Skip to main content

Pse janë të rëndësishme hormonet e qumështit të gjirit?

Pse janë të rëndësishme hormonet e qumështit të gjirit?


Pse janë të rëndësishme hormonet e qumështit të gjirit?

Posted: 13 May 2022 02:22 PM PDT

Qumështi i gjirit përmban më shumë sesa thjesht kalori dhe lëndë ushqyese. Në fakt, është e mbushur plot me përbërës të tjerë, siç janë hormonet. Këto hormone luajnë një rol në shëndetin dhe zhvillimin e foshnjës.

Shumë nga hormonet në qumështin e gjirit besohet se ofrojnë përfitime të rëndësishme shëndetësore shkruan VeryWell Family, transmeton Gazeta Shneta.

Por, cilat janë hormonet përbërëse të qumështit të gjirit?

Prolaktina është hormoni përgjegjës për prodhimin e qumështit të gjirit.Kolostrum, qumështi i parë i gjirit, ka sasi të larta të prolaktinës. Pas ditëve të para të ushqyerjes me gji, sasia e prolaktinës zvogëlohet shpejt. Pas kësaj, nivelet e prolaktinës në qumështin e gjirit janë pothuajse të njëjta me nivelet e prolaktinës në gjak.

Hormonet e tiroides: TSH, T3, T4

Hormonet tiroide prodhohen nga gjëndra tiroide. Ata kryejnë shumë funksione të rëndësishme dhe prekin pothuajse çdo sistem të trupit. Funksioni më i rëndësishëm i hormoneve të tiroides është të kontrollojnë se si trupi e shpërndan ushqimin dhe e kthen atë në energji.

Nivelet e tiroksinës (T4) në kolostrum fillojnë të ulëta, por ato rriten gjatë javës së parë të ushqyerjes me gji. Tiroksina mund të ndihmojë zorrët e të porsalindurit të zhvillohen dhe të piqen.2 Gjatë muajve të parë të jetës, foshnjat që ushqehen me gji kanë nivele shumë më të larta të tiroksinës në trupin e tyre sesa foshnjat që ushqehen me formula.

Kortizoli

Kortizoli quhet shpesh hormoni i stresit. Është një hormon steroid që ka shumë funksione në trupin e njeriut. Në kolostrum, kortizoli është i lartë, por nivelet ulen shpejt dhe qëndrojnë në nivele më të ulëta ndërsa ushqyerja me gji vazhdon. Studimet tregojnë se njerëzit që janë të lumtur dhe kanë një përvojë pozitive të ushqyerjes me gji kanë më pak kortizol në qumështin e tyre të gjirit.

Jo vetëm këto të tre hormone janë pjesë përbërëse të qumështit të gjirit. Qumështi i gjirit përmban një sërë hormonesh që ndikojnë në rritjen, zhvillimin, funksionin imunitar dhe sistemet e tjera trupore të foshnjës. Ndërsa funksioni i saktë i shumë prej këtyre hormoneve është ende duke u hetuar, këto hormone besohet të jenë një pjesë e rëndësishme e vlerës ushqyese të qumështit të gjirit dhe përfitimeve shëndetësore që ai ofron. /Gazeta Shneta/

The post Pse janë të rëndësishme hormonet e qumështit të gjirit? first appeared on .

Deri në këtë moshë bebi juaj nuk duhet të konsumojë kripën

Posted: 13 May 2022 01:25 PM PDT

Fillimi me ushqime të ngurta te bebi juaj është një nga fazat më emocionuese për ju si prind. Vëzhgimi i reagimeve të tyre për të testuar shijet janë një ndër momentet më të bukura.

Mirëpo, jo të gjitha ushqimet mund të testohen menjëherë. Bebit i duhet kohë për të arritur ushqime të caktuara shkruan VeryWell Family, transmeton Gazeta Shneta.

Një nga këto është edhe kripa.

Zakonisht, bebi ekspozohet ndaj kripës përmes qumështit të gjirit. Shtimi i kripës në ushqimet e ngurta nuk rekomandohet për bebet nën moshën 1-vjecare.

“Kripa, ose kloruri i natriumit, është një lëndë ushqyese thelbësore që gjendet natyrshëm në shumicën e ushqimeve dhe është e pranishme në formulën dhe qumështin e gjirit,” thotë Kristian Morey, dietolog."Nuk është e nevojshme të shtoni kripë në dietën e foshnjës në shumicën e rasteve."

Megjithatë, shtimi i kripës në dietën e fëmijës suaj mund të jetë i dëmshëm për veshkat e tyre, pasi ato nuk janë në gjendje të përballojnë sasinë e lartë të kripës.

Përvec kësaj, sasia e lartë e kripës mund të ndikojë në rritjen e presionit të gjakut.

Andaj, nuk këshillohet të shtoni kripë në dietën e foshnjës. Bebet tashmë marrin të gjithë natriumin që u nevojitet nga qumështi i gjirit dhe formula. Shtimi në atë sasi mund të jetë i dëmshëm. /Gazeta Shneta/

The post Deri në këtë moshë bebi juaj nuk duhet të konsumojë kripën first appeared on .

Tre arsyje më shumë për të filluar konsumimin e ujit te bebi pas moshës 6-muajshe

Posted: 13 May 2022 11:36 AM PDT

Zakonisht, bebet duhet të fillojnë konsumimin e ujit pas muajit të gjashtë të zhvillimit të tij. Në këtë moshë, foshnjet marrin hidratimin përmes qumështit të gjirit ose formulës.

Mirëpo, uji para moshës gjashtë muajshe është i rrezikshëm sepse bebet mund të konsumojnë  me shumë ujë në vend të qumështit të gjirit ose formulës për të cilën kanë nevojë ushqyese shkruan VeryWell Family, transmeton Gazeta Shneta.

Kjo mund të dërgojë në kequshqyerje, shkëputje të hershme nga qumështi i gjirit dhe rrit rrezikun për diarre ose infeksione.

Largimi i hershëm nga gjiri

Nëse i jepni fëmijës tuaj ujë në vend që ta ushqeni me gji, pa dashje mund t’i sinjalizoni trupit tuaj që të prodhojë më pak qumësht. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në shkëputje të hershme të paqëllimshme.

Infeksion

Uji nuk është gjithmonë mjaftueshëm i pastër për sistemin tretës të bebit dhe mund të shkaktojë infeksione e deri te diarreja.

Diarreja është problematike sepse e vë bebin në rrezik dehidratimi. Ai gjithashtu liron trupin nga lëndët ushqyese që gjenden në qumështin e gjirit ose në formula përpara se ato të absorbohen në sistemin e bebin tuaj, duke shkaktuar potencialisht kequshqyerje.

Kequshqyerja

“Uji para 6 muajsh mund të krijojë një çekuilibër në elektrolitet e tyre dhe mund të ulë sasinë e qumështit ose formulës që pinë, duke hequr lëndët ushqyese që janë të rëndësishme për rritjen dhe zhvillimin e tyre,” shpjegon Aimee Tyler-Smith RD, Bed, dietologe. /Gazeta Shneta/

 

 

The post Tre arsyje më shumë për të filluar konsumimin e ujit te bebi pas moshës 6-muajshe first appeared on .

loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit


Popular posts from this blog

Trajta e shquar dhe e pashquar e emrit

  Trajta e shquar dhe e pashquar e emrit Trajta themelore e emrit është rasa emërore e pashquar.  Nga trajta themelore ose parësore i fitojmë format e tjera gramatikore të emrit (trajtat). Emrat , si në njëjës ashtu edhe në shumës, përdoren në dy trajta: a) në trajtë të pashquar dhe b) në trajtë të shquar shquar. Emri në trajtën e pashquar tregon qenie, sende ose dukuri në përgjithësi, në mënyrë të papërcaktuar. P.sh.: një nxënës, një punëtor, një mendim , një mace, një laps etj. Emri në trajtën e shquar tregon qenie, sende ose dukuri të tjera, të veçuara nga gjërat e tjera të llojit të vet. P.sh.: nxënësi, punëtori, mendimi, macja, lapsi etj.   Formë përfaqësuese (bazë) e emrit është trajta e pashquar, numri njëjës, rasa emërore : djalë, vajzë, shkollë, lule, letër, njeri, kompjuter, lepur, qen, piano etj. Trajta e shquar e emrit formohet duke i pasvendosur formës përfaqësuese nyjën shquese, përkatësisht mbaresën: a) për emrat e gjin

Ese të ndryshme shqip

Ese dhe Hartime '' Ese dhe hartime të ndryshme shqip dhe anglisht '' Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe postimi në një faqe tjetër.  Redaksia Rapitful ka lexuar disa ankesa në emailin e saj të bëra nga disa arsimtarë dhe profesorë ku janë ankuar se nxënësit po i kopjojnë esetë dhe hartimet nga faqja Rapitful dhe me ato ese apo shkrime po prezantohen gjatë shkrimit të eseve dhe hartimeve. Pra redaksia Rapitful kërkon nga nxënësit që të mos kopjojnë esetë dhe hartimet dhe me to të prezantohen para mësimdhënësve por le të jenë këto ese vetëm si një udhërrëfyes se si duhet të shkruhet një ese apo hartim dhe asesi të kopjohen. Ju faleminderit për mirëkuptim. Ese dhe hartime do te shtohen vazhdimisht keshtuqe na vizitoni prap. Nëse dëshironi Analiza letrare të veprave të ndryshme kliko mbi Analiza Letrare Kliko mbi titullin që ju intereson Ese për Diturinë   Për Mjekët! Fakultetet e sotme po kryhen me teste 6 arsye për të mos studiuar mjekësinë P

Ese për Verën

Ese për Verën Vera fillon me 21 qershor dhe mbaron me 21 shtator Vera është periudha më e nxehtë e vitit që bashkë me ngrohtësinë e saj sjell edhe dashurinë për natyrën dhe bukuritë e saj. Në verë , ditët bëhen më të gjata ndërsa netët më të shkurta. Njerëzit mund të punojnë më shumë dhe mund të jenë jashtë për një kohë më të gjatë nëse kanë për të punuar me orë të tëra. Njerëzit në këtë stinë pëlqejnë të dalin dhe të kënaqen me bukuritë e natyrës dhe kjo sigurisht se mund të ndodhë më së miri në stinën everës . Vera është stina më e pëlqyer nga të gjithë. Çdokush e pret verën me muaj për t’i shijuar të mirat që i sjell me ardhjen e saj. Shumë njerëz gjatë verës preferojnë t’i vizitojnë vendet turistike për të kaluar pushimet e tyre verore dhe për t’i shijuar bukuritë natyrore të krijuara nga Zoti . Gjatë verës ekziston mjaft kohë e lirë për të bërë vizita edhe në farefisin tonë,për të lexuar ndonjë përrallë , tregim , nov
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more