Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Doktor Gjilpëra - Analiza letrare apo kritika letrare

Vepra më e rëndësishme letrare e Konicës është padyshim proza e gjatë satirike "Doktor Gjilpëra zbulon rrënjët e dramës së Mamurasit". Ndonëse e pakryer, ajo përfaqëson tiparet më karakteristike dhe vlerat e tij si shkrimtar në përmasa të gjera. "Doktor Gjipëra" u shkrua dhe u botua në gazetën "Dielli" në vitin 1924. Ishte koha kur kish triumfuar Revolucioni i Qershorit dhe në gjirin e shoqërisë shqiptare zhvillohej një luftë e ashpër politike, para saj shtroheshin probleme jetike si: zgjidhja e formës së regjimit, reforma agrare, demokratizimi dhe modernizimi i aparatit shtetëror, emancipimi kulturor kombëtar etj. Lexo edhe një analizë tjetër: Doktor Gjilpëra Vepra e Konicës është pjellë e kësaj kthese socialhistorike që sapo niste në jetën e popullit tonë. Autori mori shkas nga vrasja e dy qytetarëve amerikanë në Mamuras, që organizoi reaksioni feudal. Konica krimin e Mamurasit nuk do ta vështronte si një rast të veçuar, po si një ng

Disa këshilla për jetën nga Prof. EQREM ÇABEJ

Prof. Eqrem Çabej në degën Gjuhë Letërsi Shqipe të Fakultetit të Historisë e të Filologjisë jepte kursin e plotë të leksioneve Historia e Gjuhës Shqipe, vepër origjinale e tij. Në dhjetor 1965 gjatë ligjeratave brenda një ore, profesori nuk shpjegoi lëndë nga teksti, por duke i konsideruar studentët kolegë, iu dha disa këshilla për jetën e tyre të ardhëshme: »Ju do të bëheni mësues. Mësuesia nuk është profesion, ajo është mision. Ju do të punoni për formimin e njeriut. Gabimet që mund të bëjnë profesionistët e ndryshëm, mund të korrigjohen me disa shpenzime, por gabimet që mund të bëni ju me nxënësit, janë të pakorrigjueshme. Po ta formosh shtrembër karakterin e një njeriu, është shumë, shumë e vështirë, në mos është e pamundur, ta ndreqësh atë. Ju duhet të edukoni përmes sjelljes suaj, përmes shëmbullit tuaj. Në rast se ju silleni keq, edhe sikur të mbani dhjetra leksione morali, ose leksione për nevojën e sjelljes së mirë, nxënësit nuk do të përfitojnë asgjë, at

AFORIZMA PËR LIBRIN DHE LEXIMIN

- Kam pasur në jetë vetëm një mik të vërtetë dhe të sinqertë - librin! (Volteri) - Zbavitja më e bukur për njeriun është leximi, ngase shoku më i mirë i tij është libri! - Jetojmë në kohën ku ekzistojnë shumë dijetarë, por ata që flasin janë të paktë. E do të vijë koha kur do të ekzistojnë pak dijetarë, e ata që do të flasin do të jenë të shumtë! (Abdullah ibën Mesudi) - Njeriu që nuk lexon libra të mirë nuk ka asnjë avantazh andaj atij që s'mund t'i lexojë! (Mark Tvain) - Ai që e kompozon veten është më i zgjuar se sa ai që e kompozon një libër! (Benjamin Franklin) - Librat përbëjnë kapital. Një bibliotekë është jetëgjatë sa edhe një shtëpi, me qindra vjet. Pra, librat nuk janë një artikull konsumi, por një kapital. Dhe shpesh, në rastin e njerëzve profesionistë, është i vetmi kapital! (Thomas Jefferson) - Ndoshta kanë pasur të drejtë që e kanë vënë dashurinë nëpër libra, ngase ajo nuk mund të jetojë askund tjetër! (William Faulkner) - Mos jep kurrë libra, sepse

Mendime dhe thënie të mençura

1.Duke qenë dy të bëhesh një, quhet Dashuri. 2.Armiqët ti doni, ngase për dobësitë tuaja vetëm ata publikisht flasin. 3.Më së paku tregohen të mëshirshëm ata, që kanë bërë mëkate më të mëdha. 4. Për njeriun është më mirë të mos ngjitet në një vend nga i cili mund të rrëxohet. 5. Sikur që kur të kemi mbëritur në këtë botë pa sjellur asgjë, Ashtu edhe kur largohemi prej saj s’do të marim asgjë. 6. Andra e lirisë, më së bukuri shihet në burg. 7. Shpifja i ngjan mizës së kalit, po nuk mujte me e mbytë me të ramunit e parë, ma mirë mos e prek. 8. Ai që nuk mund të bëhet zotëri i punës së vet, bëhet hyzmeqar i tjetërkujt. 10.Rruga më e mirë e përvehtësimit të një njeriu është përmes përfitimit të zemrës së tij. 11.Të përvehtësosh dije shumë, të flasësh pak dhe në qdo pyetje që të shtrohet të mos përgjigjesh. 12.Atë që armiku yt s’don të marë vesh, as mikut mos i trego. 13.Rrethi e përgadit një mëkat, i akuzuari atë e zbaton. 14.Menquria e njeriut nuk matet me përgjeg

Shkarko mbi 100 Libra shqip

  Shkarko mbi 100 Libra shqip Nese doni që të shkarkoni libra shqip atehere mjafton të klikoni ne linkun e meposhtem dhe mund te shkarkoni libra shqip http://www.syri3.com/index.php?akcioni=libra

Efektet negative te NIKOTINES e cila eshte pjese e duhanit.

Efektet negative te NIKOTINES e cila eshte pjese e duhanit. STOP vetevrasjes, STOP harxhimit te pasurise pa te drejte dhe ne gjera te kota. https://www.facebook.com/MjeksiaIslame

Ilaçet e zemrës

Ilaçet e zemrës janë pesë: 1. Leximi i Kuranit me meditim 2. Barku i zbrazët 3. Namazi i natës 4. Lutja me përgjërim në kohën e syfyrit 5. Ndeja me njerëz të devotshëm” (Ibrahim el-Havas)   barnat e zemres,ilaqet e zemres,zemra barnat,barnat e zemres,ilaqi i zemres

Çka është Dializa ?

Dializa (greq. dhialisis - tretje, shkrirje) në mjekësi është ecuria e pastrimit të gjakut nga lëndët e dëmshme ("veshka artificiale").  Gjatë kësaj ecurie ndahen një ose disa lëndë të tretura në një lëng me ane të një cipe gjysmpërshkuese që lejon kalimin e lëndëve në një drejtim të vetëm.  Dializa përdoret për të mundësuar zhdukjen e uresë, acideve, kaliumit dhe mbeturinave të tjera metabolike (shkëmbyese) të përmbajtura me tepricë në gjak, kur ky punim nuk kryehet nga veshkat, përkatësisht nga mëlçia për shkak të njeriut të sëmurë rëndë ose sepse veprimi i tij nuk është i mjaftueshem (p.sh. në rast të helmimit).  Në fillimet e përdorimit te saj në vitin 1924 nga Georg Haas, dializa quhej edhe "gjaklarëse".  Futjen pëfundimtare në përdorim e solli aparati dialitik-tambur i Willem Kolffsit që bazohej në tubtha gjysmëdepërtues plastikë (plasmasi), në vitin 1945. cka eshte dializa,ceshte dializa,dializa shqip,cfare eshte dializa,dializa,qka eshte dializa,dializ

Via Egnatia apo Rruga Egnatia

Via Egnatia apo Rruga Egnatia është ndërhyrja në infrastrukturë me te cilën Romakët quajnë dhe organizojnë duke filluar nga gjysma e dytë e shekullit te dytë p. e. s një vijë drejtuese mijëvjecare komunikimi midis perëndimit dhe lindjes, midis Adriatikut të poshtëm dhe Egjeut verior. Rruga siç dëshmon Strabon kishte si pikë degëzimi në ekstremitetin e tij perëndimor, në bregdetin Adriatik, qytetin e Apollonis. Me rrugën Egnatia bashkohej një rrugë që vinte nga Epidamnos (Dyrrachium), e quajtur në mënyrë konvencionale nga studimet degë veriore e rrugës Egnatia ose në rrugë më të përgjithshme e më të thjeshtuar "Rruga Egnatia", në një pikë, vlerësuar nga Straboni e barazlarguar nga të dyja qytetet, që të paktën në periudhën në të cilen janë shkruajtur dy intenerarët të përfshira në Itinerarium Provinciarium koicidonte ose kishte si stacion vijues të parë zonën e quajtur Klodiana, e quajtur Mansio Coladiana nga një burim i tretë internerari Itinerarium Burdigalense. Duke u b

Thënie për femra

Femra...... Krijesa qe mbart, bukuri,dashuri, sakrifice, vuajtje e dhimbje gjate gjithe jetes. Eshte femra ajo qe le gjysmen e embelsires qe ta haj vellai i saj me i vogel. Eshte femra ajo qe merr persiper gabimet e vellait qe ta shpetoje nga qortimet e prinderve. Eshte femra ajo qe cdo nate lutet per te gjithe. Eshte femra ajo qe ndimon prinderit ne punet e shtepise. Eshte femra ajo qe kujdeset per qe te gjithe te duken sa me bukur. Eshte femra ajo qe sakrifikon shkollen,arsimin per hir te familjes. Eshte femra ajo qe heq dore nga dashuria vetem per te mos lenduar njerezit qe do. Eshte femra ajo qe sakrifikon karrjeren qe te kujdeset per femijet e saj. Eshte femra qe qan dhe kur dikush tjeter vuan....... ESHTE FEMRA AJO QE LINDI DHE RRITI SECILIN NGA NE.. thenie per femra,femrat thenie,thenie per femna

Top 15 Most Popular eBusiness Websites

Here are the 15 Most Popular eBusiness Sites as derived from our eBizMBA Rank which is a constantly updated average of each website's Alexa Global Traffic Rank, and U.S. Traffic Rank from both Compete and Quantcast . "*#*" Denotes an estimate for sites with limited Compete or Quantcast data . If you know a website that should be included on this list based on its traffic rankings Please Let Us Know . http://www.ebizmba.com/articles/ebusiness-websites

Çka është insulina ?

Insulina është hormoni që prodhohet nga pankreasi dhe lejon glukozën të hyjë në qelizat e trupit, ku aty përdoret si karburant për energji.  Kështu ne mund të punojmë, të luajmë dhe përgjithësisht të jetojmë jetën tonë.  Ajo është thelbësore për jetën. cka eshte insulina,insulina shqip,insulina,insuline,qka eshte insulina,qfare eshte insulina, ku prodhohet insulina

Shërimi nga helmimi me ushqim

Shtatë vjet pas Hixhres, pas marrëveshjes së paqes në Hejber, me të cilën marrëdhëniet hebraito-myslimane u kthyen në gjendje normale, hebraikja nga Hejberi me emrin Zejneb bint Haris e kishte pjekur një dele dhe ia kishte sjellë dhuratë të Dërguarit të All-llahut , salaAllahu alejhi we selem Lidhur me këtë çështje, Abdu-Rrahman bin Ka’b bin Maliku kishte shënuar se i Dërguari i All-llahut , salaAllahu alejhi we selem, ishte ulur ta hante së bashku me ashabët. Pranë tij ishte ulur Bishr ibn el-Bera’, i cili, pasi kishte hëngër kafshatën e parë, i Dërguari i All-llahut , salaAllahu alejhi we selem, ishte ngritur në këmbë menjëherë dhe kishte thënë: “Ndalni atë grua!”. Kur e kishin sjellë para tij, ai e kishte pyetur: “A e ke helmuar këtë dele?” Ajo ishte përgjigjur: “Kush të tha?” Duke mbajtur në dorë një copë të cilën kishte filluar ta hante, ishte përgjigjur: “Më tha kjo këmbë”. Pasi gruaja e pranojë krimin e vet, tha: “Mendova se, nëse je gënjeshtar, kjo do të të shkak

Buzeqesh sepse buzeqeshja eshte sadaka !

Kujdes menyren e qendrimit ne kembe

Eshte shume e rendesishme nje qendrim i drejte i trupit ku pesha eshte e shperndare njetrajtesisht, sic tregohet ne figuren me poshte, per te shmangur probleme me dhimbjet e muskujve dhe kockave si dhe deformime te tyre ne te ardhmen.   Qendrimi reth 1 ore ne kembe djeg gati 150 kalori.

Anatomia e besimtarit

Shalqiri mbron enet e e gjakut nga ngushtimi

    Në një studim të kohës së fundit nga hulumtuesit e Universitetit të Kentucky, është dëshmuar që shalqiri redukton arterosklerozën tek kafshët. Modeli i kafshëve të përdorur në studim ka përfshirë minjtë me kolesterol të lartë të shkaktuar nga ushqimi. Një grupi kontrollues i është dhënë të pihet ujë, ndërsa grupit eksperimental lëng shalqiri. Deri në javën e tetë të studimit, kafshëve që u është dhënë lëngu i shalqirit kanë pasur peshë më të ulët trupore se sa grupi kontrollues, për shkak të uljes së masës yndyrore. Ata nuk kanë përjetuar ulje në masën trupore pa masën yndyrore. Koncentrimet e kolesterolit të plazmës ishin shumë më të ulëta në grupin eksperimentues, me koncentrimet e kolesterolit lipoprotein të ndërmjetëm dhe me densitet të ulët, të reduktuara në mënyrë modeste në krahasim me grupin kontrollues. Një matje në zonat e dëmtuara aterosklerotike u zbulua që grupi me lëng të shalqirit po ashtu statistikisht ka përjetuar reduktime të rëndësishme në dë

Në momentet e lumtura... falënderoni të MADHËRISHMIN! Në momentet e vështira... luteni të MËSHIRSHMIN! Në qetësi... përuluni të GJITHËFUQISHMIT! Në momentet e dhembshme... mbështetuni tek ALLAHU!

Në momentet e lumtura... falënderoni të MADHËRISHMIN! Në momentet e vështira... luteni të MËSHIRSHMIN! Në qetësi... përuluni të GJITHËFUQISHMIT! Në momentet e dhembshme... mbështetuni tek ALLAHU!

Sëmundjet që mund të perfitojnë nga aplikimi i Hixhames.

• Dhimbjet e kyceve dhe muskujve • Infertiliteti • Çrregullimet seksuale te ndryshme • Semundjet reumatike • Hypertensioni arterial • Infexionet e gjirit • Djeresitjet naten • Ftohjet e sinuseve • Insomnia ose mungesa e nuhatjes. • Pika ne tru • Temperaturat e larta • Dhibmjet e gjoksit • Asthma bronkiale • Semundjet e gjakut.

Disa nga konditat ku mund te perdoret me sukses hixhama

Disa nga konditat ku mund te perdoret me sukses hixhama janë: 1. Dhimbja e kokes 2. Dhimbjet e shpines e shtylles kurrizore ne pergjithesi 3. Arthritet 4. Kapslleku dhe barkeqitjet 5. Dobesimi nga arsye te ndryshme 6. Shiatiku apo ishiazi 7. Probleme te lekures 8. Shterngime periodike te barkut 9. Mbipesha 10. Depresioni dhe migrena 11. Steriliteti tek femrat dhe meshkujt 12. Urinimi naten tek femijet etj.

Shenjat e gishtrinjëve

  Çdo njeri, përfshirë edhe binjakët identik, ka shenjat e gishtërinvje unike.  Me fjalë tjera, identitetet e njerëzve janë të koduara në majat e gishtërinjve.  Ky sistem kodimi mund të krahasohet me sistemin e barkodeve që përdoret sot. Ndërsa është theksuar në Kur’an se është e lehtë për Allahun të ringjall njeriun pas vdekjes, shenjat e gishtërinjve të njerëzve theksohen në veçanti: Po, do t'i a tubojmë! Duke qenë se Ne jemi të zotët t'ia rikrijojmë si kanë qenë edhe majat e gishtave të tij! (Kur'an, 75:4) Theksimi i shenjave të gishtërinjve ka një kuptim të veçantë. Kjo për shkak se format dhe detajet në shenjat e gishtërinvje janë unikat për secilin individ.  Çdo person i cili është i gjallë apo që ka jetuar ndonjëherë në këtë botë ka gjurmën unike të gishtërinjve.  Për më tepër, edhe binjakët identik që kanë të njëjtën ADN kanë secili shenjat unike të gishtërinjve. Shenjat e gishtërinjve marrin formën e tyre përfundimtare para lindjes

VESHËT JANË AKTIV GJATË GJUMIT

Ne u vumë mbulojë mbi veshët e tyre (i vumë në gjumë) në shpellë për disa vite me rradhë. (Kur'an, 18:11) Origjinali në Arabisht i frazës “Ne u vumë mbulojë mbi veshët e tyre” në Kur’an është folja daraba. Kjo mbart kuptimin metaforik të “Ne i vumë ata në gjumë”. I përdorur në lidhje me veshët, daraba do të thotë “parandalimi i veshëve nga dëgjimi”. Fakti që këtu përmendet vetëm shqisa e dëgjimit është shumë e rëndësishme. Sipas zbulimeve të fundit shkencore, veshi është i vetmi organ shqisor që është aktiv kur njeriu është duke fjetur. Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për një orë me alarm që të zgjohemi. Urtësia e frazës “Ne u vumë mbulojë mbi veshët e tyre” është, sipas të gjitha gjasave, se Allahu u mbylli dëgjimin e të rinjve në fjalë, dhe për këtë arsye ata mbetën në gjum për shumë vite. (Kazi, 130 Evident Miracles in the Qur'an, 108)

Dobitë e namazit

1- Namazi është shkak për furnizimin dhe rrizkun. 2- Namazi është diçka që e ruan shëndetin. 3- Namazi të mban larg nga gjërat e dëmshme 4- Namazi të largon sëmundjet. 5- Namazi të forcon zemrën. 6- Namazi të ndriçon pamjen e fytyrës. 7- Namazi i jep kënaqësi shpirtit. 8- Namazi largon dembelizmin dhe përtacinë. 9- Namazi i bën gjymtyrët që të jenë aktivë. 10- Namazi të shton fuqinë fizike. 11- Namazi të zgjeron kraharorin (duke të dhënë çlodhje dhe mendjemprehtësi) 12- Namazi është ushqim për shpirtin 13- Namazi të ndriçon zemrën 14- Namazi ruan begatitë dhe mirësitë. 15- Namazi shmang fatkeqësitë dhe katastrofat. 16- Namazi sjell begati dhe mirësi. 17- Namazi e mban larg Shejtanin. 18- Namazi të afron tek Rrahmani (Allahu, i Gjithëmëshirëshmi) dobite e namazit,namazi dobite,dobia namazi,namazi dobia

Dita e Xhuma foto porosi

Fale Namazin sepse Namazi eshte drite !

Fazat e krijimit të njeriut sipas Kuranit dhe pashmangshem edhe sipas Mjekesise !!

Test i Autoshkollës

Autoshkolla Mjafton te klikoni mbi titullin e tyre dhe do tju shfaqen te dhenat. Libri i autoshkolles Autoshkolla Testi B   RREGULLAT E TRAFIKUT   SHENJAT E TRAFIKUT   Shenjat e rrezikut  Shenjat e komunikacionit   Sinjalet ndriçuese   Shenjat e komunikacionit    Autoshkolla test,test nga Autoshkolla,Autoshkolla teste,Test Autoshkolla,Autoshkolla test online,Test B,Test per patent,teste per patent shoferi,Teste shqip

Kodi i Balave

Kodi i Balave   Inspirohemi nga balat rreth e rrotull facebookut. Kontakt: info@antibal.com ; Marketing: marketing@antibal.com ; Stafi: stafi@antibal.com ; Copyright: copyright@antibal.com http://www.facebook.com/kodibalav

Xha Gorio - Honore de Balzak(analiza letrare, kritika letrare, referat

Lexo një analizë tjetër më domethënëse kliko mbi Xha Gorio Ne kete veper Balzaku trajton nje teme me tematike shoqerore qe prek shtresat e uleta te popullesise qe si gjithmone lidershipit shteteror dhe aristokracis nuk i bene fare per to . Ngjarja vendoset ne ”Pensionin Familiar ” prone e trasheguar e zonjes Voker e cila jetonte pa te shoqin e vdekur per disa vite tashme . Ne kete shtepi qendronin pleq e te rinj duke paguar nje shume mujore sipas marrveshjes Nje nder banoret ishte the Xha Gorio , nje ish njeri i pasur qe e kishte krijuar kapitalin e tij duke shitur fide e makarona . Banor dhe personazh tjeter me rendesi eshte edhe Eugjeni nje djalosh i ri e ambicioz qe me patjeter deshironte te ishte i pasur e njekohesisht ishte student it drejtesise qe mezi financohej nga familja e tij , ambicia e tij e dergon ate ne ujera te rrezikshme e te panjohura deri kur takohen me Votrenin nje hajn profesionist qe merrej vetem me vjedhjen e shumave te medha 10000 e me shume.

Cuca e Maleve - Loni Papa Analizë letrare apo kritikë letrare

" Cuca e Maleve " trajton nje temë e cila kishte ndodhur në fshatrat e malësisë. Ketu tregohet se si një vajzë e quajtur Cucë e formoi shkollën kundër analfabetizmit në Malësi. Cuca ishte një vajzë moderne e cila jetonte me të ëmën e cila ishte e verbër dhe vëllaun me nuse. Para shumë vitesh babain e Cucës Gjinin e kishte akuzuar kisha se kishte vjedhur nga toka e nje fshatari. Gjini ishte nje burrë trim dhe i besës. Don Marku prifti i kishës i tha që ta barte gurin e turpit rreth kishës në mënyre që ti shlyhej mëkati që Gjini as që e kishte bërë. Gjini nuk e barti gurin dhe prifti i tha se do të jesh i mallkuar dhe se fëmijët e tu nuk do të mund të pagësohen në atë kishë por Gjini nuk ndërroi mendje dhe vajza e tij Cuca mbeti e papagëzuar. Gjatë festës së ndarjës së tokave malësorët ishin mbledhur dhe po festonin e po kërcenin. Aty teksa po flisnin se sa burrë i besës kishte qenë Gjini zbulohet se ai ka qenë i akuzuar padrejtësis

Faqja e parë islame në gjuhën shqipe

Faqja e parë islame në gjuhën shqipe Albislami është ueb faqja e parë Islame në gjuhën shqipe, që filloi punën e saj në Mars të vitit 1999.    Ai synon përhapjen e diturisë fetare dhe rrënjëzimin e metodologjisë së ehli suneh uel xhemaa, te të gjithë myslimanët e rajonit dhe te ata të cilët hulumtojnë pas të vërtetës. Këtë gjë, Albislami e bën nëpërmjet materialeve të saja edukative, mësimore dhe analizave të ngjarjeve globale me këndvështrim të thellë fetar. http://www.albislam.com

Watching the NFL versus the MLB

By: Jason OConnor Imagine placing two flat screen plasma TV's side by side in your living room smack dab in front of your couch. You've got beer, snacks a-plenty and fresh batteries in your clicker. One TV has an NFL game on and the other has a Major League Baseball game and they both start at the same time. Besides this being many sports fans' idea of hog heaven and even better than clicking back and forth between games with only one TV, it's fun to watch the differences between these two pro sports. Watching the NFL on TV is a weekly ritual; baseball is on every night of the week, but watching the two combined is almost as rewarding as joining a Cowboy cheerleader snuggle-fest. And that's exactly what I did recently (not the snuggle-fest, but the two TV's thing). Here's what happened: The football game started with a massive kick to the opposing team, and a line of 250-pound plus men with murder in their eyes started charging after the poo

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more