Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Humanizmi në letërsinë shqiptare

Humanizmi në letërsinë shqiptare- dallojmë dy faza:
 
1. Atë brenda territorit shqiptar (deri më 1479)
 
2. Atë jashtë territorit (fillon prej 1479- gjatë tërë shek. XVI).
 
Faza e parë është pak e njohur, në të dytën kemi humanistë që shkruajtën për: luftërat e Skenderbeut e të Shkodrës ( Marin Barleti, Marin Becikemi dhe Martin Segoni); gjeografinë e Shqipërisë ( Martin Segoni); filozofi, poezi, astronomi (Gazulli, Tomeu dhe Maruli). 

Këta ishin doktorë të shkencave e akademik, edhe profesorë në universitetet si të Padovës e të Breshias.

humanizmi ne trojet shqiptare,humanizmi shqip,humanizmi letrar,humanizmi ne trojet shqiptare, periudhat e humanizmit letrar,humanizmi ne letersine shqipe.letersia dhe humanizmi shqiptar,humanizem
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat