Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Bedri Hysa - biografia dhe bibliografia


Bedri Hysa, bedri hysa,biografia,jeta


Bedri Hysa (1935) u lind në Mitrovicë në një familje të ardhur nga Stagova e Kaçanikut.

Shkollën fillore dhe gjimnazin i kreu në Kaçanik, kurse studimet për Gjuhë dhe letërsi shqipe në Fakultetin e Filologjisë në Universitetin e Prishtinës.

Ka qenë drejtor i Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës.

Ka botuar pesëmbëdhjetë libra me poezi dhe një monografi për Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare të Kosovës.

Poezia e tij është përkthyer në: anglisht, turqisht, arabisht, polonisht, rumunisht, maqedonisht, sllovenisht, serbokroatisht etj.; është përfaqësuar në shumë antologji shqipe dhe është bërë objekt studimi nga kritikë të ndryshëm, kurse parathënie dhe pasthënie për librat e tij kanë shkruar edhe: Dr. Ibrahim Rugova (parathënie për librin në serbokroatisht “Shprushja e kohës”), Dr. Ag Apolloni (pasthënie për librin “Te(k)st(l)ament”) dhe Dr. Sali Bashota (parathënie për librin me poezi të përzgjedhura “Vetëtin njeriu”).

Nga kritika shqiptare poezia e Bedri Hysës është vlerësuar si poezi e veçantë dhe me stil unik në kuadër të letërsisë bashkëkohore shqipe.


BIBLIOGRAFIA

1. Bedri Hysa, Duke kërkuar njerinë (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1973
2. Bedri Hysa, Erë në erë (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1975
3. Bedri Hysa, Myshqe (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1977
4. Bedri Hysa, Paskajore (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1980
5. Bedri Hysa, Shekullore (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1985
6. Bedri Hysa, Pikë e pesë (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1987
7. Bedri Hysa, Kohë Kosove (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1991
8. Bedri Hysa, Këtu është Troja (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1994
9. Bedri Hysa, Në mes fjala e bekuar (poezi), Prishtinë, Rozafa, 2000
10. Bedri Hysa, Maja (poezi), Prishtinë, Rilindja, 2002
11. Bedri Hysa, Sizif a je shqiptar (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2004
12. Bedri Hysa, Orë e mirë (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2006
13. Bedri Hysa, (S)a je njeri (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2007
14. Bedri Hysa, Te(k)st(l)ament (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2009
15. Bedri Hysa, Tempulli i librit (monografi), Prishtinë, BKUK, 2009
16. Bedri Hysa, Shoka e ylberit (poezi), Prishtinë, 2012

Bedri Hysa krijimtaria letrare,veprat letrare,poezi,Bedri Hysa vepra nga Bedri Hysa,Bedri Hysa shqip,Bedri Hysa,krijimtaria letrare e Bedri Hyses,biografia,jeta dhe vepra

Bedri Hysa, bedri hysa,biografia,jeta


Bedri Hysa (1935) u lind në Mitrovicë në një familje të ardhur nga Stagova e Kaçanikut.

Shkollën fillore dhe gjimnazin i kreu në Kaçanik, kurse studimet për Gjuhë dhe letërsi shqipe në Fakultetin e Filologjisë në Universitetin e Prishtinës.

Ka qenë drejtor i Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës.

Ka botuar pesëmbëdhjetë libra me poezi dhe një monografi për Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare të Kosovës.

Poezia e tij është përkthyer në: anglisht, turqisht, arabisht, polonisht, rumunisht, maqedonisht, sllovenisht, serbokroatisht etj.; është përfaqësuar në shumë antologji shqipe dhe është bërë objekt studimi nga kritikë të ndryshëm, kurse parathënie dhe pasthënie për librat e tij kanë shkruar edhe: Dr. Ibrahim Rugova (parathënie për librin në serbokroatisht “Shprushja e kohës”), Dr. Ag Apolloni (pasthënie për librin “Te(k)st(l)ament”) dhe Dr. Sali Bashota (parathënie për librin me poezi të përzgjedhura “Vetëtin njeriu”).

Nga kritika shqiptare poezia e Bedri Hysës është vlerësuar si poezi e veçantë dhe me stil unik në kuadër të letërsisë bashkëkohore shqipe.


BIBLIOGRAFIA

1. Bedri Hysa, Duke kërkuar njerinë (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1973
2. Bedri Hysa, Erë në erë (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1975
3. Bedri Hysa, Myshqe (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1977
4. Bedri Hysa, Paskajore (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1980
5. Bedri Hysa, Shekullore (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1985
6. Bedri Hysa, Pikë e pesë (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1987
7. Bedri Hysa, Kohë Kosove (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1991
8. Bedri Hysa, Këtu është Troja (poezi), Prishtinë, Rilindja, 1994
9. Bedri Hysa, Në mes fjala e bekuar (poezi), Prishtinë, Rozafa, 2000
10. Bedri Hysa, Maja (poezi), Prishtinë, Rilindja, 2002
11. Bedri Hysa, Sizif a je shqiptar (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2004
12. Bedri Hysa, Orë e mirë (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2006
13. Bedri Hysa, (S)a je njeri (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2007
14. Bedri Hysa, Te(k)st(l)ament (poezi), Prishtinë, Faik Konica, 2009
15. Bedri Hysa, Tempulli i librit (monografi), Prishtinë, BKUK, 2009
16. Bedri Hysa, Shoka e ylberit (poezi), Prishtinë, 2012

Bedri Hysa krijimtaria letrare,veprat letrare,poezi,Bedri Hysa vepra nga Bedri Hysa,Bedri Hysa shqip,Bedri Hysa,krijimtaria letrare e Bedri Hyses,biografia,jeta dhe vepra
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat