Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Zhan Rasini-Biografia dhe krijimtaria letrare apo veprat letrare

Lindi:1639,Ferte-Mion,Francë.Familje:nëpunësish me titullin e bujarit.

Shklollimi:shkollë fetare janseniste,

1651-55 studion në manastirin Port-Royal(mëson latinishten,greqishten lexonte Homerin,Sofokliun,Virgjilin dhe konsiderohet njohës më i mirë i Biblës),vitin e fundit e vazhdon në Paris 

1658-59 ku bie në kontakt me klubet letrare.

1664-njihet me Molierin që i ndihmon në shfaqjen e veprave.

Vdes: 1699,varroset në Port-Royal.

Krijimtaria letrare


Njihet si tragjedian më i mirë klasikë.

Tebaida(tragjedi).

1665-Aleksandri i madh(tragjedi).

1665-Ndërgjyqësinë(komedi).

1667-Andromaka(tragjedi).

1669- Britaniku(tragjedi,temë nga historia romake).

1670-Berenisa(tragjedi,temë nga historia romake).

1672-(Bajaziti ,temë nga historia turke).

1674-Ifigjenia në Aulidë(tragjedi,temë nga historia greke).

1677-Fedra(tragjedi). 

Zhan Rasini-Biografia dhe krijimtaria letrare apo veprat letrare,Zhan Rasin biografia,Zhan Rasin veprat letrare,Zhan Rasin jeta
Lindi:1639,Ferte-Mion,Francë.Familje:nëpunësish me titullin e bujarit.

Shklollimi:shkollë fetare janseniste,

1651-55 studion në manastirin Port-Royal(mëson latinishten,greqishten lexonte Homerin,Sofokliun,Virgjilin dhe konsiderohet njohës më i mirë i Biblës),vitin e fundit e vazhdon në Paris 

1658-59 ku bie në kontakt me klubet letrare.

1664-njihet me Molierin që i ndihmon në shfaqjen e veprave.

Vdes: 1699,varroset në Port-Royal.

Krijimtaria letrare


Njihet si tragjedian më i mirë klasikë.

Tebaida(tragjedi).

1665-Aleksandri i madh(tragjedi).

1665-Ndërgjyqësinë(komedi).

1667-Andromaka(tragjedi).

1669- Britaniku(tragjedi,temë nga historia romake).

1670-Berenisa(tragjedi,temë nga historia romake).

1672-(Bajaziti ,temë nga historia turke).

1674-Ifigjenia në Aulidë(tragjedi,temë nga historia greke).

1677-Fedra(tragjedi). 

Zhan Rasini-Biografia dhe krijimtaria letrare apo veprat letrare,Zhan Rasin biografia,Zhan Rasin veprat letrare,Zhan Rasin jeta
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat