Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Gjenerali i ushtrisë së vdekur - Analiza

Gjenerali i ushtrise se vdekur,Analiza,Referat gjenerali i ushtrise se vdekur
''Gjenerali i ushtrisë së vdekur''

''Tema''

Tek romani ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' tema është qëndresa e popullit shqiptar në ndeshje me një ushtri pushtuese dhe fati i kobshëm i kësaj ushtrie në truallin shqiptar. 

Trajtohen edhe tema nga përditshmëria.

Lexo një analizë tjetër: ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur''

''Subjekti''

Romani ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' konsiderohet kryevepër e prozës shqiptare të realizmit socialist.

Në këtë vepër nga ''Ismail Kadare'' shtjellohet ardhja e një gjenerali dhe një prifti në Shqipëri, për t‟i mbledhur eshtrat e një ushtrie të vrarë gjatë Luftës së Dytë Botërore. 

Ata kalojnë nëpër vise të ndryshme të Shqipërisë të pas njëzet vjetëve paqe. 

Ardhja e tyre në Shqipëri u kujton banorëve ushtarët e vrarë, por edhe baballarët, nënat, vëllezërit, motrat dhe shokët e rënë nga dora e ushtarëve të këtyre dy ushtarakëve. 

''Gjenerali'' me përcjellësin e tij gjurmojnë nëpër tokën shqiptare, ku i presin vendësit mikpritës, të cilët e dinë se ata janë oficerët që para njëzet vjetësh u sollën fatkeqësi dhe shkatrrime. 

''Gjenerali'' ka pritur të takoj njerëz të egër e barbarë, por ngjet e kundërta, sa më shumë njef popullin shqiptar, aq më shumë ka dashamirësi dhe vetkritikë.

''Personazhet''

''Plaka Nicë'' personifikon nënat e martirizuar dhe urrejtjen e pashuar të popullit ndaj agresovrëve. Në gjestin simbolik të hudhjes së eshtrave në këmbët e gjeneralit, gjykon dhe ekzekuton denimin për kolonelin Z.


''Gjenerali''është prototip i ushtarakëve me dëshira për pushtime. Ai është në konflikt të mprehtë me popullin shqiptar. Vjen në Shqipëri me krenari, por krenaria dhe solemntiteti e lënë shpejt.

Ai provon se sa e rëndë është të ndeshesh kudo me disfatën e turpshme, dëshmit e së cilës i mbledh nëpër mijëra thaës najloni. 


E trondit fundi i hidhur dhe qesharak i armatave "të pathyeshme", të cilat u katandisën të ruanin pulat nëpër shtëpitë e fshtatarëve shqiptar, duke bërë "leckë" dinjitetin e Italisë pushtuese.

''Prifti'' paraqet tipin tjetër të armikut të egër të popullit shqiptarë. Ai u pasqyrua në karakter të gjallë me ngjyra psikologjike. Prifti e shoqëron gjeneralin jo vetëm si fetar, por edhe si specialist për çështjet shqiptare, që zotëron mirë gjuhën shqipe dhe hiqet si njohës i së kaluarës, psikologjisë dhe mentalitetit shqiptar. Gjykimeve të tij për shqiptarët, traditat dhe zakonet e tyre, mundohet t‟u vërë një bazë filozofike.

''Koloneli Z'' mbetet si një personazh fantazmë, përmendet shpesh, por s‟del asnjëherë, veçse në fund shohim eshtrat e tij në një thes të vjetër. Ai ka vrarë burrin e plakës Nicë dhe ia ka dhunuar të bijën katërmbëdhjetëvjeçare.

Koloneli Z realizohet në dy plane: përshkrimi i nënës së tij e nxjerr si zemër të mirësisë. 

Ndërkaq përshkrimi i plakës Nicë nxjerr në pah anën e vërtetë të njeriut bishë, edhe për shqiptarët edhe për ushtarët e tij, si komandant i "Batalionit blu" që ishte. 

Romani ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' është një nga romanet më të mira nga ''Ismail Kadare''

Postime të ngjashme:

''Ismail Kadare'' Biografia

 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi ''Analiza letrare''


Romani - Gjenerali i ushtrisë së vdekur-analizë letrare apo kritikë letrare,analiza letrare gjenerali i ushtrise se vdekur analiza,Romani i Kadarese kritike letrare,Gjenerali i ushtrise se Vdekur Analize,Analiza e Romanit gjenerali i ushtrise se vdekur,Gjenerali i ushtrisë së vdekur kritike letrare,Gjenerali i ushtrisë së vdekur kritika letrare,vepra letrare,veper letrare Gjenerali i ushtrisë së vdekur analiza,Gjenerali i ushtrisë së vdekur kritikagjenerali i ushtrise se vdekur film,gjenerali i ushtrise se vdekur ese,gjenerali i ushtrise se vdekur analiza,gjenerali i ushtrise se vdekur ismail kadare kuptimi,gjenerali i ushtrise se vdekur ismail kadare permbledhje,gjenerali i ushtrise se vdekur permbledhje,gjenerali i ushtrise se vdekur personazhet
loading...
Gjenerali i ushtrise se vdekur,Analiza,Referat gjenerali i ushtrise se vdekur
''Gjenerali i ushtrisë së vdekur''

''Tema''

Tek romani ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' tema është qëndresa e popullit shqiptar në ndeshje me një ushtri pushtuese dhe fati i kobshëm i kësaj ushtrie në truallin shqiptar. 

Trajtohen edhe tema nga përditshmëria.

Lexo një analizë tjetër: ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur''

''Subjekti''

Romani ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' konsiderohet kryevepër e prozës shqiptare të realizmit socialist.

Në këtë vepër nga ''Ismail Kadare'' shtjellohet ardhja e një gjenerali dhe një prifti në Shqipëri, për t‟i mbledhur eshtrat e një ushtrie të vrarë gjatë Luftës së Dytë Botërore. 

Ata kalojnë nëpër vise të ndryshme të Shqipërisë të pas njëzet vjetëve paqe. 

Ardhja e tyre në Shqipëri u kujton banorëve ushtarët e vrarë, por edhe baballarët, nënat, vëllezërit, motrat dhe shokët e rënë nga dora e ushtarëve të këtyre dy ushtarakëve. 

''Gjenerali'' me përcjellësin e tij gjurmojnë nëpër tokën shqiptare, ku i presin vendësit mikpritës, të cilët e dinë se ata janë oficerët që para njëzet vjetësh u sollën fatkeqësi dhe shkatrrime. 

''Gjenerali'' ka pritur të takoj njerëz të egër e barbarë, por ngjet e kundërta, sa më shumë njef popullin shqiptar, aq më shumë ka dashamirësi dhe vetkritikë.

''Personazhet''

''Plaka Nicë'' personifikon nënat e martirizuar dhe urrejtjen e pashuar të popullit ndaj agresovrëve. Në gjestin simbolik të hudhjes së eshtrave në këmbët e gjeneralit, gjykon dhe ekzekuton denimin për kolonelin Z.


''Gjenerali''është prototip i ushtarakëve me dëshira për pushtime. Ai është në konflikt të mprehtë me popullin shqiptar. Vjen në Shqipëri me krenari, por krenaria dhe solemntiteti e lënë shpejt.

Ai provon se sa e rëndë është të ndeshesh kudo me disfatën e turpshme, dëshmit e së cilës i mbledh nëpër mijëra thaës najloni. 


E trondit fundi i hidhur dhe qesharak i armatave "të pathyeshme", të cilat u katandisën të ruanin pulat nëpër shtëpitë e fshtatarëve shqiptar, duke bërë "leckë" dinjitetin e Italisë pushtuese.

''Prifti'' paraqet tipin tjetër të armikut të egër të popullit shqiptarë. Ai u pasqyrua në karakter të gjallë me ngjyra psikologjike. Prifti e shoqëron gjeneralin jo vetëm si fetar, por edhe si specialist për çështjet shqiptare, që zotëron mirë gjuhën shqipe dhe hiqet si njohës i së kaluarës, psikologjisë dhe mentalitetit shqiptar. Gjykimeve të tij për shqiptarët, traditat dhe zakonet e tyre, mundohet t‟u vërë një bazë filozofike.

''Koloneli Z'' mbetet si një personazh fantazmë, përmendet shpesh, por s‟del asnjëherë, veçse në fund shohim eshtrat e tij në një thes të vjetër. Ai ka vrarë burrin e plakës Nicë dhe ia ka dhunuar të bijën katërmbëdhjetëvjeçare.

Koloneli Z realizohet në dy plane: përshkrimi i nënës së tij e nxjerr si zemër të mirësisë. 

Ndërkaq përshkrimi i plakës Nicë nxjerr në pah anën e vërtetë të njeriut bishë, edhe për shqiptarët edhe për ushtarët e tij, si komandant i "Batalionit blu" që ishte. 

Romani ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' është një nga romanet më të mira nga ''Ismail Kadare''

Postime të ngjashme:

''Ismail Kadare'' Biografia

 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi ''Analiza letrare''


Romani - Gjenerali i ushtrisë së vdekur-analizë letrare apo kritikë letrare,analiza letrare gjenerali i ushtrise se vdekur analiza,Romani i Kadarese kritike letrare,Gjenerali i ushtrise se Vdekur Analize,Analiza e Romanit gjenerali i ushtrise se vdekur,Gjenerali i ushtrisë së vdekur kritike letrare,Gjenerali i ushtrisë së vdekur kritika letrare,vepra letrare,veper letrare Gjenerali i ushtrisë së vdekur analiza,Gjenerali i ushtrisë së vdekur kritikagjenerali i ushtrise se vdekur film,gjenerali i ushtrise se vdekur ese,gjenerali i ushtrise se vdekur analiza,gjenerali i ushtrise se vdekur ismail kadare kuptimi,gjenerali i ushtrise se vdekur ismail kadare permbledhje,gjenerali i ushtrise se vdekur permbledhje,gjenerali i ushtrise se vdekur personazhet
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat