Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Anemia dhe shkaqet e saj


Anemia, apo varfërimi i gjakut është pakësim i numrit të rruazave të kuqe të gjakut ose pakësim i  Hemoglobinës në rruazat e kuqe të gjakut, ose i të dyjave këtyre së bashku. 

Shkaqet e anemisë janë të ndryshme dhe po kështu simptomat e saj janë të ndryshme dhe kurohen sipas shkakut. 

Më poshtë do të paraqesim llojet e anemisë në varësi të shkaqeve të saj:


1. Anemi e shkaktuar nga gjakderdhja e madhe apo kronike.2. Anemi e shkaktuar nga mosformimi i plotë i rruazave të gjakut dhe kjo si rezultat i mangësisë në elementet bazë për prodhimin e tyre.3. Anemi e shkaktuar nga faktorë helmues, siç janë sëmundjet infektuese ngjitëse apo jo ngjitëse dhe dobësimi apo dështimi i mëlçisë dhe i veshkave.4. Anemi e shkaktuar nga ndonjë sëmundje e gjëndrave endokrine, nga pakësimi i aktivitetit të gjëndrës tiroide apo i gjëndrës së hipofizës.5. Anemi e shkaktuar nga çrregullimi në zhvillimin e rruazave të kuqe (anemia nga mungesa e hekurit - Thalassemia).6. Anemi e shkaktuar nga dështimi në qelizat trupore (dështim i shkaktuar nga disa ilaçe), apo siç quhet ndryshe (Hemolytic Anemia). Shkaqet e kësaj anemie mund të jenë të trashëguara: si rrumbullakosja e rruazave të kuqe të gjakut dhe çrregullimet në hemoglobin, ose nga ndonjë sëmundje e fituar: si çrregullimet në tretjen e glukozës, çrregullimet në formimin e rruazave të kuqe për shkak të acidit folic (Vitamina B9), ose për probleme jashtë rruazave të kuqe të gjakut, shkaqe të të cilave janë: disa antitrupa (imunë vetjak), sëmundja fizike, sëmundja kimike (barnat kimike), sëmundjet ngjitëse (si kolera).Anemia dhe shkaqet e saj,anemia dhe shkaktaret e saj,shkaktaret e anemise,anemia dhe shkaktaret,shkaqet e anemise,anemia llojet,llojet e anemise,pagjaksia,pakgjakesia, 

Anemia, apo varfërimi i gjakut është pakësim i numrit të rruazave të kuqe të gjakut ose pakësim i  Hemoglobinës në rruazat e kuqe të gjakut, ose i të dyjave këtyre së bashku. 

Shkaqet e anemisë janë të ndryshme dhe po kështu simptomat e saj janë të ndryshme dhe kurohen sipas shkakut. 

Më poshtë do të paraqesim llojet e anemisë në varësi të shkaqeve të saj:


1. Anemi e shkaktuar nga gjakderdhja e madhe apo kronike.2. Anemi e shkaktuar nga mosformimi i plotë i rruazave të gjakut dhe kjo si rezultat i mangësisë në elementet bazë për prodhimin e tyre.3. Anemi e shkaktuar nga faktorë helmues, siç janë sëmundjet infektuese ngjitëse apo jo ngjitëse dhe dobësimi apo dështimi i mëlçisë dhe i veshkave.4. Anemi e shkaktuar nga ndonjë sëmundje e gjëndrave endokrine, nga pakësimi i aktivitetit të gjëndrës tiroide apo i gjëndrës së hipofizës.5. Anemi e shkaktuar nga çrregullimi në zhvillimin e rruazave të kuqe (anemia nga mungesa e hekurit - Thalassemia).6. Anemi e shkaktuar nga dështimi në qelizat trupore (dështim i shkaktuar nga disa ilaçe), apo siç quhet ndryshe (Hemolytic Anemia). Shkaqet e kësaj anemie mund të jenë të trashëguara: si rrumbullakosja e rruazave të kuqe të gjakut dhe çrregullimet në hemoglobin, ose nga ndonjë sëmundje e fituar: si çrregullimet në tretjen e glukozës, çrregullimet në formimin e rruazave të kuqe për shkak të acidit folic (Vitamina B9), ose për probleme jashtë rruazave të kuqe të gjakut, shkaqe të të cilave janë: disa antitrupa (imunë vetjak), sëmundja fizike, sëmundja kimike (barnat kimike), sëmundjet ngjitëse (si kolera).Anemia dhe shkaqet e saj,anemia dhe shkaktaret e saj,shkaktaret e anemise,anemia dhe shkaktaret,shkaqet e anemise,anemia llojet,llojet e anemise,pagjaksia,pakgjakesia, 
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat