Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

JOHAN VOLFGANG GËTE- Biografia


Lindi: më 1749 në Frankfurt mbi Majnë.


Familja : Intelektuale(fisnik)

Arsimimi : Kishte mësues privat , në moshën 16 vjeçare regjistroi drejtësinë në Universitetin e Lajpcigut.


Si student shkroi poezi.

Vitin e fundit të studimeve shkoi në Strasburg për të kryer studimet.

Aty gjeti një lëvizje ,,stuhi e sulm‟‟ dhe të ashtuquajturit ,,Gjeni të egra‟‟.

Në këto lëvizje flitej për Biblën,Homerin,Osianin,Shekspirin. 

Pasi kreu studimet 3 vjet punoi avokat në qytetin Veklar.

Më 1775 Gëten e ftoi duka i Vajmarit që të krijojë në oborrin e tij mbretëror,në oborr punoi si administrator i punëve shtetërore.

Më 1794 Gëteja njihet me Shilerin dhe së bashku me Herderin e përbënin grupin e gjenive të egra. 

Vdiq më 1832 me 140 vepra të kryera. 

gete biografia,

Lindi: më 1749 në Frankfurt mbi Majnë.


Familja : Intelektuale(fisnik)

Arsimimi : Kishte mësues privat , në moshën 16 vjeçare regjistroi drejtësinë në Universitetin e Lajpcigut.


Si student shkroi poezi.

Vitin e fundit të studimeve shkoi në Strasburg për të kryer studimet.

Aty gjeti një lëvizje ,,stuhi e sulm‟‟ dhe të ashtuquajturit ,,Gjeni të egra‟‟.

Në këto lëvizje flitej për Biblën,Homerin,Osianin,Shekspirin. 

Pasi kreu studimet 3 vjet punoi avokat në qytetin Veklar.

Më 1775 Gëten e ftoi duka i Vajmarit që të krijojë në oborrin e tij mbretëror,në oborr punoi si administrator i punëve shtetërore.

Më 1794 Gëteja njihet me Shilerin dhe së bashku me Herderin e përbënin grupin e gjenive të egra. 

Vdiq më 1832 me 140 vepra të kryera. 

gete biografia,
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat