Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

Nuk ka kujdestar më të mirë se Allahu

O Allah! Unë të lë nën kujdesin tënd gjuhën time, ashtuqë ajo të mos përgojojë askënd, të mos fyej e shaj, të mos gënjejë e të mos mallkoj, e më pas të pendohem ditën kur takohem me Ty. Po ashtu, lë nën kujdesin tënd syrin dhe gjymtyrët e mia. O Allah! Mos na bënë nga ata që shikojnë në haram dhe kënaqen me atë. Përshtati: Valdet Kamberi

Cili nga konfirmimet e mëposhtme në lidhje me sapunet është i saktë ?

Cili nga konfirmimet e mëposhtme në lidhje me sapunet është i saktë ?   A) sapunet modifikojnë tensionin e avujve të ujit B) pH acid i sapuneve alkaline i detyrohet ndarjes elektrolitike të molekulës C) sapunet anionike me prejardhje nga yndyrnat kanë një pH më të vogël se 7 D) oleati i natriumit në prani të klorurit të benzalkoniumit jep një precipitat  

Cili nga konfirmimet e mëposhtme në lidhje me sapunet është i gabuar ?

Cili nga konfirmimet e mëposhtme në lidhje me sapunet është i gabuar ?   A) sapunet përndryshojnë tensionin sipërfaqësor të ujit B) lëndët me veti tensiovepruese mund të jenë anionike dhe kationike C) sapuni i zakonshëm është një sapun anionik që përmban natrium D) sapunet përndryshojnë tensionin sipërfaqësor të avujve të ujit  

Cilat janë efektet anësore të Dantrolenit ?

Cilat janë efektet anësore të Dantrolenit ? Efektet anësore të Dantrolenit janë: marramendja; dobësia; diarrea; pështirosje; anoreksia; çrregullime të të pamurit dhe të të folurit; shqetësimi; konvulzionet; frekuencë e rritur e urinimit; më rrallë tahikardi; dispne. kush jane efektet anesore te dantrolenit,Dantroleni efektet anesore te tij,cilat jane efektet anesore te dantrolenit

Cilat janë indikacionet e Dantrolenit ?

Cilat janë indikacionet e Dantrolenit ?  Indikacionet e Dantrolenit janë:relaksimi muskulor në ndërhyrjet kirurgjike, gjendja spastike kronike e muskujve të vullnetshëm, hipertermia malinje. kur perdoret dantroleni,ne cilat raste perdoret dantroleni,dantroleni perdorimet,indikimet,

Cilat janë indikacionet e Alfentanilit ?

Cilat janë indikacionet e Alfentanilit ?  Indikacionet e alfentanilit janë:analgjezia, veçanërisht gjatë ndërhyrjeve të shkurta kirurgjike dhe në ndërhyrjet kirurgjike jashtë spitalit; thellimi i anestezionit; analgjezia dhe suprimimi i aktivitetit frymëmarrës te pacientët e njësisë intensive me frymëmarje të ndihmuar. kur perdoret alfenatinili,alfentanili indikimet,perdorimet

Lëndët pirogjene janë:

Lëndët pirogjene janë:   A) lëndë volatile që nxisin inflamacionin B) grimca pluhuri të pranishme në tretësirën për injeksion C) produkte të paqëndrueshmërisë së lëndës vepruese D) produkte të shkatërrimit të strukturës bakteriale

Hidrokortizoni, biologjikisht aktiv, preferohet ndaj kortizonit, një paraardhës i tij jo aktiv, sepse ky i fundit:

Hidrokortizoni, biologjikisht aktiv, preferohet ndaj kortizonit, një paraardhës i tij jo aktiv, sepse ky i fundit: A) është i hidratuar dhe ka probleme me tretjen B) jep tableta të forta dhe që zbërthehen me vështirësi C) është lipofil dhe lidhet me yndyrnat D) saturon sistemin metabolik dhe nuk konvertohet i tëri në metabolitin aktiv

Liofilizimi është:

Liofilizimi është:   A) një metodë pluhurizimi me lëndë të ndërmjetme B) një metodë tharjeje me sublimim C) një metodë tharjeje me avullim në zbrazëti D) një metodë për homogjenizimin e emulsioneve

Çka është tetrasomia dhe monosomia ?

Çka është tetrasomia dhe monosomia ? Tetrasomia është rritje për dy kromozome të njëjta (2n + 2), kurse monosomia është mungesë e kromozomit (2n - 1), kështu që partneri homolog është i përfaqësuar njëfish në kariotip.  qka eshte Tetrasomia ,Cka eshte Tetrasomia ,ceshte Tetrasomia ,cfare eshte Tetrasomia ,qeshte Tetrasomia ,definicioni Tetrasomia , perkufizimi, Tetrasomia shpjegimi Tetrasomia,qka eshte monosomia ,Cka eshte monosomia ,ceshte monosomia ,cfare eshte monosomia ,qeshte monosomia ,definicioni monosomia , perkufizimi monosomia , shpjegimi monosomia

Çka është translokacioni ?

Çka është translokacioni ? Translokacioni është dëmtim kromozomal me ndërrim të fragmentit midis kromozomeve johomologë. qka eshte Translokacioni ,Cka eshte Translokacioni ,ceshte Translokacioni ,cfare eshte Translokacioni ,qeshte Translokacioni ,definicioni Translokacioni , perkufizimi Translokacioni ,shpjegimi Translokacioni

Çrregullim i zhvillimit të gjinisë mashkullore për shkak të rritjes së numrit të kromozomeve X (XXY, XXXY, etj.) është:

Çrregullim i zhvillimit të gjinisë mashkullore për shkak të rritjes së numrit të kromozomeve X (XXY, XXXY, etj.) është: a)Sindromi i Down-it   b)Sindromi i Edwards-it c)Sindromi i Klinefelter-it d)Sindromi i Pateau-it e)Sindromi i Turner-it  Lexo me shume: Sindromi i Klinefelterit

Çka është Duplikacioni ?

Çka është Duplikacioni ? Duplikacioni është dyfishimi i segmentit gjenetikisht të njëjtë të kromozomit qka eshte Duplikacioni ,Cka eshte Duplikacioni ,ceshte Duplikacioni ,cfare eshte Duplikacioni ,qeshte Duplikacioni ,definicioni Duplikacioni , perkufizimi Duplikacioni ,shpjegimi Duplikacioni

Çka është redaktimi ?

Çka është redaktimi ? Redaktimi është rregullimi dhe përpunimi i një shkrim a një vepre për t'i dhënë trajtën përfundimtare përpara se të botohet.  Shih edhe: Redaktori qka eshte Redaktimi ,Cka eshte Redaktimi ,ceshte Redaktimi ,cfare eshte Redaktimi ,qeshte Redaktimi ,definicioni Redaktimi , perkufizimi Redaktimi ,shpjegimi Redaktimi ,qka kuptojm me Redaktim , qka nenkuptojm me Redaktim ,nenkuptimi Redaktim ,kuptimi i fjales Redaktim

Çka është redaktori ?

Çka është redaktori ? 1. Redaktori është ai që bën redaktimin e një shkrimi a të një vepre përpara se të botohet.  Redaktor letrar (teknik). Redaktor i veprës (i fjalorit, i përkthimit). Zyra e  redaktorit. Punon si redaktor.   2. Redaktori është anëtar i redaksisë së një gazete a reviste ose të radiotelevizionit; anëtar i  redaksisë së një libri ose të një përmbledhjeje shkrimesh. Redaktor përgjegjës. Redaktorët e gazetës (e revistës, e radios). Redaktorët e librit (e përmbledhjes). Shih edhe: Redaktimi qka eshte Redaktori ,Cka eshte Redaktori ,ceshte Redaktori ,cfare eshte Redaktori ,qeshte Redaktori ,definicioni Redaktori , perkufizimi Redaktori ,shpjegimi Redaktori

BËJE TRADITË DITORE!!

Mos u ngrit nga sixhadeja jote pas namazit të sabahut, e ti vetëm se e ke thënë dhikrin e mëngjesit! Mos u ngrit nga sixhadeja jote pas namazit të drekës, e ti vetëm se e ke lexuar një faqe nga Kurani! Mos u ngrit nga sixhadeja jote pas namazit të ikindisë, e ti vetëm se ke thënë estagfirullah, shtatëdhjetë herë! Mos u ngrit nga sixhadeja jote pas namazit të akshamit, e ti vetëm se e ke thënë dhikrin e mbrëmjes! Mos u ngrit nga sixhadeja jote pas namazit të jacisë, e ti vetëm se je lutur për lumturi! Mos harro se me leximin e ajetul Kursisë pas çdo namazi farz, mes teje dhe mes Xhenetit ju ndan vetëm se vdekja! Veproje dhe do ta shohësh dallimin!! Nga arabishtja: Irfan JAHIU

MOTRA IME, MOS U VONO!!

Ajo thotë: Kur të martohem do të përmisohem.. Kur të martohem burri im do të më zgjon.. Kur të martohem do të mbulohem.. Kur të martohen burri do të më mëson Kuranin.. Kur të martohem do të ndryshoj, do të bëhem më e mirë dhe do të bëj përpjekje më tepër në adhurime.. Kur të martohem do falem më tepër dhe do agjëroj më tepër.. Kur të martohem do t’i edukoj fëmijët e mi sipas moralit më të lartë.. Motra ime, fillimisht ti bëhu e përqendruar që të formosh breza të drejtë.. Mos e ndërlidh çdo vepër që të drejton kah Zoti jot me burrin tënd. Nëse Allahu nuk ta mundëson që të martohesh, çka do të veprosh?! Dije se Allahu nuk ndryshon gjendjen e një populli, pa e ndryshuar ata gjendjen e tyre. Për këtë arsye, motra ime, mos i humb veprat e tua! Vepro, përqendrohu, bindu, duro dhe kërko ndihmë nga Allahu. Nga arabishtja: Irfan Jahiu

ÇKA SHPRESON VAJZA TEK BURRI I SAJ!!

E pyetën një vajzë .. Çka shpreson te burri jot?? U përgjigj: Të gjithë atë çka e shpresoj tek ai, nuk është e pamundur, mirëpo në kohën e sotit është bërë e rrallë ta gjesh..! Te ka ai shpresoj krahë të më mbron dhe zemër të më strehon.. Të mi fal gabimet dhe t’i tejkalon problemet.. Të më mëson, të më edukon dhe të më vetëdijeson.. Të mi përmison gabimet, pa mos më lënduar.. Të mi mbulon të metat, pa mos i shpalosur.. Mes nesh të këshillohemi.. Të më rikujton për begatit ë Zotit tim.. Të ma mbron nderin.. Të më shoqëron në namaz.. Dhe në leximin e Kuranit.. Dhe në agjërim.. dhe në namaz nate! O Zot furnizoji motrat muslimane më këtë lloj burri! Nga arabishtja: Irfan JAHIU

Për çka luftuan djemtë dhe vajzat më të mira të Kosovës?

Përderisa djemtë dhe vajzat më të mira të Kosovës luftuan dhe dhanë pjesët e trupit të tyre në luftën çlirimtare të Kosovës,sot jetojnë në kushte të mjerueshme ekonomike dhe disa prej tyre nga kushtet e rënda kanë bërë vetëvrasje,ndërsa shumë nga udhëheqësit e tyre ushtarak dhe politik nuk ia dijnë fundin luksit dhe kënaqësive të tyre me pararatë e qytetarëve të Kosovës. Për çka dhe për kënd luftuan këta djem dhe vajza? Një gjë e di që te ZOTI i tyre ata kanë shpërblimin,por njerëzit iu kanë kthyer shpinën këtyre luftëtarëve dhe luftëtareve. Me respekt, Gëzim Kelmendi

Cilat janë ndërrimet më të shpeshta që paraqitennë konstruksionet e drurit ?

Cilat janë ndërrimet më të shpeshta që paraqitennë konstruksionet e drurit ?  Ndërrimet më të shpeshta të zilat paraqiten në konstruksionet e drurit janë: ndërrimi i formës të elementit konstruktiv dëmtimi i konstruksionit  Si në rastin e parë dhe të dytin vetit mekanike e sidomos fortësia e drurit bie, kurse aftësia bartëse e konstruksionit bie nën zero.

Çka është impregnimi ?

Çka është impregnimi ?  Impregnimi është vuarje e mjeteve të ndryshme antiseptike në masën e drurit të cilat kanë për qëllim ta mbrojn drurin nga ndikimet e jashtme ti zhdukin këpurdhat dhe mikroorganizmat të cilët shkaktojn “sëmundje” te druri.  qka eshte Impregnimi ,Cka eshte Impregnimi ,ceshte Impregnimi ,cfare eshte Impregnimi ,qeshte Impregnimi ,definicioni Impregnimi , perkufizimi Impregnimi , shpjegimi Impregnimi ,

Cilat kushte duhet ti plotësoj materiali impregnues që të jetë ma i mirë ?

Cilat kushte duhet ti plotësoj materiali impregnues që të jetë ma i mirë ? Që materiali impregnues të jetë i mirë duhet ti plotësoj këto kushte: Mos të jetë helmues, Që uji mos ta shpërlaj dhe që mjaftë të dëpërtoj në masën e drurit, Mos ta dëmtoj strukturën (masën) e drurit, Të jetë mjaft antiseptikë, ti zhduk të gjitha organizmat.

Cilat janë metodat kryesore për përpunimin e drurit ?

Cilat janë metodat kryesore për përpunimin e drurit ?   Metodat kryesore për përpunimin e drurit janë:   Përpunimi kimik – përmbledh të gjitha ato veprime në të cilat ndrron përbërja kimike e drurit: përfitimi i thëngjillit nga druri, celuloza, vajrat, rrëshira,materiale artificiale dhe shumë prodhime tjera në industrin kimike.   Përpunimi mekanik – për përdorimin e mjeteve mekanike nuk ndrrohet përbërja kimike e drurit vetëm forma dhe dimensionet por shpesh edhe disa veti fizike dhe mekanike.

Çka është çarja ?

Çka është çarja ?  Me çarje kuptojmë kur me anën e sëpatës ose pykës bëjmë çarjen e drurit në drejtimin paralel me fibrat e drurit.  qka eshte çarja ,Cka eshte çarja ,ceshte çarja ,cfare eshte çarja ,qeshte çarja ,definicioni çarja , perkufizimi çarja , shpjegimi çarja ,

Çka është latimi (gdhendja) ?

Çka është latimi (gdhendja) ?  Me latim (gdhendje) kuptojmë latimin e drurit me sopat në drejtim të prerjes gjatësore të drurit.  Me latim punohen: trajet, trarëzat, shtyllat për gardh(hunjët), pragjet për hekurudhë etj.    qka eshte latimi ,Cka eshte latimi ,ceshte latimi ,cfare eshte latimi ,qeshte latimi ,definicioni latimi , perkufizimi latimi , shpjegimi latimi ,

Çka është parketi ?

Çka është parketi ?  Me fjalën parket kuptojmë dërrasëzat sipërfaqet e të cilave janë të lëmuara, kurse anët janë të pajisura me dhëmb dhe thellim për dhëmb, ashtu që munden të rradhiten në sipërfaqe të mëdha të rrafshtame lidhse minimale.  qka eshte parketi ,Cka eshte parketi ,ceshte parketi ,cfare eshte parketi ,qeshte parketi ,definicioni parketi , perkufizimi parketi , shpjegimi parketi ,

Çka është furniri ?

Çka është furniri ?  Fletat e holla të drurit me trashësi 4.0mm të cilat fitohen me anën e prerjes ose qërimit të trungut të llojit të caktuar të drurit quhet “furnir”.  qka eshte furniri ,Cka eshte furniri ,ceshte furniri ,cfare eshte furniri ,qeshte furniri ,definicioni furniri , perkufizimi furniri , shpjegimi furniri ,

Si fitohen pllakat panel ?

Si fitohen pllakat panel ? Pllakat panel fitohen prej shpërpllakës dhe listelave. Dimensionet standarde të pllakës panel janë: Gjatësia l= (200 - 250)cm Gjerësia b = (85 - 150)cm Trashësia δ = (14 - 40)mm.

Dy gjenitë Aisha nga Egjipti dhe Angela nga Kina !

Mirë që nuk qëlloj fati të jetojë në Kosovë Aisha, sepse jo që do ta bënte këtë zbulim mahnitës në këtë moshë, por do ti ndalohej shkollimi tërësishtë nga hajvanati ,pikërisht për shkak të stilit të veshjes së saj ! Sa çmenduri !        

Pisha......!

Pisha është druri më i përhapur prej drunjëve halor. Ekzistojn tri lloje të pishave: • Pisha e Bardhë • Pisha e Zezë dhe • Pisha Bregdetare. Pisha mund të arrij lartasin prej (30-40)m, përdoret për ndërtimin e urave prej druri, për shtylla (huj) të themelit, përpunimin e shtyllave elektrike dhe telefonike, për pragje të hekurudhave, për dysheme druri, si dru nëpër miniera etj.

Në sa grupe i ndajm drunjët ?

Në sa grupe i ndajm drunjët ?   Drunjët i ndajmë në dy grupe:   • Drunjët Halor (janë ata drunjë që nuk ju bien gjethet edhe gjatë stinës së vjeshtës dhe dimrit)   • Drunjët Gjethërënës (janë ata drunjë të cilëve ju bien gjethet gjatë stinës së vjeshtës dhe dimrit)..

Sipas rregullave teknike përdoren dy lloje të egzemplarëve shqyrtues.Cilët janë ata?

Sipas rregullave teknike përdoren dy lloje të egzemplarëve shqyrtues.Cilët janë ata?   Sipas rregullave teknike përdoren dy lloje të egzemplarëve shqyrtues: • Egzemplar të vegjël:   (20x20x320)mm; L=320mm; 1=280mm βl = 5.25F   • Egzemplar të mëdhenj: (50x50x800)mm; L=800mm; 1=700mm βl = 0.84F.

Në sa klasa ndahet druri me anën e metodës së sferave ?

Në sa klasa ndahet druri me anën e metodës së sferave ?   Sipas kësaj metode druri ndahet në 6 klasa:   Druri shumë i butë.......... ..........F<350kg, (Plepi, Blini) Druri i butë .......... .......... ..........F=(351 - 500)kg, (Pisha, Bredhi) Druri me fortësi meatare.............F=(501 - 650)kg, (Shkoza, Bungu) Druri i fortë.......... .......... ..........F=(651 - 1000)kg, (Arra, Akacia) Druri shumë i fortë..................F=(1001 – 1500)kg, (Primavera, Sikamoro Druri i fortë si ashti.......... ........F>4500 kg, (Disa drunjë ekzotik).

Çka është elektronegativiteti ?

Çka është elektronegativiteti ? Aftësia e atomeve të një molekule për ta tërhequr çiftin e përbashkët elektronik quhet elektronegativitet .  qka eshte elektronegativiteti ,Cka eshte elektronegativiteti ,ceshte elektronegativiteti , cfare eshte elektronegativiteti ,qeshte elektronegativiteti , definicioni elektronegativiteti , perkufizimi elektronegativiteti ,shpjegimi elektronegativiteti

Cili nga kombinimet e mëposhtme emër tregëtar-emër lënde ndihmëse është korrekt dhe i përdorur në emërtimin e emulgatorëve ?

Cili nga kombinimet e mëposhtme emër tregëtar-emër lënde ndihmëse është korrekt dhe i përdorur në emërtimin e emulgatorëve ?   A) Tween 20 – sorbitan monostearat B) Tween 80 – polioksietilen sorbitan monooleat C) Span 40 – polioksietilen sorbitan monooleat D) Tween 80 – metilcelulozë

Si ndryshon përqendrimi i formës së pajonizuar së një bari acid me pKa=4.5 nqs tretësirën ku ai ndodhet e përziejmë më një tretësirë ujore me të njëjtin pH ?

Si ndryshon përqendrimi i formës së pajonizuar së një bari acid me pKa=4.5 nqs tretësirën ku ai ndodhet e përziejmë më një tretësirë ujore me të njëjtin pH ? A) përgjysmohet B) rritet pak C) dyfishohet D) nuk ndryshon

Çka është aneuploidia ?

Çka është aneuploidia ?   Aneuploidia është teprica apo mungesa e një apo më shumë kromozomeve të përbërjes kromozomale.  qka eshte Aneuploidia ,Cka eshte Aneuploidia ,ceshte Aneuploidia,cfare eshte Aneuploidia ,qeshte Aneuploidia,definicioni Aneuploidia, perkufizimi Aneuploidia,shpjegimi Aneuploidia

Në qoftë se një pluhur për përgatitjen ex-tempore të shurupit të ampicilinës ka nevojë për 75 ml ujë që të japë 100 ml shurup me dozën 100 mg/5 ml, sa ujë duhet shtuar për të përftuar një shurup me dozën 125mg/5 ml ?

Në qoftë se një pluhur për përgatitjen ex-tempore të shurupit të ampicilinës ka nevojë për 75 ml ujë që të japë 100 ml shurup me dozën 100 mg/5 ml, sa ujë duhet shtuar për të përftuar një shurup me dozën 125mg/5 ml ? A) 55 ml B) 100 ml C) 110 ml D) 125 ml

Çka është Zumparja ?

Çka është Zumparja ? Zumparja është letër gërrithëse me të cilën lëmojmë sende druri, metali etj. qka eshte Zumparja ,Cka eshte Zumparja ,ceshte Zumparja,cfare eshte Zumparja ,qeshte Zumparja

Çka është Zurna ?

Çka është Zurna ?  Zurna është fyell me një pipëz të dyfishtë prej kallami me 8 vrima, syrle.  qka eshte Zurna ,Cka eshte Zurna ,ceshte Zurna,cfare eshte Zurna ,qeshte Zurna

Çka është Zymbyli ?

Çka është Zymbyli ?   Zymbyli është trëndafil me erë të mirë që lulëzon në fillim të pranverës.  qka eshte Zymbyli  ,Cka eshte Zymbyli ,ceshte Zymbyli,cfare eshte Zymbyli ,qeshte  Zymbyli

Poezia ''Det i thellë, det i zi'' nga Ersilja Çeli

Det i thellë, det i zi Det i thellë, Det i zi, Jetë njerzish More ti. Shumë nëna i le Pa bij e pa bija, Për babë e nënë Qante fëmija. Deti me lot U mbush përplot, Ata që mori, Nuk kthehen  dot. Në fund të detit Mbetën pa shpresë, Një nënë, një babë, Një nip, një mbesë! Përse, o det, I more në gji, Pse vallë ndodhi Kjo tragjedi?! Lule të shumta Hidhen mbi valë Dhe dhimbja shtohet, Rritet si mal.

Poezia ''Një qershori'' nga Ersilja Çeli

Një qershori Një qershori, Festa jonë, Të gjithë fëmijët Po gëzojnë. Dielli si flori, Buzëqesh nga lart, Mbi ne ka lëshuar Rrezen e artë. Balonat shumëngjyrëshe Lodrojnë anembanë, Tullumbacet e fëmijëve Qiellin e çajnë. Shumë dhurata Mbajmë në duar, Të gjithë na urojnë: - Nga mot gëzuar! Poezi, Vjersha, Poezi per 1 qershorin,Vjersha per 1 qershorin, 

Çka është amnistia ?

Çka është amnistia ? Amnistia fr. amnistie - është falje, ulje dënimi dikujt që më parë i ka dhënë gjyqi, që shpallet nga pushteti ligjvënës, amnistia humanitare për refugjatët në suedi pas marrjes të negativit I dhe II për këthim, amnisti e plotë, ia falë, ia ulë dikujt dënimin, amnisti individuale ose amnisti e pjesshme.  qka eshte Amnistia ,Cka eshte Amnistia ,ceshte Amnistia ,cfare eshte Amnistia ,qeshte Amnistia

Çka është litota ?

Litota është një figurë e mendimit që konsiston në pohimin e një koncepti duke mohuar të kundërtën.  Litota konsiderohet si një lehtësim apo zbutje e ligjëratës për të kuptuar më shumë se sa thuhet. P.sh. nuk të urrej, nuk jam indiferent ndaj teje ; janë litota sepse zëvendësojnë të nënkuptuarën: të dashuroj .          Litota trajtohet si një figurë e kundërt me hiperbolën dhe që vihet në punë për të zbutur vrazhdësinë e frazës (në këtë pikë afrohet edhe me eufemizmin).            P.sh: “s’më vjen mirë”; “s’më duket punë e mirë”.          Në përrallat tona popullore, personazhet e gishtos, pupagjelit, kacamisrit etj. janë litota, ashtu siç janë litota edhe liliputët e Guliverit. Në letërsinë botërore, si shembull i përdorimit të dendur të litotave përmendet poema autobiografike e Wordsworthit “The prelude”. Lexo më shumë: Litota qka eshte litota ,Cka eshte litota ,ceshte litota,cfare eshte litota ,qeshte litota,Litota shqip

Çka është grotesku ?

Grotesku   është një mënyrë shprehje apo paraqitje e çuditshme dhe kurioze që vë në kontakt me njëra-tjetrën format më heterogjene, të parregullta e të largëta të realitetit duke i deformuar dhe shtrembëruar deri në ekstrem.  Kjo arrihet duke vënë paranë e pranë edhe stile edhe gjini të ndryshme për të shkuar tek bashkegzistenca eksplozive mes të qeshurës dhe të qarës, komikes dhe tragjikes.          Fjala grotesk rrjedh nga interesi që zgjuan në fund të shekullit të pesëmbëdhjetë pikturat antike ornamentale të gjetura në shpella (grote) ku binin në sy figura të vogla kombinuar në mënyra të çuditshme dhe të papritur.          Shembuj të groteskut në letërsinë shqipe janë “ Viti i mbrapshtë ” i Kadaresë, “ Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo ” etj., dhe nga letërsia botërore “Ushtari i mirë Zhvejk” e J. Hashek etj. qka eshte Grotesku ,Cka eshte Grotesku ,ceshte Grotesku ,cfare eshte Grotesku ,qeshte Grotesku  

Çka është elipsi ?

Elipsi është figura që nënkupton eleminimin e disa elementëve të një fraze.  Elipsi mund të jetë situacional, kur fjalët e hapura janë të integruara në situatë d.m.th. kuptohen nga konteksti p.sh. (e shkrova {detyrën; letrën; hartimin}) ose thjesht gramatikor: (shi {bie shi}).          Në analizën e prozës elipsi është një procedim tregimtari me anë të të cilit elipsohen (hiqen), pra kapërcehen disa pjesë të ngjarjeve dhe koha e tregimit bëhet pafundësisht inferiore në krahasim me kohën e historisë.          P.sh.:         “Kafaz ke qiellin         epshin pengim         e gjithë ku t’rreshket         shkon fluturim” (Mjeda)         “Fshati për karshi         me kisha, me varre         rrotull ca shtëpi         të vogëla fare” (Çajupi)          Ndeshet në të gjitha prozat.  Të spikatur si procedim e shohim tek “Mollë e ndalueme” e Migjenit; “Odin Mondvalsen” e K. Trebeshinës; “Oh” i A. Pashkut. qka eshte Elipsi ,Cka eshte Elipsi ,ceshte Elipsi ,cfare esh

Çka është anafora ?

Anafora është ajo figurë retorike që ka në bazë përsëritjen e një apo më shumë fjalëve në fillim të vargjeve apo thënieve që vijnë njëra pas tjetrës. Në gjuhësinë e tekstit, anafora shpjegohet si një procedim sintaksor që konsiston në rimarrjen me anë të një përemri, të një elementi të shfaqur më parë. Në fjalinë: “Pashë Artanin dhe e thirra për t’i dhënë një ftesë” – e dhe i janë anaforike se përdoren për të rimarrë emrin Artan.         P.sh.:        “Ky i thënka tufanit: S’ta kam frikën.                         Ky i thënka rrufesë: S’më tremb dot…”                                                                                                 (N. Bulka)                         “Jam i gjallë e jam në jetë                         jam në dritë të vërtet.”                                                                         (Naimi” qka eshte Anafora ,Cka eshte Anafora ,ceshte Anafora ,cfare eshte Anafora ,qeshte Anafora

Çka është anasjella apo inversioni ?

Anasjella ( inversioni ) është një fenomen gjuhësor që konsiston në ndërtimin e një strukture sintaksore të anasjelltë me atë normale.  Me anë të saj vihet në pah një element duke i dhënë ngjyrim shtesë.         P.sh.:               “I natyrës gazmend shihej…” (Mjeda)                         “Kafshatë që s’kapërdihet asht or vlla mjerimi…” (Migjeni)                         “Atje nalt, n’i paç pa                         jan prej bore nalt zbardhue… (F. Shiroka) qka eshte Anasjella ,Cka eshte Anasjella ,ceshte Anasjella ,cfare eshte Anasjella ,qeshte Anasjella,qka eshte inversioni,ceshte inversioni,cfare eshte inversioni

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels