Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Drama Emira-Analizë

Rëndësia:Paraqet dramën e parë në gjuhën shqipe.Ka shkallëzim xhelozie dhe intrige,ndërtim të konflikteve,dialog të gjallë,kompozicion dhe ndërtim struktural të rrallë.

Mënyra e botimit:Pjesërishtë , vetëm tri aktet e para më 1886 kurse si tërësi më 1984 nga Françesko Solano.

Tema:

a) Një ngjarje nga jeta e arbëreshëve të kohës së shkrimtarit,dhuna që ushtrojnë cubat në një fshat arbëresh dhe përpjekja e pushtetit legjitim që ta shpëtojë popullatën nga kjo e keqe e madhe që banorëve të Piciljes ua ka vështirësuar jetën.

b) Dashuria mes dy të rinjëve
 Dallimi:Autori nuk i kthehet të kaluarës(një prej tipareve të romantizmit) por kapet për realitetin e kohës.

Personazhet:kanë tipare romantike

Emira - e dashura e Mirianit(plotësisht pozitiv;e çiltër,e sinqertë,besnike)

Miriani - i dashuri i Emirës

Gjergji - babai i Mirianit Bardhi - babai i Emirës

Albenci - vëllai i Mirianit

Kalina - vajza e dashuruar në Mirianin

Kallonjeri - djali i dashuruar në Emirën(plotësisht negativ;intrigant,xheloz,agresiv)

Subjekti:Flitet për një dashuri që pengohet nga :

a) Faktori i jashtëm - fushata e cubave

b) Faktori i brendshëm - xhelozia që paraqitet te personazhet

a)Faktori i jashtëm - fushata e cubave :Cubat i kishin djegur tërë pasurinë (i djegin shtëpinë dhe i marrin bagëtinë) Gjergjit.Gjergji(i ati i Mirianit) e dinte pozitën e tij inferiore ndaj Bardhit(të atit të Emirës).Gjergji kërkoi nga Bardhi që ta prishë miqësin respektivisht martesën mes Emirës dhe Mirianit.Bardhi kundërshton në mënyrë mjaft intelektuale duke kundërpropozuar që të vazhdojë miqësia sikurse nuk ka ndodhur asgjë.

b)Faktori i brendshëm - xhelozia që paraqitet te personazhet:Kalina dhe Kallonjeri poashtu ndikonin në prishjen e dashurisë mes Mirianit dhe Emirës.Kalina ishte shoqja e ngushtë e Emirës e cila ishte dashuruar në Mirianin , kurse Kallonjeri i cili e donte Emirën (të dashurën e Mirianit) ishte një hipokrit që shpif te cubat për Mirianin (duke qenë i shtyrë nga Kalina).Miriani shqetësohet tepër.Intriga e Kallonjerit vazhdon ai tenton ta bind Emirën ta pranojë dashurinë e tij madje don edhe ta rrëmbejë.Emirën nga rrëmbyerja e shpëton Albenci(vëllai i Mirianit) i cili e plagos Kallonjerin.Kallonjeri për hakmarrje e padit Gjergjin dhe Mirianin te pushteti si bashkëpunëtor të cubave.Miriani dhe Gjergji lirohen në mungesë të fakteve.Cubat e mbysin në fund Kallonjerin.Në aktin e fundit Miriani dhe Emira martohen poashtu edhe Kalina me Albencin.

Qëndrimet e autorit:

1)qëndrimi realist(atmosferën dhe veprimet e cubave)

2)qëndrimi romantik(ndjenja e dashurisë dhe pengimi i saj) 


3)qëndrimi sentimental(zgjidhja përfundimtare e konfliktit)

Vendi i ngjarjes : Natyra përmes barinjëve , bareshave,blegtorëve.

Të ndërfutura:këngët , vallet , traditat,ritet familjare,përshkrimet etnografike(akti V) Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Drama emira Analize,permbajtja e drames emira,Emira Analiza,
Rëndësia:Paraqet dramën e parë në gjuhën shqipe.Ka shkallëzim xhelozie dhe intrige,ndërtim të konflikteve,dialog të gjallë,kompozicion dhe ndërtim struktural të rrallë.

Mënyra e botimit:Pjesërishtë , vetëm tri aktet e para më 1886 kurse si tërësi më 1984 nga Françesko Solano.

Tema:

a) Një ngjarje nga jeta e arbëreshëve të kohës së shkrimtarit,dhuna që ushtrojnë cubat në një fshat arbëresh dhe përpjekja e pushtetit legjitim që ta shpëtojë popullatën nga kjo e keqe e madhe që banorëve të Piciljes ua ka vështirësuar jetën.

b) Dashuria mes dy të rinjëve
 Dallimi:Autori nuk i kthehet të kaluarës(një prej tipareve të romantizmit) por kapet për realitetin e kohës.

Personazhet:kanë tipare romantike

Emira - e dashura e Mirianit(plotësisht pozitiv;e çiltër,e sinqertë,besnike)

Miriani - i dashuri i Emirës

Gjergji - babai i Mirianit Bardhi - babai i Emirës

Albenci - vëllai i Mirianit

Kalina - vajza e dashuruar në Mirianin

Kallonjeri - djali i dashuruar në Emirën(plotësisht negativ;intrigant,xheloz,agresiv)

Subjekti:Flitet për një dashuri që pengohet nga :

a) Faktori i jashtëm - fushata e cubave

b) Faktori i brendshëm - xhelozia që paraqitet te personazhet

a)Faktori i jashtëm - fushata e cubave :Cubat i kishin djegur tërë pasurinë (i djegin shtëpinë dhe i marrin bagëtinë) Gjergjit.Gjergji(i ati i Mirianit) e dinte pozitën e tij inferiore ndaj Bardhit(të atit të Emirës).Gjergji kërkoi nga Bardhi që ta prishë miqësin respektivisht martesën mes Emirës dhe Mirianit.Bardhi kundërshton në mënyrë mjaft intelektuale duke kundërpropozuar që të vazhdojë miqësia sikurse nuk ka ndodhur asgjë.

b)Faktori i brendshëm - xhelozia që paraqitet te personazhet:Kalina dhe Kallonjeri poashtu ndikonin në prishjen e dashurisë mes Mirianit dhe Emirës.Kalina ishte shoqja e ngushtë e Emirës e cila ishte dashuruar në Mirianin , kurse Kallonjeri i cili e donte Emirën (të dashurën e Mirianit) ishte një hipokrit që shpif te cubat për Mirianin (duke qenë i shtyrë nga Kalina).Miriani shqetësohet tepër.Intriga e Kallonjerit vazhdon ai tenton ta bind Emirën ta pranojë dashurinë e tij madje don edhe ta rrëmbejë.Emirën nga rrëmbyerja e shpëton Albenci(vëllai i Mirianit) i cili e plagos Kallonjerin.Kallonjeri për hakmarrje e padit Gjergjin dhe Mirianin te pushteti si bashkëpunëtor të cubave.Miriani dhe Gjergji lirohen në mungesë të fakteve.Cubat e mbysin në fund Kallonjerin.Në aktin e fundit Miriani dhe Emira martohen poashtu edhe Kalina me Albencin.

Qëndrimet e autorit:

1)qëndrimi realist(atmosferën dhe veprimet e cubave)

2)qëndrimi romantik(ndjenja e dashurisë dhe pengimi i saj) 


3)qëndrimi sentimental(zgjidhja përfundimtare e konfliktit)

Vendi i ngjarjes : Natyra përmes barinjëve , bareshave,blegtorëve.

Të ndërfutura:këngët , vallet , traditat,ritet familjare,përshkrimet etnografike(akti V) Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Drama emira Analize,permbajtja e drames emira,Emira Analiza,
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat