Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Jetish Bislimi (Vishi) - Biografia

Jetish Bislimi (Vishi)  lindi më 1 maj 1914 në fshatin Vërban nga e ëma Kadirja dhe i Ati Salihi. 

Shkollën fillore e kreu në Gërmovë më 1927, kurse Medresen e Isabegut, gjegjësisht të Medahit në Shkup më 1939. 

Gjatë karrierës së tij si mësues për arsye politike e hudhën dallgët e jetës në disa vende të ndryshme të: Kosovës, Karshiakës, Dërvendit të Kumanovës si dhe të Karadakut të Shkupit.

Gjatë karrierës së tij pati fatin të hapë shkolla për herën e parë në gjuhën shqipe në 4 vende: në Vërban më 1 qershor 1943, në Rashqe të Dervendit të Shkupit më 10 shkurt 1945, në Zhelinë të Tetovës më 1 shtator 1945 dhe në Chicago të SHBA më 1 shtator 1973 deri më 30 maj 1977. 

Në këto katër vende Jetish Bislimi (Vishi) për herën e parë  zhvilloi germën e parë në gjuhën shqipe. 

Nga kjo farë e mbjellur nga Jetish Bislimi (Vishi) tani numërojmë me qindra shkollarë të profileve të ndryshme në katër anët e botës.
 

Po kështu emri i tij ka qenë edhe në disa faqe të historisë si në librin e Tahir Berishës “Trojet që nuk shuhen”, mandej në librin e tij “Emrat që nuk harrohen”.Poashtu është përmendur edhe në librin e Dr. Muhamet Pirrakut “Mulla Idriz Gjilani”.Gjithashtu edhe në revistën javore “ORA” nr. IV.
 

Jetish Vishi përmendet edhe në revistën “Shkëndija” të datës 1 qershor 1951 me rastin e 50-vjetorit të hapjes së shkollës fillore në Vërban si vit jubilar.


Shkruar nga: Agon F. Bislimi


Jetish Vishi,biografia, jeta,vepra, biografia dhe jeta, jeta dhe biografia, Jetish Bislimi- Vishi,biografia, Jetish Vish,jeta dhe veprimtaria e Jetish Vishit - Bislimit, nacionalisti Jetish Bislimi- Vishi, Jetish Vishi- Bislimi Verban,dita e clirimit verba,clirimi nga bullgaria
Jetish Bislimi (Vishi)  lindi më 1 maj 1914 në fshatin Vërban nga e ëma Kadirja dhe i Ati Salihi. 

Shkollën fillore e kreu në Gërmovë më 1927, kurse Medresen e Isabegut, gjegjësisht të Medahit në Shkup më 1939. 

Gjatë karrierës së tij si mësues për arsye politike e hudhën dallgët e jetës në disa vende të ndryshme të: Kosovës, Karshiakës, Dërvendit të Kumanovës si dhe të Karadakut të Shkupit.

Gjatë karrierës së tij pati fatin të hapë shkolla për herën e parë në gjuhën shqipe në 4 vende: në Vërban më 1 qershor 1943, në Rashqe të Dervendit të Shkupit më 10 shkurt 1945, në Zhelinë të Tetovës më 1 shtator 1945 dhe në Chicago të SHBA më 1 shtator 1973 deri më 30 maj 1977. 

Në këto katër vende Jetish Bislimi (Vishi) për herën e parë  zhvilloi germën e parë në gjuhën shqipe. 

Nga kjo farë e mbjellur nga Jetish Bislimi (Vishi) tani numërojmë me qindra shkollarë të profileve të ndryshme në katër anët e botës.
 

Po kështu emri i tij ka qenë edhe në disa faqe të historisë si në librin e Tahir Berishës “Trojet që nuk shuhen”, mandej në librin e tij “Emrat që nuk harrohen”.Poashtu është përmendur edhe në librin e Dr. Muhamet Pirrakut “Mulla Idriz Gjilani”.Gjithashtu edhe në revistën javore “ORA” nr. IV.
 

Jetish Vishi përmendet edhe në revistën “Shkëndija” të datës 1 qershor 1951 me rastin e 50-vjetorit të hapjes së shkollës fillore në Vërban si vit jubilar.


Shkruar nga: Agon F. Bislimi


Jetish Vishi,biografia, jeta,vepra, biografia dhe jeta, jeta dhe biografia, Jetish Bislimi- Vishi,biografia, Jetish Vish,jeta dhe veprimtaria e Jetish Vishit - Bislimit, nacionalisti Jetish Bislimi- Vishi, Jetish Vishi- Bislimi Verban,dita e clirimit verba,clirimi nga bullgaria
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat