Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

Çka eshte infuzioni ?

Çka është infuzioni ? Infuzioni eshte aplikimi i lengjeve, i barnave dhe ushqimit nepermjet venave. qka eshte infuzioni,cka eshte infuzioni,qfare eshte infuzioni,infuzioni kuptimi,infuzioni perkufizimi,çka eshte infuzioni,perkufizimi i infuzionit,definicioni i perkufizimit

Çka është inhalimi ?

Çka eshte inhalimi ? Inhalimi eshte aplikimi i barit nepermjet organeve te frymemarrjes. qka eshte inhalimi,cka eshte inhalimi,cfare eshte inhalimi,cfare eshte inhalimi,perkufizimi,definicioni i inhalimit,kuptimi i inhalimit

Çka janë dermatomet ?

Çka janë dermatomet ? Dermatomi është një sipërfaqe e lëkurës nga e cila dërgohen ngacmimet në sistemin nervor qendror përmes rrënjëve të pasëm të një çifti të nervave spinal ose kranial .  qka eshte dermatomi,qka jane dermatomet,cfare jane dermatomet,dermatomi shqip,cka quajme dermatom,cfare eshte nje dermatom,qka jane dermatomet spinale kraniale,funksioni i dermatomeve,roli i dermatomeve,cka ajne dermatomet cka eshte dermatomi

Sa nerva dalin nga palca kurrizore ?

Sa nerva dalin nga palca kurrizore ?  Nga palca kurrizore dalin 31 çift i nervave spinal: •8 nerva spinal cervikal. •12 nerva spinal torakal. •5 nerva spinal lumbar. •5 nerva spinal sakral. •1 nerva spinal kokcigeal. sa nerva dalin nga palca kurrizore,sa eshte numri i nervave qe dalin nga palca kurrizore,sa nerva dalin nga medulla spinalis,sa nerva dalin nga medula spinalis,sa çifte nerva dalin nga medulla spinalis,medulla spinalis dhe nervat,numri i nervave,sa nerva torakal dalin nga palca kurrizore,sa nerva spinal dalin nga palca kurrizore spinal cervikal,torakal,lumbal,lumbar,sakral,kokcigeal

Prapakontrolli negativ

– Përfshinë shumicën e mekanizmave  kontrollues të homeostazës – Ka për qëllim që të parandalojë ndryshimet e  mëdha në organizëm. – E shuan ngacmimin fillestar ose e redukon intenzitetin e tij – Funksionon sikur termostatet e pajisjeve të  amvisnisë qka eshte prapakontrolli negativ,cka eshte Prapakontrolli negativ,cfare eshte Prapakontrolli negativ,qka quaj

Disbalansi i homeostazës

Disbalansi i homeostazës Eshtë çrregullim i homeostazës ose gjendjes se qëndrueshme të organizmit. Shkaktohet si pasojë e suprimimit të mekanizmave kthyes negative ashtu që mbizotërojnë mekanizmat kthyes pozitive. qka eshte disbalansi i homeostazes,homeostaza dhe disbalansi

Prapakontrolli pozitiv

Prapakontrolli pozitiv –Shkakton rritjen e ngacmimit fillestar ashtu që  e përforcon variablën – e ripërtërinë atë. –Shumë nga këta mekanizma nuk kanë për  qëllim ruajtjen e homeostazës.  –Në organizmin e njeriut këto mekanizma  marrin pjesë në fazën e depolarizimit te  nervat dhe te muskujt, te koagulimi i gjakut  dhe gjatë lindjes së foshnjës qka eshte prapakontrolli pozitiv,cka eshte prapakontrolli pozitiv,cfare eshte prapakontrolli pozitiv,qka eshte mekanizmi feedback pozitiv

Cilat janë komponentat e mekanizmave kontrollues të homeostazës ?

Cilat janë komponentat e mekanizmave kontrollues të homeostazës ? Komponentat e mekanizmave kontrollues të homeostazës janë: – Variabla – komponentë e cila mund të kontrollohet   – Senzori – monitoron ambientin dhe reagon në ngacmime   –Qendra kontrolluese – përcakton set pointin në të  cilin organizmi tenton të ruan një variabël   –Efektori – siguron mënyrën me të cilën organizmi do  të përgjigjet në ndikim të ngacmimit

Çka është ambienti i brendshëm dhe homeostaza ?

Eshtë ambienti i lëngët që rrethon secilën qelizë - lëngu jashëqelizor. Claude Bernard - ambienti i brendshëm (milieu interieur) mbahet konstant përkundër ndryshimeve në ambientin e jashtëm. Walter Canon - përdor termin homeostaza  për të përshkruar ruajtjen e gjendjes së qëndrueshme të ambientit të brendshëm. qka eshte ambienti i brendshem cka eshte ambienti i brendshem,cka eshte homeostaza,qka eshte homeostaza,qfare eshte homeostaza,homeostaza shqip

Cilët janë faktorët e nevojshëm për jetë ?

Cilet jane faktorët e nevojshëm për jetë ? Faktorët e nevojshëm për jetë janë: • Materiet ushqyese •Oksigjeni •Uji •Temperatura optimale •Shtypja atmosferike  faktoret e jeteses,jeta dhe jetesa,kush jane faktoret e jeteses,cilet jane faktoret e jeteses,faktoret e nevojshem per jete

Cilat janë funksionet jetësore ?

Cilat janë funksionet jetësore ? Funksionet jetesore jane: • Ruajtja e barrierave  Lëvizja  Reaktibiliteti  Tretja  Metabolizmi  Ekskrecioni  Reproduksioni  Rritja   funksionet jetesore te njeriut,kush jane funksionet jetesore,funksioni jetesor

Nivelet e organizimit

• Niveli kimik – molekula përbëhet nga atomet • Niveli qelizor – qelizat përbëhen nga molekulat • Indet– përbëhen nga lloji i njëjtë i qelizave • Organet – përbëhen nga lloje të ndryshme të qelizave • Sistemi i organeve – përbëhet nga organe të ndryshme të cilat funksionojnë së bashku • Organizmi – përbëhet nga sistemi i organeve

Vjershe per Dhjetorin

Vjershe per Dhjetorin Dhjetor, ti që vitet M'i ndërron ngadalë Të lutem vitin tjetër Mos më harro në mal. vjersha per dhjetorin,dhjetori vjersha dhe poezi,poezi per muajin dhjetor,dhjetori vjersha poezi vargje,muji dhjetor vjersha shqip

Vjershe per Nëntorin

Vjershe per nentorin Është i parafundit Muaj në kalendar Me Ditë të Flamurit Është përherë krenar . vjershe per nëntorin,nentori poezi,poezi per muajin nentor,nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per mujin nentor,muaji nentor vjersha shqip,vjersha dhe poezi per muajin nentor,muaji nentor poezi shqipe,poezi dhe vjersha per muajin nentor,muji nentor vjersha shqip,vjersha dhe poezi per diten e flamurit,

Vjershe per Tetorin

Vjershe per Tetorin Ia nisin koncertet Edhe festivalet As kënga e fëmijëve Në çerdhe nuk ndalet vjersha per tetorin,poezi per tetorin,tetori poezi shqip,vjersha dhe poezi per muajin tetor,muaji tetor vjershe,poezi muji tetor,tetori vjershe,vjersha per tetor

Çka janë alelet ?

Me alele nënkuptojm kur i njejti gjen egziston në forma të ndryshme. Nëse ne kromozomet homologe gjenden alele t ë njejta ë sht ë fjala p ë r gjendje homozigote. N ë se n ë kromozomet homologe gjenden alele t ë ndryshme ë sht ë fjala p ë r gjendje heterozigote. Kur nj ë veçori dominon ndaj nj ë veçorie tjet ë r fjala ë sht ë p ë r veçorit ë dominante por n ë se nj ë veçori m ë pak vjen n ë shprehje fjala ë sht ë p ë r veçori recesive. Mirp ë o ka raste edhe kur aktiviteti i dy aleleve vjen n ë shprehje dukuria e till ë kodominante. qka jane alelet,qka eshte alele,cka jane alelet,cka eshte homozigot,cka eshte heterozigot,qka eshte homozigot,qka eshte heterozigot,qka jane homozigotet,qka jane heterozigotet,qka jane dominant,qka eshte recesiv,qka jane kodominante,qka jane veqorite dominante,qka jane veqorite recesive

Vjershe per shtatorin

Vjershe per shtatorin Çerdhet hapin dyert Rrushi qenka nxirë Në botë është shtatori Muaji më i mirë vjershe per shtatorin,poezi per shtatorin,shtatori poezi shqip,vjersha per muajin shtator,shtatori poezi shqip,poezi dhe vjersha per muajin shtator,shtatori vjersha dhe poezi shqip,poezi te bukura per muajin shtator,muji shtator poezi vjersha,vargje

Vjershe per Gushtin

Vjershe per Gushtin Sa shalqinj e pjepra Sa plazhe me fëmijë Ngado që të nisesh Kthehesh më i ri Vjersha per gushtin,vjershe per gusht,poezi per muajin gusht,muaji gusht poezi dhe vjersha,vargje per gushtin,gushti erdhi poezi shqip,poezi dhe vjersha per muajin gusht

Vjershe per Qershorin

Vjershe per Qershorin Qershori di mirë Çka kërkon fëmija Në njërën dorë lodrat Në tjetrën - qershia. Edhe disa vjersha apo poezi për qershorin kliko mbi titullin e vjershës ose poezisë Poezi për 1 qershorin nga Rrezarta Halimi Vjershë për 1 qershorin nga Etrita Aliu Vjershë për 1 qershorin   vjershe per muajin qershori,poezi per qershorin,qershori erdhi poezi,vjersha per qershorin,qershori poezi e bukur,vjersha dhe poezi per muajin qershor,muaji qershor poezi shqip

Po më merr malli për të dashurit e mi!

Një ditë, Muhamedi s.a.w.s filloi të qante! E pyetën sahabët : - Përse po qan o i Dërguari i Allahut? Tha : “Po më merr malli për të dashurit e mi!” - Thanë : A nuk jemi ne të dashurit e tu o i Dërguari i Allahut? - Tha : “Jo! - Ju jeni shokët e mi...” - “Të dashurit e mi janë ata që do vijnë pas meje. Do më besojnë mua edhe pse nuk më kanë parë kurrë.”

Çka eshte muri qelizor ?

Çka eshte muri qelizor ? Mur qelizor eshte strukturë jo e gjallë e cila vesh membranën qelizore të algave, bimëve të gjelbra, kërpudhave dhe baktereve. Muri qelizor i bimëve të gjelbra është i ndërtuar kryesisht nga fibra apo fije celuloze. Muri qelizor i kërpudhave është i ndërtuar nga kitina. Muri qelizor baktereve është i ndërtuar nga peptidoglikani. qka eshte muri qelizor,cka eshte muri qelizor,nga kush ndertohet muri qelizor,muri qelizor dhe ndertimi i tij,kush e nderton murin qelizor te bimeve te gjelbra te algave,te kerpudhave dhe bakterieve,baktereve,nga kush ndertohet muri qelizor i bakterieve

Çka jane sporet ?

Çka jane sporet ? Sporet janë struktura rezistente ndaj kushteve të pavaforshme të mjedisit rrethues që kanë mure shumë të forta dhe brenda tyre kanë bërthamën. qka eshte sporet,cka jane sporet,cfare jane sporet,cka eshte sporja,cka eshte sporet,sporet perkufizimi,sporet e bakteries,sporet dhe bakteria

Çka eshte ekuatori ?

Ekuatori eshte rrethi më i madh i Tokës, i përfytyruar si një rreth pingul ndaj boshtit të saj e me largësi të njëjtë nga të dy polet dhe që e ndan Token në dy gjysmësfera të barabarta — veriore e jugore. Ekuatori eshte rrethi më i madh i një planeti i përfytyruar si një rreth pingul me boshtin e tij të rrotullimit. Ekuatori eshte vija e hequr në një hartë që i përgjigjet këtij rrethi. qka eshte ekuatori,cka eshte ekuatori,ekuatori shqip,ekuadori,qka eshte ekuadori,ceshte ekuatori,cfare eshte ekuatori,ekuatori shqip

Çka eshte frazeologjia ?

Çka eshte frazeologjia ? Frazeologji eshte tërësia e togjeve dhe e thënieve a e shprehjeve të qëndrueshme të një gjuhe, të cilat janë të pandashme nga ana leksikore, kanë kuptim tërësor, të njësishëm, të mëvetësishëm e gjithnjë të figurshëm, riprodhohen në ligjërim si njësi të gatshme dhe kryejnë funksionin e një fjale a të një fjalie të vetme. qka eshte frazeologjia,me qka merret frazeologjia,cka eshte frazeologjia,cfare eshte frazeologjia,frazeologji ne shqip

Çka eshte nderi ?

Çka eshte nderi ? Nderi eshte tërësia e vetive a e tipareve morale të njeriut, që burojnë nga parime të caktuara dhe të cilat çmohen nga shoqëria dhe që shfaqen në sjelljet e në veprimet e tij në rrugë të drejtë. qka eshte nderi,cka eshte nderi,cfare eshte nderi,qka quajme nder,nderi perkufizimi,morali,kuptimi i nderimit,nderimi,ndera,

Çka eshte arsimi ?

Çka eshte arsimi ? Arsimi është tërësia e njohurive dhe e shprehive që jepen me sistem e sipas një programi në shkolla e kurse të ndryshme për të mësuar e për të edukuar brezin e ri dhe masat e gjera punonjëse. qka eshte arsimi,cka eshte arsimi,cfare eshte arsimi,arsimi shqip,qka quajme arsimim,arsimimi,arsimi kuptimi,kuptimi i arsimit,

Çka eshte Revista ?

Çka eshte Revista ? Revista eshte botim periodik që përmban artikuj, studime dhe shkrime të tjera për një fushë të caktuar ose me karakter të përgjithshëm. qka eshte revista,cka eshte revista,cfare eshte revista,qka quajme reviste,revista kuptimi shqip,domethenja,perkufizimi i revistes

Vjershe per Marsin

Vjershe per Marsin Unë vij me një festë Festë- me datë tetë Ma ruani një lule Ta gëzoj nënën vetë vjershe per 7 dhe 8 marsin,poezi per 7 marsin,vjersha per 7 marsin,poezi per 7 marsin,7 marsi vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 7 marsin,vjersha per nenen,poezi per nenen,poezi per mamin,poezi per mamane,vjersha per 7 marsin

Vjershe per shkurtin

Shkurti Nëse jam më i shkurti S'jam dhe më i urti Vij me shumë acar Mjer ai që s'ka zjarr. vjershe per muajin shkurt,vjershe dhe poezi per shkurtin,shkurti vjershe,poezi per shkurtin,shkurti poezi shqip,vjersha dhe poezi per shkurtin,shkurti poezi shqipe,poezi dhe vjersha per muajin shkurt,muaji shkurt vjershe shqip

Vjershe per Janarin

Vjershe per Janarin Janari Unë jam janari Dhe më krenari Me mua Ia nis -kalendari ! poezi per janarin,janari vjershe,vjersha per janarin,janari vjershe,poezi janari,janari poezi shqipe,poezi per janarin,janari vjersha shqip,vjersha dhe poezi per muajin janar,muaji janar vjershe

Shenjat klinike të ekspozimit të tepruar ndaj ksenobiotikëve

1. Neuropatia toksike : -   neuropatia e vonshme nga bashkëdyzimet organofosforike                                               -   veprimet toksike të akrilamidit                                               -   bashkëdyzimet e zhivës 2. 2. Pneumopatitë: a.    prishja e raporteve hidrodinamike në mes hapësirës vaskulare dhe                                          perivaskulare                                      b.   Rritja e përshkushmerisë se enëve të gjakut 3.   Nefropatitë:    tubulare dhe parenhimatoze 4. 4.   Hepatopatitë :   hepatitet e ndryshme toksike dhe ciroza (dëmtim   përfundimtar) 5. 5.   Hematopatitë : anemia, leukopenia, çrregullimet e koagulimit të gjakut etj. 6. 6.   Dermatozat 7.   Tumorët malinje (aflatoksina, alkil nitrozamina, benzipireni, azbesti, arseni etj cilat jane shenjat klinike te ekspozimit te tepruar ndaj ksenobiotikeve

Çrregullimet e farmakodinamikës se medikamentit në sëmundje

1.   Çrregullimet e trashëguara             - ndryshushmeria e trashëguar e acetilimit dhe e polimorfizmit oksidativ             - mungesa e glukozë-6 fosfat   dehidrogjenazës             - rritja e aktivitetit të   acidit delta aminolevulinik 2.   Çrregullimet respiratore               - astma bronkiale             - sëmundjet kronike të mushkërive 3.     Dëmtimet e melçisë 4.   Sëmundjet e sistemit digjestiv (staza në lukth, hipoaciditeti i lukthit, gastrektomia,       sëmundja e ileumit, morbus Crohn) 5. Sëmundjet e zemrës 2.

Cilët janë medikamentet që shkaktojnë ataqe të porfirisë ?

Cilët janë medikamentet që shkaktojnë ataqe të porfirisë ? Medikamentet që shkaktojnë ataqe të porfirisë janë: • Barbituratet • Karbamazepina • Klordiazepoksidi • Klorokina • Klorpropamidi • Preparatet e ergotit • Hormonet seksuale femrore • Fenitonina • Glutetimidi • Imipramina • Metildopa • Rimfapicina • Sulfonamidet • tolbutamidi  cilat jane barnat qe shkaktojne porfiri,

Ndikimi i sëmundjes së melçisë në medikament

1.   Zvogëlimi i përqendrimit të proteinave të plazmës (ngritja e përqendrimit të pjesës se lirë, aktive të medikamentit) 2. 2.   Zvogëlimi i qarkullimit të gjakut nëpër melçi (zvogëlimi i metabolizmit) 3. 3.   Zvogëlimi i aktivitetit të enzimeve mikrosomale (zvogëlimi i metabolizmit) 4. 4.   Krijimi i qarkullimit kolateral (zvogëlimi i veprimit të kalimit të parë nëpër melçi- zvogëlimi i metabolizmit) 5. 5.   Nxjerrja e medikamentit nga lidhja me proteinat e plazmës, (ngritja e përqendrimit të pjsës së lirë, aktive të medikamentit) 6. 6.   Ndryshimi i vëllimit të shpërndarjes së medikamentit

Cilët janë faktorët që ndryshojnë veprimin e medikamentit te personat e moshuar ?

Cilët janë faktorët që ndryshojnë veprimin e medikamentit te personat e moshuar ? Faktorët që ndryshojnë veprimin e medikamentit të personat e moshuar janë: 1. 1.Zvogëlimi i masës jo yndyrore të trupit 2.Zvogëlimi i sasisë së gjithëmbarshme të ujit në organizëm 3.Rritja e sasisë së indit yndyror 4.Zvogëlimi i përqendrimit të albuminave të plazmës 5.Zvogëlimi i numrit ( dëndësisë) dhe ndieshmerisë së receptorëve 6.Ngritja e pH të përmbajtjes së lukthit 7.Zvogëlimi i lëvizshmerisë të lukthit dhe zorrëve dhe qarkullimit në këto organe 8. Zvogëlimi i sipërfaqes resorbtive në zorrë  

Sa është i lashtë qyteti i Kaçanikut ?

Sa është i lashtë qyteti i Kaçanikut? Edhe pse Kaçaniku si vendbanim është mjaft i lashtë ( Guri i gjetur në lokacionin ku gjendet fabrika e gëlqerës, për cilën supozohet të ketë qenë gurë kufitar Iliro - kelt, përkatësisht i shtetit të përbashkët Iliro - kelt i shk. të III para erës sonë). Me gjithë atë duhet thënë, se themelet e qytetit të sotem nisën ne fund të shekullit XVI me ndërtimin e kështjellës (1590),të xhamisë së Kaçanikut (ne vitin 1003 sipas hixhrit) (1594 - 1595) pastaj të një varg objektesh publike si hamamit, hanit te parë ose Kurshumli Hanit , imaretit etj. Merita për këtë u bie Koxha Sinan Pashës (Vezir i madhë në perandorinë turke me prejardhje shqiptare) dhe birit të tij Mehmet Pashë Kaçanikasit (që ndërtoi edhe katër hane të tjera si edhe urën mbi lumin Nerodimja) që nihet sot si "Ura e Konakit". qyteza e Kaqanikut dhe lashtesia,sa eshte i lashte Kaqaniku

A ka qenë e rrezikshme për udhëtar Gryka e Kaçanikut?

A ka qenë e rrezikshme për udhëtar Gryka e Kaçanikut ? Se Gryka e Kaçanikut ishte një vend Gjeostrategjik, një vendmbrojtje e mrekullueshme për shqiptarët, që paraqiste në anën tjetër rrezik të përhershëm për ç'do pushtues që kalonte andej pari e dëshmon mas miri udhë përshkruesi freng Philip De Frense Kanaye me 1573 në veprën e tij "Udhëtime për në lindje" ndër të tjerat shkruan: "Arritëm në Kaçanik - Karavan Saraj shumë e bukur, por e braktisur për shkak të murtajës". "...Çaushi ynë na tha se duhet ecur me kujdes dhe me armë në dorë, me qenëse kalimi është shumë i rrezikshëm prej cubave, të cilët para pak ditësh i kishin vrarë 5 (pesë) Kadi me tërë suitën e tyre".

Kur u ndërtua Kalaja në Kaçanik dhe për çfarë arsye ?

Kur u ndërtua Kalaja në Kaçanik dhe për çfarë arsye ? Me 1582 Sulltan Murati III kishte dhanë urdhër për pastrimin e Sanxhakut të Shkupit dhe të Grykës së Kaçanikut prej numrit të madhë të haramive (cubave). Me 1585 udha urdhëri për ndërtimin e kalasë së Kaçanikut e cila do ta mbronte rrugën prej kryengritsve. Kështjella fillon të ndërtohet më 1586 kurse përfundon me 1590. kur u ndertua kalaja e Kaqanikut,Kalaja ne Kaqanik,ndertimi i kalase se Kaqanikut,ne cilin vit u ndertua Kalaja e Kaqanikut,kur perfundoi ndertimi i Kalase se kaqanikut,kush e ndertoi kalane e Kaçanikut,Kacaniku dhe kalaja

Prej nga rrjedh Toponimi i emrit të qytetit Kaçanik ?

Prej nga rrjedh Toponimi i emrit të qytetit Kaçanik ? A njihet Toponimi Kaçanik para ardhjes së Turqve në Ballkan ? Toponinimi Kaçanik ka ekzistuar edhe para ardhjes së Turqve në Ballkan ndonse për herë të parë në shkrime haset në fillim të shek. XV si: Kaçanikli Derbendi(turqisht)- d.m.th. Grykë e Kaçanikut. Për prejardhjen e emrit Kaçanik ekzistojnë shumë versione: Sipas Z. Tefik Raka-Historian (i vrarë nga forcat serbe në Burgun e Dubravës) Toponimi Kaçanik është i lidhur me emrin Nikë, përkatësisht të Pal Don Nikës, feudal Shqiptar i kësaj ane ( ekziston ne Kaçanik fshati Paldonikë, që banorët e këtushëm sot e quajn Paldonicë). Në Versionin tjetër ky toponim del nga bashkimi i fjalëve Kaça + e Nikës. Në Kaçanik njihen edhe shumë toponime të tjera që përfundojnë me Nik; si Pusi i Nikës, Kisha e Nikës, Livadhi i Nikës, Ara e Nikës ( po ashtu edhe Kaça e Nikës), pastaj Pustenik (Puset e Nikës), Nikoc, Nikaj etj, që ishin faktikisht prona tokësore të Pal Don Nikës. Sipas Muhar

DUDIJA

DUDIJA - Nëpër rrugët e Munihut Syla e Dudi po e kërkonin Dudinë, e cila kishte humbur dhe po bërtisnin : Dudi ! Oj Dudi ! Pas pak kohësh kalon andejpari Luli e u thotë : -Sa të pakulturuar që jeni ,si po bërtisni ashtu në rrugë? Edhe unë e kam humbur Lulinë, po , si e do rendi , kam shkuar në polici dhe i kam dhënë shënimet si duhet: "e gjatë - 1.80cm ,flokë të gjatë, sy tepër të kaltër , gjinj të bujshëm ,këmbë të gjata..." -Pa një pa dy,Syla i kthehet Dudit: -Lëre,bre Dud,Dudinë,hajde ta lypim Lulinë!

Kultura e Kaçanikut

Ben APOLLONI Kultura e Kaçanikut Kaçaniku dikur, para viteve ’90 ka pasur një kinema, ka pasur një Shtëpi të Kulturës, në të cilën janë shfaqur shfaqje teatrore, filma, koncerte etj. Në objektin e Shtëpisë së Kulturës ka qenë edhe biblioteka e furnizuar relativisht mirë. Në atë kohë publiku i Kaçanikut ka qenë publik shumë i kultivuar, dhe shumë i respektuar. Publiku kaçanikas ka ditur t’i vlerësojë shfaqjet artistike të cilit do zhanër. Publiku kaçanikas i asaj kohe me nostalgji kujtohet nga artistët kosovar, nga ata që kanë pasur rastin të performojnë para tij. Në atë kohë kaçanikasit kanë qenë në hap me zhvillimet kulturore botërore; në kinemanë e qytetit janë shfaqur filmat premiera botërore, në teatër janë dhënë shfaqje nga aktorët e Teatrit Popullor të Kosovës, në bibliotekë kanë ardhur librat e Kamysë, Sartrit, Bulgakovit, Markezit, Sabatos, etj. Kaçanikasit përmenden për shije dhe dije muzikore. Kanë dëgjuar muzikë nga The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppel

Për një fjalë -Poezi nga Ben Apolloni

Për një fjalë Heshtja e kësaj nate Mendjen tundon Bora nga lart që bie Kujtmet e thinjura trazon Në këtë natë acari Zemrën e djeg malli Djersë të ftohta akull Rrjedhin nga balli Nga balli i rrudhosur Mbuluar nga floku i bardhë Dridhet gojë e shkreta Që dot se nxorri atë fjalë Atë fjalë që e thoshte zemra Goja dot se nxorri Stinët pa pra ndrrohen Por goja prap atë fjalë s'e nxorri Bardhësi gjithkah Shumë e ftoht kjo stinë Dikush këndon e lumtur Në vetmi dikush po ngrinë Në pranver iu ngri goja Dhe një fjalë se nxorri Jetoi veq në stinën e dimrit Sa shumë kjo fjalë i kushtoi Për një fjalë që s'u tha dot U bënë dy histori Njëra e lumtur në shtrat fshanë Tjetri i hidhur në shtrat qanë. Poezi nga Ben Apolloni   poezi Ben Apolloni,poezi dashurie

Dëshiroj të jem - poezi nga Kaltrina Luzha - Kaçanik

Dëshiroj të jem Dëshiroj të jem flutur Të fluturoj në çdo vend Të shoh bukuritë e botës Që të lënë pa mend. Të shoh kullën e Parisit T’i bie përgjatë Italisë Të freskohem me ujin e Niagarës Të pushoj te Statuja e Lirisë. Dëshiroj të jem në çdo cep të tokës Bile edhe kur hëna del Vetëm kështu jeta ime Nuk do të jetë e mjerë.           Shkruar nga Kaltrina Luzha - Kaçanik deshiroj te behem,deshiroj te jem,vjershe per deshirat,deshira vjersha dhe poezi shqip,poezi per deshirat

Vajza e mamit - vjershe nga Kadrije Dema - Kaçanik

Vajza e mamit Vajza e mamit Jam unë Mami çdo herë më vë në gjumë. Më përqafon Më ledhaton Gjumë të ëmbël Më uron.          Shkruar nga Kadrije Dema - Kaçanik vjershe per vajzat,poezi per vajzat,vjersha dhe poezi per vajzat,vajza poezi shqip,vjersha per qika, poezi per qika,qikat poezi shqip,vjersha dhe poezi per femrat,femra poezi shqip

Poezi per shkollen shkruar nga Ardiana Tusha - Kaçanik

Shkolla ime Kur isha e vogël Erdha në këtë shkollë Në krah   të mamit E me laps në dorë. E luta xha Eminin “Të lutem, më prano! Sepse di të të shkruaj Por nuk di të lexoj”. U hidhërova shumë Sepse nuk mu përgjigj Më pa drejtoresha me lot dhe pikëllim. Kur hyra në këtë shkollë U ndjeva e madhe Por që isha 6 vjeçe Kisha harruar fare. Disi unë u futa Në klasën e parë Mësova shkrim-leximin Ëndrrën e parë.        Vjershe apo poezi per shkollen shkruar  nga Ardiana Tusha - Kaçanik vjersha per shkollen,poezi per shkollen,shkolla poezi shqip,vjersha per shkolle,shkolla vjersha shqip,vjersha dhe poezi per shkollen,poezi per shkollen,vjersha shqip per shkollen time,shkolla vargje,vargje per shkollen,shkolla vjersha shqip

Poezi apo vjershe per 17 shkurtin

       Poezi apo vjershe per 17 shkurtin Pavarësia Erdhi dita e gëzimit Erdhi dita e çlirimit O sa shumë kemi prit’ Që të arrijë kjo ditë. Shumë nëna qajnë Shumë fëmijë kërkojnë babanë Gjaku i trimave s’derdhet kot Sollën lirinë që e kemi sot. 17 Shkurti= Dita e Lirisë- Kjo është dita e pavarësisë Këtë ditë nuk do ta harrojmë Dëshmorët tanë do t’i kujtojmë.         Shkruar nga Erona Zharku - Kaçanik poezi per 17 shkurtin,vjersha per 17 shkurtin,17 shkurti vjershe,poezi per pavaresine e Kosoves,Kosova dhe Pavaresia e saj,vjersha dhe poezi per 17 shkurtin,17 shkurti poezi shqip,poezi dhe vjersha per pavaresine,poezi per diten e Pavaresise,vjersha per diten e pavaresise

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more