vitamina B1 është e rëndësishme si koferment i enzimës karboksilaza ose kokarboksilaza, dhe si e tillë është e nevojshme në procesin e oksidimit dhe dekarboksilimit të acidit piruvik, apo në metabolizmin e karbohidrateve dhe materialeve të tjera të energjisë. Në rastin e mungesës së saj vjen deri te depozitimi i acidit piruvik dhe laktik në organizëm.
Burimet Natyrore të B1: megjithëse në organizëm ka florë bakteriale që mund të shkaktojnë sintezën e kësaj vitamine, është shumë e vogël sasia e cila në tërësi mund të përdoret.
Përndryshe, nga burimet natyrore, më i njohur është mëlçia e zezë e kafshëve (i afërt me 0,40-0,50 mg /100 g), mielli i zi dhe produktet bishtajore (0,36-0,50 mg / 100 g). Duke pasur parasysh se kjo vitaminë është dhe ushqim i zakonshëm i popullsisë sonë, problemi i mungesës së saj nuk është ende i pranishëm. Diçka më të varfëra janë burimet si psh. mishi dietal, qumështi , frutat, zarzavatet e mbuluara me gjethe, mielli i bardhë, etj.
Në mënyrën e të ushqyerit të popullatës tonë, nuk regjistrohet ndonjë mungesë e kësaj vitamine, edhe pse duhet të theksohet, se gjatë përpjekjeve më të mëdha fizike, duhet të rritet marrja e kësaj vitamine (së bashku me ushqimin kalorik).
Vitamina B1,roli i vitamines B1,vitaminat b1,vitamina,vitaminat,rendesia e vitamines B1,vitamina b1 shqip,vitaminat shqip,vitamina shqip
loading...
Lexo edhe: