Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Prilli i thyer - (Analiza)


Prilli i thyer - Ismail Kadare -(Analiza)

Prilli i thyer është roman i cili prek apo trajton temën e gjakmarrjes.

Përshkruhet me hollësi forca dhe ndikimi i kanunit në jetën e malësorëve.

Veprimi vendoset në vitet e ‟30-ta dhe ndërtohet në dy linja.

Linja e parë flet për një malësorë, Gjorg Berisha, i cili është i detyruar nga familja dhe të afërmit ta vrasë vrasësin e vëllait të vet nga fisi i Kryekuqes.

Krahas tragjizmit theksohet dëshira e njeriut të thjeshtë, si viktimë e kanunit, për ta gëzuar jetën.

Shkrimtari depërton thellë në psikologjinë e këtij personazhi.

Berisha nuk pajtohet me kanunin dhe nuk gjen forcë ta kundërshtoj e ta dënojë.


Linja e dytë është ajo e udhëtimit të çiftit Besian dhe Diana Vorpsi në Malësi në Orosh.

Përshkruhet edhe dashuria midis Gjonit dhe Dianës, rrugët e të cilëve kryqëzohen në një pikë, kur Gjorgu shkonte për ta takuar qehajain e gjakut, dhe kur Diana po kalonte muajin e mjaltit në malësi të Veriut nga insistimi i të shoqit,shkrimtarit Besian Vorpsi.
Prilli i thyer, analiza,referat,analize,referati,ese,prilli i thyer ismail kadare analiza,referatet

loading...

Prilli i thyer - Ismail Kadare -(Analiza)

Prilli i thyer është roman i cili prek apo trajton temën e gjakmarrjes.

Përshkruhet me hollësi forca dhe ndikimi i kanunit në jetën e malësorëve.

Veprimi vendoset në vitet e ‟30-ta dhe ndërtohet në dy linja.

Linja e parë flet për një malësorë, Gjorg Berisha, i cili është i detyruar nga familja dhe të afërmit ta vrasë vrasësin e vëllait të vet nga fisi i Kryekuqes.

Krahas tragjizmit theksohet dëshira e njeriut të thjeshtë, si viktimë e kanunit, për ta gëzuar jetën.

Shkrimtari depërton thellë në psikologjinë e këtij personazhi.

Berisha nuk pajtohet me kanunin dhe nuk gjen forcë ta kundërshtoj e ta dënojë.


Linja e dytë është ajo e udhëtimit të çiftit Besian dhe Diana Vorpsi në Malësi në Orosh.

Përshkruhet edhe dashuria midis Gjonit dhe Dianës, rrugët e të cilëve kryqëzohen në një pikë, kur Gjorgu shkonte për ta takuar qehajain e gjakut, dhe kur Diana po kalonte muajin e mjaltit në malësi të Veriut nga insistimi i të shoqit,shkrimtarit Besian Vorpsi.
Prilli i thyer, analiza,referat,analize,referati,ese,prilli i thyer ismail kadare analiza,referatet

loading...

Related Posts :Namazi

Syzat