Skip to main content

Sjelljet sfiduese tek femijet me autizem


Sjellje sfiduese quhen te gjitha ato sjellje te femijes qe jane te rrezikshme per te, per personat e tjere perreth, ose qe e pengojne femijen te angazhohet ne komunitet. Femijet me autizem apo Asperger mund te "thyejne rregullat" e lidhura me lojen e ndershme, ndarjen e gjerave me te tjeret, mbajtjen e radhes, dhe menyren si dhe kur shfaqin emocion. Ata po ashtu kane veshtiresi ne interpretimin dhe pergjigjen ndaj komunikimit joverbal, kane veshtiresi te percaktojne kur te flasin dhe si te komunikojne nje ceshtje, si dhe kane veshtiresi te kuptojne sjelljen etike ndaj pjeseve intime te trupit.
Sjelljet sfiduese, pervec te tjerave, perfshijne edhe:
• Mosbindjen
• Agresionin fizik
• Agresionin verbal
• Vetelendimin
• Shkaterrim objektesh
• Agresionin seksual
Pse ndodhin sjelljet sfiduese?
Procesi i rritjes kerkon respektimin e nevojave te njerezve te tjere dhe balancimin e tyre me ato te vetvetes. Femijet me autizem kane veshtiresi te medha ne kete aspekt sepse ky crregullim perfshin mungesen e aftesise per te pare situatat nga kendveshtrimi i te tjereve. Rrjedhimisht, femija me autizem angazhohet ne sjellje sfiduse sepse ka veshtiresi te perceptoje nevojat e te tjereve dhe te modifikoje apo te ndryshoje sjelljen
e vet ne pershtatshmeri me to.
Disa shkaqe te sjelljeve sfiduese mund te jene:
• Deshirimi i dickaje qe nuk eshte e mundur ta kene
• Vemendja sociale
• Probleme sensore me dritat, zhurmat, dizajnet, aromat, tempraturat
• Semundjet apo gjendjet e keqija emocionale
• Mungesa e kontrollit
• Frustrimi nga pritshmerite e larta apo aktivitetet e veshtira.
Pergatiti: Autizmi Albania
loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit


Popular posts from this blog

Vjershe per 28 nentorin nga Suhejla Topojani - Kaçanik

28 Nëntori

Shumë zemra rënkonin
Shumë lotë pikonin
Shumë fëmijë u vranë
Vetëm se ishin shqiptarë.

Tani erdhi paqja
Tani erdhi liria
Gëzohemi të gjithë
Se erdhi Pavarësia.

Mirë se erdhe Pavarësi
Mirë se erdhe 28 Nëntor
Jemi të gëzuar të gjithë
Të bashkuar e unik

Vjershe apo poezi nga Suhejla Topojani - Kaçanik


vjersha per 28 nentorin,28 nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 28 nentorin,28 nentori poezi shqip,vjersha te bukura per 28 nentorin,pavaresine e Shqiperise,shqipnise,

Pranvera në vendin tim

''Pranvera''është një stinë e bukur ku natyra fillon të ngjallet e të gjelbërohet,moti fillon të ngrohet jetë e re fillon të afrohet.

Çdo mëngjes kur zgjohem kënaqem kur shikoj rrezet e diellit që bien në dritare dhe kënaqem poashtu kur dëgjoj cicërimën e zogjve.

Kjo stinë e gëzon çdokënd me gjallërinë dhe bukurinë e saj.

Zogjtëgëzohen shumë sepse tani e kanë më të lehtë jetën,ushqimin dhe strehimin.Disa prej tyre(zogjtë shtegtarë) kthehen nga vendet e largëta si: dallëndyshja,lejleku etj.

Bariu është shumë i gëzuar sepse tani ai ka ku ti kullos bagëtinë dhe ta ruaj më lehtë atë.

Bujku fillon ta mbjellë misrin,domatet,patatet e perime dhe pemë tjera të ndryshme që janë të nevojshme për jetesën e njeriut.

Unë e dua këtë stinë sepse është tejet e bukur dhe në mua ngjall dashuri dhe lumturi shpirtërore.


Lexo edhe nje ese tjeter: Ese per pranveren


Shkruar nga stafi Rapitful.

Ndalohet rreptesisht kopjimi dhe postimi ne nje faqe tjeter


Pranvera në vendin tim .Kjo eshte nje…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more