Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Parafjala, llojet dhe shembuj

Parafjala është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që qëndron para emrave, përemrave, numërorëve dhe ndajfoljeve duke vendosur marrëdhënie varësie ndërmjet fjalëve:

U rreshtuan për tre.


Parafjalët, sipas strukturës morfologjike
janë:• Të thjeshta: me, në, nga, afër, larg, para etj.;
• Të përngjitura: nëpër, përmbi, përveç, sipas etj.;
• Me shprehje: ballë për ballë, rreth e qark etj.Parafjalët sipas lidhjeve sintaksore klasifikohen në:


Parafjalë të rasës emërore: nga, te (tek):

U rrëzua nga lodhja.

Parafjalë të rasës gjinore: me anë (anën), me rastin, me përjashtim, në saje, në vend etj.:


Me anë të një miku arrita ta kapërcej kufirin.

• Parafjalë të rasës kallëzore: në, me, pa, për, më, mbi, nën, ndër, nëpër etj.:


Erdhi vonë në shtëpi.

• Parafjalë të rasës rrjedhore: prej, ndaj, buzë etj.:


Ishte prej Ulqini. 


cka eshte parafjala,parafjala dhe llojet,parafjala ne shqip,parafjala shqip,llojet e parafjaleve, parafjalet e thjeshta, parafjalet e perngjitura
Parafjala është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që qëndron para emrave, përemrave, numërorëve dhe ndajfoljeve duke vendosur marrëdhënie varësie ndërmjet fjalëve:

U rreshtuan për tre.


Parafjalët, sipas strukturës morfologjike
janë:• Të thjeshta: me, në, nga, afër, larg, para etj.;
• Të përngjitura: nëpër, përmbi, përveç, sipas etj.;
• Me shprehje: ballë për ballë, rreth e qark etj.Parafjalët sipas lidhjeve sintaksore klasifikohen në:


Parafjalë të rasës emërore: nga, te (tek):

U rrëzua nga lodhja.

Parafjalë të rasës gjinore: me anë (anën), me rastin, me përjashtim, në saje, në vend etj.:


Me anë të një miku arrita ta kapërcej kufirin.

• Parafjalë të rasës kallëzore: në, me, pa, për, më, mbi, nën, ndër, nëpër etj.:


Erdhi vonë në shtëpi.

• Parafjalë të rasës rrjedhore: prej, ndaj, buzë etj.:


Ishte prej Ulqini. 


cka eshte parafjala,parafjala dhe llojet,parafjala ne shqip,parafjala shqip,llojet e parafjaleve, parafjalet e thjeshta, parafjalet e perngjitura
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat