Skip to main content

Zhan Batist Pokëlen(Molieri)-biografia dhe krijimtaria letrare apo veprat letrare

Lindi: 1622,Paris.

Pseudonimi : Molieri.

Shkollimi:iloor në vendlindje,të mesmen në shkollë fetare jezuite,drejtësinë në universitet që nuk e tërhoqi aspak ky profesion.

1643- lë punën e avokatit dhe i përkushtohet teatrit.

Formon trupën teatrale,me to shëtit tërë Francën për 15 vjet ku njohu jetën e popullit,veset,pasionet dhe karakteret e njerëzve.

1658- lë trupën,kthehet në Paris,pas një kohe jep shfaqje në Luvër : tragjedi të Kornejit dhe komedi të veten ku ia tërheq vëmendjen mbretit Luigji.

1665- iu shfaqet sëmundja e tuberkulozit.

Punoi: si aktor,regjisor dhe komediograf.

Vdes: 1673,nuk varroset solemnisht,por në fshehtësi të madhe.

Krijimtaria letrare e Molierit


Shquhet si komediografi i parë i klasicizmit.

1661-Shkolla e burrave(komedi).

1662- Shkolla e grave(komedi).

1664-Tartufi(komedi).

1665-Don Zhuani (komedi).

1666-Mizantropi(komedi).

1668-Koprraci(komedi).

1670-Borgjezi fisnik(komedi).

1673-I sëmuri imagjinar(komedi). 

Zhan Batist Pokëlen(Molieri)-biografia dhe krijimtaria letrare apo veprat letrare,vepra letrare,veper letrare shqip,Molieri biografia,Molieri veprat letrare,Molieri veprat,molieri krijimtaria letrare,krijimtari letrare Molieri,Molieri Veprat 
loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit


Popular posts from this blog

Vjershe per 28 nentorin nga Suhejla Topojani - Kaçanik

28 Nëntori

Shumë zemra rënkonin
Shumë lotë pikonin
Shumë fëmijë u vranë
Vetëm se ishin shqiptarë.

Tani erdhi paqja
Tani erdhi liria
Gëzohemi të gjithë
Se erdhi Pavarësia.

Mirë se erdhe Pavarësi
Mirë se erdhe 28 Nëntor
Jemi të gëzuar të gjithë
Të bashkuar e unik

Vjershe apo poezi nga Suhejla Topojani - Kaçanik


vjersha per 28 nentorin,28 nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 28 nentorin,28 nentori poezi shqip,vjersha te bukura per 28 nentorin,pavaresine e Shqiperise,shqipnise,

Pranvera në vendin tim

''Pranvera''është një stinë e bukur ku natyra fillon të ngjallet e të gjelbërohet,moti fillon të ngrohet jetë e re fillon të afrohet.

Çdo mëngjes kur zgjohem kënaqem kur shikoj rrezet e diellit që bien në dritare dhe kënaqem poashtu kur dëgjoj cicërimën e zogjve.

Kjo stinë e gëzon çdokënd me gjallërinë dhe bukurinë e saj.

Zogjtëgëzohen shumë sepse tani e kanë më të lehtë jetën,ushqimin dhe strehimin.Disa prej tyre(zogjtë shtegtarë) kthehen nga vendet e largëta si: dallëndyshja,lejleku etj.

Bariu është shumë i gëzuar sepse tani ai ka ku ti kullos bagëtinë dhe ta ruaj më lehtë atë.

Bujku fillon ta mbjellë misrin,domatet,patatet e perime dhe pemë tjera të ndryshme që janë të nevojshme për jetesën e njeriut.

Unë e dua këtë stinë sepse është tejet e bukur dhe në mua ngjall dashuri dhe lumturi shpirtërore.


Lexo edhe nje ese tjeter: Ese per pranveren


Shkruar nga stafi Rapitful.

Ndalohet rreptesisht kopjimi dhe postimi ne nje faqe tjeter


Pranvera në vendin tim .Kjo eshte nje…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more