Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Eskili - Biografia dhe krijimtaria letrare

Krijoi tragjeditë e para, njihet ,,baba i tragjedisë", për nga vlerat ,,gjeni i tragjedisë". 

Ka lindur në Leuzinë afër Athinës, 525 p.e.r me prejardhje aristokrate, por mbështeti demokracinë.

Tragjeditë e para, në moshën 40 vjeçare, tragjedia e parë Persët.

Eskili thoshte se demokracia është më e pranueshme se monarkia, lindin mospajtime mes Eskilit dhe Athinës, ku më 458 u luajt në athinë trilogjia ,, Orestina", ku u ngritën akuza të rëndadhe u detyrua të largohet nga Athina, shkon në Sicili, vdes në vitin 456 p.e.r

Për vdekjen e tij ekziston një legjend. Një ditë duke ndenjurnë fushë, kalon një shqiponjë ku mendon se koka e tij tullace është shkëmb, e lëshon breshkën dhe bie në kokën e Eskilit, dhe kështu vdes Eskili.

Nga 90 sipas disave apo 70sipas disave, vetëm 7 tragjedi janë të ruajtura, mirëpo nga 72 tragjedi
ka fragmente dhe dihen titujt

Ndahet në 3 faza:

faza e hershme (Lutëset, Persët)

faza e mesme (Të shtatët kundër Tebes, Prometeu i mbërtyer)

faza e fundit (Orestina) 

eskili jeta dhe veprat,Eskili Biografia,Biografia Eskili,cilat jane veprat e eskilit,eskili veprat
Krijoi tragjeditë e para, njihet ,,baba i tragjedisë", për nga vlerat ,,gjeni i tragjedisë". 

Ka lindur në Leuzinë afër Athinës, 525 p.e.r me prejardhje aristokrate, por mbështeti demokracinë.

Tragjeditë e para, në moshën 40 vjeçare, tragjedia e parë Persët.

Eskili thoshte se demokracia është më e pranueshme se monarkia, lindin mospajtime mes Eskilit dhe Athinës, ku më 458 u luajt në athinë trilogjia ,, Orestina", ku u ngritën akuza të rëndadhe u detyrua të largohet nga Athina, shkon në Sicili, vdes në vitin 456 p.e.r

Për vdekjen e tij ekziston një legjend. Një ditë duke ndenjurnë fushë, kalon një shqiponjë ku mendon se koka e tij tullace është shkëmb, e lëshon breshkën dhe bie në kokën e Eskilit, dhe kështu vdes Eskili.

Nga 90 sipas disave apo 70sipas disave, vetëm 7 tragjedi janë të ruajtura, mirëpo nga 72 tragjedi
ka fragmente dhe dihen titujt

Ndahet në 3 faza:

faza e hershme (Lutëset, Persët)

faza e mesme (Të shtatët kundër Tebes, Prometeu i mbërtyer)

faza e fundit (Orestina) 

eskili jeta dhe veprat,Eskili Biografia,Biografia Eskili,cilat jane veprat e eskilit,eskili veprat
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat