Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Ç'është Alegoria

Ç'është Alegoria

Te fabula “Fajtori” ose edhe te shumë fabula të tjera, si “Tre qetë dhe ujku” fjala ose gjithë pjesa ka një mendim të tërthortë, që duhet kuptuar mirë, sepse autori nuk e jep atë drejtpërdrejt. P.sh. tre qetë kur u ndanë, i çau ujku. Nga kjo ne kuptojmë mendimin e autorit se njerëzit, po të përçahen, munden shpejt nga armiku.

Në këto çaste, kur fjalët janë përdorur në një kuptim tjetër ose fshehin një kuptim tjetër, që duhet zbuluar e sqaruar mirë, themi që autori ka përdor figurën letrare të alegorisë. Pra, alegoria është ajo figurë letrare, me anën e së cilës theksohet një mendim që nuk është shprehur drejtëpërdrejt, por duhet nënkuptuar.

Alegoria nuk përdoret vetëm te fabulat dhe përrallat. Ajo përdoret shumë edhe në vjersha,
tregime e romane. E gjithë vjersha ose tregimi mund të kenë kuptim alegorik, p.sh., “Shkëndij’e diellit ndaj manushaqes”, vjersha e Naimit ; “Vaji i bylbylit” e Ndre Mjedës kanë kuptim alegorik. Përdorimi i alegorisë e bën më të gjallë, më emocionuese, më të bukur vjershën ose tregimin. Alegoria është përdorur dendur nga shumë shkrimtarë të Rilindjes si dhe nga ata bashkëkohorë.

Ç'është Alegoria,perdorimi i alegorise, alegoria, qka eshte alegoria, alegoria shqip,domethnja e alegorise, kuptimi i alegorise
loading...
Ç'është Alegoria

Te fabula “Fajtori” ose edhe te shumë fabula të tjera, si “Tre qetë dhe ujku” fjala ose gjithë pjesa ka një mendim të tërthortë, që duhet kuptuar mirë, sepse autori nuk e jep atë drejtpërdrejt. P.sh. tre qetë kur u ndanë, i çau ujku. Nga kjo ne kuptojmë mendimin e autorit se njerëzit, po të përçahen, munden shpejt nga armiku.

Në këto çaste, kur fjalët janë përdorur në një kuptim tjetër ose fshehin një kuptim tjetër, që duhet zbuluar e sqaruar mirë, themi që autori ka përdor figurën letrare të alegorisë. Pra, alegoria është ajo figurë letrare, me anën e së cilës theksohet një mendim që nuk është shprehur drejtëpërdrejt, por duhet nënkuptuar.

Alegoria nuk përdoret vetëm te fabulat dhe përrallat. Ajo përdoret shumë edhe në vjersha,
tregime e romane. E gjithë vjersha ose tregimi mund të kenë kuptim alegorik, p.sh., “Shkëndij’e diellit ndaj manushaqes”, vjersha e Naimit ; “Vaji i bylbylit” e Ndre Mjedës kanë kuptim alegorik. Përdorimi i alegorisë e bën më të gjallë, më emocionuese, më të bukur vjershën ose tregimin. Alegoria është përdorur dendur nga shumë shkrimtarë të Rilindjes si dhe nga ata bashkëkohorë.

Ç'është Alegoria,perdorimi i alegorise, alegoria, qka eshte alegoria, alegoria shqip,domethnja e alegorise, kuptimi i alegorise
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat