Studimet e bëra kanë vërtetuar se fiku përmban një përqindje të lartë lëndësh ushqyese dhe vitamina. Është bërë e qartë se fiku është një frut kalorik që ekuilibron e shmang aciditetin e trupit të njeriut...
Është i pasur me burime natyrale të vitaminave A, B, C dhe përmban një përqindje të pasur e të lartë të lëndëve ushqyese, sidomos elementet hekur, kalcium, bakër. Përqindja e sheqerit tek fiku zë 19% të peshës së tij, dhe për këtë çdo 100 gr. fiq i jep fuqi e nxehtësi trupit rreth 70 sa’ren.
Është i dobishëm për gratë shtatzëna gjidhënëse, ndërsa në aspektin kurativ fiku është i dobishëm, mbrojtës e shërues i sëmundjeve të aparatit tretës, kapsllëkut, sëmundjet e gojës e mishit të dhëmbëve. Është vërtetuar shkencërisht se infuzioni (ekstrakti) i fikut të thatë ndihmon diuretikët e pastrimin e gjakut. Po të konsumohet esëll konsiderohet si një medikament i mrekullueshëm për rastet e kapsllëkut të përkohshëm, sepse përmban lëndë pastruese.
Perveq kesaj fletat e fikut perkatesishte bishti i fletes se fikut perdoret per tjrajtimin e ta thateve apo kallove neper duar dhe kembe.
Trajtimi behet ne ate menyre qe keputet nje flete se bashku me bishtin e saj dhe nga pjesa fundore e bishtit te fletes se fikut fillon te dale nje leng i bardhe, dhe me kete lenge e lyejme kallon.
Trajtimi i zakonshem zgjate nje jave dhe efekti konsiston ne ate qe kalloja fillon te shkrihet dhe pergjaket duke u shkaterruar plotesishte. Kohezgjatja e tarapise duhet te jete te pakten 7 dite, dy here ne dite.
Pershtati: Mjekesia Islame
loading...
Lexo edhe: