Skip to main content

Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare

                             Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare
Ali Podrimja

Poeti Ali Podrimja është një shpirt kërkues.

Atë nuk e josh as nuk e mashtron shfaqja e shndritshme e fenomenit të dhënë, por e tërheq thelbi i përmbajtjes së fenomenit dhe përpiqet të depërtojë tek ai me tërë mendimin dhe ndjeshmërinë që e karakterizon. 

Duke lexuar poezinë e tij na vijnë në kujtesë disa çaste më shprehëse të poezisë shqiptare të viteve ‘30 me Migjenin në krye. 

Nga pikëpamja filozofike dhe etike poeti ka vënë në qendër të motiveve heroin e vet lirik, njeriun e truallit të vet. Poeti i drejtohet me shumë anës vizuele, se sa anës akustike. 

Fjalori i tij është një fjalor i peshuar nga aspekti semantik dhe çdo fjalë synon të ketë një domethënie, një koncentrat ideje. 

Poeti nuk analizon, por sintetizon. 

Organizimi ritmik i vargut përbën një tipar mjaft origjinal të vjershërimit të tij. 

Përballë rrëfimit ai vë një rrëfim fort të ngjeshur, një ,,gdhendje në gur”. Imazhi i tij poetik duhet shpaluar, në radhë të parë si pamje figurative dhe, pastaj, si mendim që vesh një pamje. 

E folura e anasjelltë apo e tërthortë e poetit  duhet kuptuar esencialisht në bazë të domethënies së çdo fjale dhe,  pastaj në kuadrin e tërë kontekstit.

Në fjalorin e tij, në vallen e simboleve poetike, takojmë disa fjalë posaçerisht të preferuara.

 Nga njëra anë, gur, është pjesa me e qëndrueshme e kurmit të zotit të atij trualli. 

Sampo-ja (kështjella-mulli) është simboli tradicional në gojdhënën nordike, si Rozafati shqiptar, gjel është lajmëtari i agimit, lejlek është shpeza e së mirës, diell është drita e së ardhmes, etj. 

Kështu, duke zbuluar nëntekstin, arrijmë ta kuptojmë shprehjen alegorike: Po guri im ç’ka që rri pezull mbi botë (,,Po guri im ç’ka?”) ose: hudh gurin në hapësi (hapësi çpon e çpon) e kohëra përgjak) dhe mund Sizifin plak (,,Guri” ose Dikush ndezi llampën në kullë ( dhe s’u kthye më) ne gdhendëm një emër në gur. (,,Emri i gdhendur në gur”). 

Simboli i gurit, për të cilin u ndalëm më sipër, nuk është i vetmi në poezinë e Podrimjes. 

Teksti i tij poetik ka shumë simbole e metafora të tjera.
Ali Podrimja është në procesin e rritjes së individualitetit të vet artistik dhe me talentin që ka do ta thellojë edhe më tepër kërkesën për një poezi me figuracion poetik, cfarë rralle haset në letërsinë tonë.

ali podrimja, kritika letrare, poezia nga ali podrimja, Analize letrare per poezine e Ali Podrimjes, analize per poezi, analiza e poezi ali podrimes, veprat e ali podrimes, Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare,kritika per poezite e ali podrimes, ali podrimja kritike, kritika letrare per veprat e ali podrimjes, ali podrimja poezi analize, ali podrimja analiza, poezi analize e ali podrimjes,
loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit






Popular posts from this blog

Vjershe per 28 nentorin nga Suhejla Topojani - Kaçanik

28 Nëntori

Shumë zemra rënkonin
Shumë lotë pikonin
Shumë fëmijë u vranë
Vetëm se ishin shqiptarë.

Tani erdhi paqja
Tani erdhi liria
Gëzohemi të gjithë
Se erdhi Pavarësia.

Mirë se erdhe Pavarësi
Mirë se erdhe 28 Nëntor
Jemi të gëzuar të gjithë
Të bashkuar e unik

Vjershe apo poezi nga Suhejla Topojani - Kaçanik


vjersha per 28 nentorin,28 nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 28 nentorin,28 nentori poezi shqip,vjersha te bukura per 28 nentorin,pavaresine e Shqiperise,shqipnise,

Ese per 8 marsin diten e nenes

Nje dite qe mbart respekt,dashuri te pafund,per ato qe na dhane jete nga jeta e tyre.Per ato qe naten e bene dite dhe na mekuan me qumesht nga gjiri i tyre. Per ato qe gjenden prane sado larg qe te jemi ,sa here zemrat tona deshperohen,sa here shpirtrat tane renkojne. Per ate krijese te Zotit,mbushur me kaq dashuri,me kaq miresi.Ndaj sot ne kete dite te shenuar po mbeshtes koken dhe mendimet e mija ne prehrin e nenes sime,ne prehrin e nenave tuaja,ne ate preher ku loti thahet si me magji,dhe brengat dhe trishtimet largohen. Aty ku paste diell, drite, paqe, lumturi, qofshin ngahera nenat tona. Gezuar festen e 8 Marsit per te gjitha nenat e botes,per ato me te dhemshurat,me te mirat, me te shtrenjtat. Dera e urimeve eshte e hapur, se ne shpirtin e nje nene nuk ka nevoje te trokasesh.

Burimi: http://www.mesoshqip.org/2013/02/ese-per-8-marsin-diten-e-nenes.html#ixzz4295n81u9
ese per 7-8 marsin ese per 7 dhe 8 marsin ese per 7dhe8 marsin poezi per nenen per 8 mars poezi per 7…

Macja në ëndërr

Macja paraqet botën e brendshme të njeriut në veçanti botën e pavetëdijshme.Pikërisht nëpër mes kësaj ëndrres mund ta rinjohësh botën tënde të brendshme,veset,instinktin dhe dilemat e saja konfliktuoze.Aty paraqiten vetite e tua të fshehta që tregohen mjaft agresive dhe të ngatshëme për të sulmuar.  Macja ne enderr simbolizon një frymë të pavarur, seksualitetin femëror, krijimtarisë,fuqine,shoqerine,misteriozen,te panjohuren etj
Macja mund te perfaqesoje deshiren dhe nevojen per me shume shoqeri intime.
Macja mund të tregojnë se dikush është duke u mashtrues ose të pabesë ndaj teje.
Nese macja eshte agresive, atëherë kjo tregon se keni probleme me aspektin femëror të vetes.Endrra mund te jete metafore se dikush eshte i lig me ju dhe me qellim te keq ndaj jush.Në qoftë se keni frikë nga macja në ëndërr tuaj, atëherë kjo tregon se ju jeni të frikësuar nga aspekti femeror i vetes.Një mace pa bisht,atëherë kjo nënkupton një humbje e pavarësisë dhe mungese e autonomisë.Nese macja …
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more