Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Çka është Daltonizmi ?

Daltonizmi,kush e shkakton daltonizmin,si manifestohet daltonizmi,sa eshte i shpesht daltonizmi tek meshkujt dhe tek femrat, a ka sherim per kete problem,keshilla per kete problem
Daltonizmi

Daltonizmi është pamundësi e njeriut për dallimin e ngjyrave ose verbëria kundrejt ngjyrave.

Daltonizmi në pjesën me te madhe te rasteve vjen si pasojë e një çrregullimi gjenetik por që mund të shfaqet edhe për shkak të dëmtimit të nervave ose vetë trurit.

Në mënyrë që të ketë pamje apo vizion normal ngjyrash, disa receptorë të specializuar të quajtur kone janë te rëndësishëm në kapjen e ngjyrave.

Tre tipet e koneve u përgjigjen ngjyrave të kuqe, të kaltërt dhe jeshile apo të gjelbërt, të cilat na lejojnë të shohim spektrin e ngjyrave. Një abnormalitet ose mungesë në njërin lloj koni rezulton në daltonizëm, i cili është prezent në 9% të të gjithë njerëzve.

Daltonizmi nuk është aspak një formë verbimi apo qorrimi, por një mungesë në mënyrën se si një person sheh ngjyrat.

Me këtë problem, personi ka vështirësi të dalloj të kuqen nga e gjelbrërta apo jeshilja ose të verdhën nga  e kaltërta apo bluja.

Mungesa apo deficienca midis ngjyrës së kuqe dhe jeshile(të gjelbërt) është më e përhapur.

Daltonizmi i kaltërt apo blu është paftësia e të dalluarit të dy ngjyrave :të verdhën dhe blunë, të cilat janë parë si e bardhe ose gri.

Daltonizmi komplet apo total i quajtur edhe si akromatopsia është mungesa komplete e koneve në retinë dhe është shumë i rrallë.

Njerëzit lindin daltonikë, sepse konet nuk fillojnë të funksionojnë derisa fëmija është rreth 4 muajsh.

Një në 20 meshkuj vuan nga daltonizmi, por vetëm një në disa qindra femra është daltonik.

Daltonizmi është i trashëguar apo hereditar pra ka të bëjë me një defekt gjenetik. Por jo çdo problem me ngjyrat është i trashëguar. Plakja(mosha), disa mjekime, dhe probleme të nervave retinore mund të shkaktojne mungesën e së parit të ngjyrave.

Nuk ka kurë për mungesën e të parit të ngjyrave nëse kjo ka ndodhur që me lindjen.

Disa raste që kane filluar më vonë mund të ndihmohen me operacione, ndryshim mjekimesh, ose trajtim të sëmundjes që e shkaktoi daltonizmin.

Sidoqoftë, nëse dikush ka probleme me të parin e ngjyrave, ai ose ajo duhet të takoj një okulist apo oftamolog ose mjek të syve.

Trajtimi i shpejtë mund të parandaloj shumë probleme gjatë viteve shkollore.

Mesoni se çka është Daltonizmi,kush e shkakton daltonizmin,si manifestohet daltonizmi,sa eshte i shpesht daltonizmi tek meshkujt dhe tek femrat, a ka sherim per kete problem,keshilla per kete problem etj, qka eshte daltonizmi,cka eshte daltonizmi,cfare eshte daltonizmi,ceshte daltonizmi,pse paraqitet daltonizmi,pse shfaqet daltonizmi,shkaqet,etiologjia,kush e shkakton daltonizmit,shkaktaret e daltonizmit
Daltonizmi,kush e shkakton daltonizmin,si manifestohet daltonizmi,sa eshte i shpesht daltonizmi tek meshkujt dhe tek femrat, a ka sherim per kete problem,keshilla per kete problem
Daltonizmi

Daltonizmi është pamundësi e njeriut për dallimin e ngjyrave ose verbëria kundrejt ngjyrave.

Daltonizmi në pjesën me te madhe te rasteve vjen si pasojë e një çrregullimi gjenetik por që mund të shfaqet edhe për shkak të dëmtimit të nervave ose vetë trurit.

Në mënyrë që të ketë pamje apo vizion normal ngjyrash, disa receptorë të specializuar të quajtur kone janë te rëndësishëm në kapjen e ngjyrave.

Tre tipet e koneve u përgjigjen ngjyrave të kuqe, të kaltërt dhe jeshile apo të gjelbërt, të cilat na lejojnë të shohim spektrin e ngjyrave. Një abnormalitet ose mungesë në njërin lloj koni rezulton në daltonizëm, i cili është prezent në 9% të të gjithë njerëzve.

Daltonizmi nuk është aspak një formë verbimi apo qorrimi, por një mungesë në mënyrën se si një person sheh ngjyrat.

Me këtë problem, personi ka vështirësi të dalloj të kuqen nga e gjelbrërta apo jeshilja ose të verdhën nga  e kaltërta apo bluja.

Mungesa apo deficienca midis ngjyrës së kuqe dhe jeshile(të gjelbërt) është më e përhapur.

Daltonizmi i kaltërt apo blu është paftësia e të dalluarit të dy ngjyrave :të verdhën dhe blunë, të cilat janë parë si e bardhe ose gri.

Daltonizmi komplet apo total i quajtur edhe si akromatopsia është mungesa komplete e koneve në retinë dhe është shumë i rrallë.

Njerëzit lindin daltonikë, sepse konet nuk fillojnë të funksionojnë derisa fëmija është rreth 4 muajsh.

Një në 20 meshkuj vuan nga daltonizmi, por vetëm një në disa qindra femra është daltonik.

Daltonizmi është i trashëguar apo hereditar pra ka të bëjë me një defekt gjenetik. Por jo çdo problem me ngjyrat është i trashëguar. Plakja(mosha), disa mjekime, dhe probleme të nervave retinore mund të shkaktojne mungesën e së parit të ngjyrave.

Nuk ka kurë për mungesën e të parit të ngjyrave nëse kjo ka ndodhur që me lindjen.

Disa raste që kane filluar më vonë mund të ndihmohen me operacione, ndryshim mjekimesh, ose trajtim të sëmundjes që e shkaktoi daltonizmin.

Sidoqoftë, nëse dikush ka probleme me të parin e ngjyrave, ai ose ajo duhet të takoj një okulist apo oftamolog ose mjek të syve.

Trajtimi i shpejtë mund të parandaloj shumë probleme gjatë viteve shkollore.

Mesoni se çka është Daltonizmi,kush e shkakton daltonizmin,si manifestohet daltonizmi,sa eshte i shpesht daltonizmi tek meshkujt dhe tek femrat, a ka sherim per kete problem,keshilla per kete problem etj, qka eshte daltonizmi,cka eshte daltonizmi,cfare eshte daltonizmi,ceshte daltonizmi,pse paraqitet daltonizmi,pse shfaqet daltonizmi,shkaqet,etiologjia,kush e shkakton daltonizmit,shkaktaret e daltonizmit
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat