Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

ZEF SEREMBE -Biografia

Lindi : më 1884 në Strigari , Kozencë

Familja: me prejardhje fshatare dhe e varfër

Shkollimi:

Mësoi në kolegjin Shën Adriano(mësues e pati De Radën) dhe pasiqë i ati i Serembes ishte pjesmarrës i lëvizjes kundër dinastisë së Burbonëve pas rrëzimit të saj i ati i 

Serembes dënohet me vdekje në mungesë dhe për rrjedhojë edhe Serembe detyrohet ta ndërpresë shkollimin.

Aktivitetet:

1848- rrëzohet lëvizja e italianëve kundër Burbonëve , në të cilën lëvizje bën pjesë si aktivist edhe i ati i Serembes . Babai i Serembes(Mikelangjeli) dënohet nga ana e pushtetin që kishin Burbonët me vdekje në mungesë.Lëvizja e re kundër Burbonëve ishte për vendosjen e domkracisë dhe për përmirësimin e gjendjes ekonomike.Kjo gjë pati ndikim të madh në personalitetin dhe psikologjinë e Serembes ngase familja u varfërua shum dhe Serembe u detyrua ta ndërpresë shkollimin.

1860-e kemi vdekjen e së dashurës të cilën e kishte njohur përderisa po lëvizte nëpër fshatrat arbëreshe për mbledhje të këngëve popullore , e cila vajzë kishte shkuar për shkak të rrethanave politike-ekonomike për të jetuar në Brazil .Në Brazil pas një kohe ajo kishte ndërruar jetë.Më 1875 Zefi nën ndikimin e Dora Distrias e cila ishte një fanse e poezisë së tij e cila kishte folur me princin e Brazilit që ti bënin pritje , Zefi vizitoi Brazilin , me shpirtin e tij romantic vizitioi edhe varrin e së dashurës dhe e gjithë kjo gjë poashtu përsëri ndikoi mjaftë rëndë në gjendjen psiko- shpirtërore të autorit.Kur u kthye jetoi si një i varfër.

Serembe jetoi në kohën e lëvizjes për bashkimin e Italisë me në krye Garibaldin.

Në kohën kur i ati i Serembes përndiqej nga pushteti , Serembe shëtiste në fshatrat e Kalabrisë e Siqelisë për të mbledhur traditën , folklorin,zakonet.

Vdiq:më 1901 në Sao Paolo , Brazil në gjendje psikike shumë të rëndë. 


Postime të ngjashme:

 Zef Serembe-veprat letrare
Poezia- Kujtim nga Zef Serembe-Koment

ZEF SEREMBE -Biografia,Zef Serembe jeta,Zef Serembe
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat