Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Analiza e poemës ‘’Kuajt mbretërorë’’ nga Nuri Plaku


Analiza e poemës ‘’Kuajt mbretërorë’’ nga Nuri Plaku

Poema “Kuajt mbretërorë” e merr temën nga e kaluara e popullit tonë, e më konkretisht, nga bëmat e Gjergj Kastriotit, iquajtur Skënderbe.

Kjo poemë e bukur, me atë titull kuptimplotë, ka dashur të tregojë se, pasardhësit e Skënderbeut e vazhduan luftën shumëshekullore kundër hordhive otomane gjersa shpëtuan dhe krijuan pas shumë shekujsh robërie shtetin e pavarur shqiptar më 28 Nëntor 1912, me në krye atdhetarin e madh Ismail Qemali.

Kjo tokë ka nxjerrë shumë trima dhe i tillë ishte edhe Lili, fëmija trim, që është portretizuar kaq bukur në këtë poemë. Ngjarja që tregohet këtu është mbresëlënëse, pasi dhimbja është e madhe për të mëdhenj e për të vegjël, për ata njerëz të Myzeqesë.

Rrëmbimi i kuajve nga mëkëmbësi i Sulltanit është ditë zije për banorët e atyre trojeve. Rrëmbimi i kuajve është pothuajse i barabartë me marrjen e djemve ushtarë.

Dhimbja e kalon kufirin njerëzor, prandaj dhe çasti i ndarjes me këta kuaj, të befason në mënyrën se si e ka përshkruar autori.

Analiza e poemës ‘’Kuajt mbretërorë’’ nga Nuri Plaku

Poema “Kuajt mbretërorë” e merr temën nga e kaluara e popullit tonë, e më konkretisht, nga bëmat e Gjergj Kastriotit, iquajtur Skënderbe.

Kjo poemë e bukur, me atë titull kuptimplotë, ka dashur të tregojë se, pasardhësit e Skënderbeut e vazhduan luftën shumëshekullore kundër hordhive otomane gjersa shpëtuan dhe krijuan pas shumë shekujsh robërie shtetin e pavarur shqiptar më 28 Nëntor 1912, me në krye atdhetarin e madh Ismail Qemali.

Kjo tokë ka nxjerrë shumë trima dhe i tillë ishte edhe Lili, fëmija trim, që është portretizuar kaq bukur në këtë poemë. Ngjarja që tregohet këtu është mbresëlënëse, pasi dhimbja është e madhe për të mëdhenj e për të vegjël, për ata njerëz të Myzeqesë.

Rrëmbimi i kuajve nga mëkëmbësi i Sulltanit është ditë zije për banorët e atyre trojeve. Rrëmbimi i kuajve është pothuajse i barabartë me marrjen e djemve ushtarë.

Dhimbja e kalon kufirin njerëzor, prandaj dhe çasti i ndarjes me këta kuaj, të befason në mënyrën se si e ka përshkruar autori.
loading...

Related Posts :Syzat

Namazi