Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Tingull

1. Zë i hollë e i kumbueshëm, që përftohet nga dridhja e valëve të ajrit a e një mjedisi tjetër kur godasim diçka (një send prej metali, prej xhami etj.) dhe që dëgjohet me vesh a me aparate të tjera; ajo që dëgjojmë me vesh. Tingull i dobët (i lehtë, i fortë). Tingulli i ziles (i kambanës, i këmborës). Lëshon (nxjerr) tinguj. Dëgjohen tinguj.
 
2. muz. Zë në një lartësi të caktuar, që nxjerr një vegël muzikore kur i biem. Tingull muzikor. Tingull i ëmbël. Tinguj të gëzueshëm. Tingujt e violinës (e kitarës, e fizarmonikës). Nën tingujt e orkestrës. Dëgjohen tingujt e pianos.
 
3. gjuh. Zë me një shqiptim, të shkoqur; që prodhohet me anë të lëvizjeve të organeve të të folurit; njësia më e thjeshtë e të folurit. Tingull zanor (bashkëtingëllor). Tingull hundor. Tingull i zhurmët. Tingull shushuritës. Tinguj fonetikë. Tingujt e të folurit. Shqiptimi i tingujve. Bashkimi i tingujve. Rënia e tingujve.
 
4. fig. Shprehja e përmbajtjes së diçkaje, tingëllim. Ka një tingull të ri.

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales,jane,kuptojme me fjalen,termi,paraqet
tingull,tingulli,tinguj,tingujt
1. Zë i hollë e i kumbueshëm, që përftohet nga dridhja e valëve të ajrit a e një mjedisi tjetër kur godasim diçka (një send prej metali, prej xhami etj.) dhe që dëgjohet me vesh a me aparate të tjera; ajo që dëgjojmë me vesh. Tingull i dobët (i lehtë, i fortë). Tingulli i ziles (i kambanës, i këmborës). Lëshon (nxjerr) tinguj. Dëgjohen tinguj.
 
2. muz. Zë në një lartësi të caktuar, që nxjerr një vegël muzikore kur i biem. Tingull muzikor. Tingull i ëmbël. Tinguj të gëzueshëm. Tingujt e violinës (e kitarës, e fizarmonikës). Nën tingujt e orkestrës. Dëgjohen tingujt e pianos.
 
3. gjuh. Zë me një shqiptim, të shkoqur; që prodhohet me anë të lëvizjeve të organeve të të folurit; njësia më e thjeshtë e të folurit. Tingull zanor (bashkëtingëllor). Tingull hundor. Tingull i zhurmët. Tingull shushuritës. Tinguj fonetikë. Tingujt e të folurit. Shqiptimi i tingujve. Bashkimi i tingujve. Rënia e tingujve.
 
4. fig. Shprehja e përmbajtjes së diçkaje, tingëllim. Ka një tingull të ri.

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales,jane,kuptojme me fjalen,termi,paraqet
tingull,tingulli,tinguj,tingujt
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat