Skip to main content

Ndryshimet në trupin e gruas pas lindjes që shumica nuk besojnë se janë të vërteta

Ndryshimet në trupin e gruas pas lindjes që shumica nuk besojnë se janë të vërteta


Ndryshimet në trupin e gruas pas lindjes që shumica nuk besojnë se janë të vërteta

Posted: 01 Aug 2020 08:02 AM PDT

Pasi lindni një foshnjë, ajo merr shumë vëmendje nga mjekër dhe nga të afërmit e shumtë. Por, pak njerëz në të vërtetë e dinë se çfarë po ndodh me nënën e foshnjës. Trupi i saj kalon në shumë ndryshime, disa prej të cilave janë të mira dhe disa jo.

Madhësia e këpucave rritet

Studiuesit matën këmbën e 49 grave gjatë shtatzanisë dhe 6 muaj pas lindjes. Gjatë kësaj periudhe, gjatësia e këmbës u rrit me 2-10 milimetra. Besohet se ndryshimi në madhësinë e këmbës është shkaktuar nga relaksimi i hormonit. Ai i bën nyjet dhe tendinën më fleksibile.

Ijet bëhet më të gjera

Relaksina hormonale që përshkruam më parë, relakson tendinin ku lidhen kockat e legenit që është arsyeja pse ijet mund të bëhen më të gjera. Kjo është e nevojshme për të siguruar që lindja të shkojë mirë. Disa gra kthehen në formën e tyre origjinale menjëherë pas lindjes dhe disa përfundojnë me një legen shumë më të gjerë.

Ngjyra e flokëve dhe e syve mund të ndryshojë

Një ekspert i shtatzanisë nga Kalifornia pretendon se shtatzania madje mund të ndryshojë ngjyrën e flokëve dhe syve. Ajo mendon se kjo ndodh për shkak të një çekuilibri hormonal që shkakton mungesë të melaninës. Për disa, ndryshimet në pamje janë të përkohshme dhe për të tjerët ato janë të përhershme.

Preferencat e shijes ndryshojnë

Pas shtatzanisë, preferencat e shijes mund të ndryshojnë mjaft, në vend të ushqimeve të ëmbla, gratë fillojnë të shijojnë ushqime pikante dhe anasjelltas. Arsyeja është e njejtë, ekziston një çekuilibër i hormoneve në trup dhe askush nuk e di se si do të ndikojë në sjelljen e nënës. /GazetaShneta/

Arsyet e fshehura pse nuk mund të mbeteni shtatzënë

Posted: 01 Aug 2020 07:32 AM PDT

Faktorët kryesor që zvogëlojnë shanset për të pasur një fëmijë janë të njohura: lindja e fëmijës dhe ushqyerja me gji, përdorimi i pilulave të kontrollit të lindjes dhe pirja e duhanit. Sidoqoftë, shumë shpesh edhe mungesa e këtyre arsyeve nuk garanton që të mbeteni shtatzënë.

Konsumoni shumë yndyrna

Ngrënia e yndyrnave që gjendet në produkte të pjekura si pica, patate të skuqura, mund të ndikojë negativisht në pjellori, do të thotë që ovulimi nuk ndodh. Mundohuni të kufizoni konsumin e këtyre ushqimeve pasi konsumimi i tyre në vend të karbohidrateve të shëndetshme mund të shkaktojë deri në 73% rrezik të shtuar të një sëmundjeje ovulative.

Ju jeni duke e tepruar me ushtrime

Ushtrimet mund të përmirësojnë pjellorinë tuaj në një farë mase por është e rëndësishme të merrni sasinë e duhur të ushtrimeve. Bërja e tepërt e ushtrimeve mund të ndikojë në ekuilibrin tuaj të energjisë dhe të ndikojë negativisht në ciklin tuaj riprodhues. Hulumtimet kanë treguar që ushtrimet e gjata dhe intensive mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të mbetur shtatzënë.

Indeksi i masës suaj trupore është i ulët

Të kesh një BMI më të ulët se normale mund të iu vë në rrezik më të madh të mosfunksionimit të vezoreve, infertilitetit dhe lindjes së parakohshme. Çrregullimet e të ngrënit mund të shoqërohen me një BMI më të ulët dhe ndonjëherë mund të ndikojnë negativisht në menstruacionet dhe pjellorinë.

Partneri juaj është i stresuar

Studimet tregojnë se pjelloria e një burri ndikon ndjeshëm nga stresorët e jetës, përfshirë punën, familjen dhe jetën shoqërore. Të qenit i paaftë për të përballuar këto probleme ka ndikimin më të madh negativ. /GazetaShneta/

A mund të mbeteni shtatzënë gjatë kohës që jeni shtatzënë, shkenca thotë po

Posted: 01 Aug 2020 07:05 AM PDT

Ekzistojnë mjaft arsye për të mos dashur shtatzaninë duke filluar nga sëmundja e mëngjesit, dhimbje barku, urth dhe liria për të bërë seks me partnerin tuaj sa herë që dëshironi.

Një shtatzani e dyfishtë ose mbivendosja janë jashtëzakonisht të rralla, në fakt nuk ka statistika se sa shpesh ndodh por është shkencëtarisht e mundur, transmeton Gazeta Shneta.

Ekzistojnë tri gjëra që i ndodhin trupit tuaj kur mbeteni shtatzënë që e bëjnë atë më pak të ngjarë të keni mundësi të mbeteni përsëri shtatzënë në 9 muajt e ardhshëm:

Ju ndaloni ovulimin – ju duhet të prodhoni një vezë të shëndetshme në mënyrë që të mbeteni shtatzënë. Sapo ajo vezë të jetë fekonduar me sukses dhe implantet në mitrën tuaj, hormonet e shtatzanisë u tregojnë vezoreve tuaja se nuk keni nevojë të ovuloni më tani.

Ndonjë prej këtyre gjërave – ovulimi, implantimi i dytë ose spermatozoidi që përshkon në radhë të parë ndodh që pas ngjizjes do të jetë e pazakontë.

Nëse të tre ndodhi, duke rezultuar në mbivendosje është praktikisht e padëgjuar.

Çfarë e shkakton atë kur ndodh?

Në mënyrë që të keni një shtatzani të dyfishtë, duhet të ovuloni ndërsa jeni shtatzënë ose të keni dy mitra.

Ovulimi gjatë shtatzanisë ndodh kështuqë rrallëherë mjekët nuk kanë qenë në gjendje të studiojnë pse mund të ndodhë. Ndërsa anomalitë e mitrës nuk janë aq të rralla, mjekët zakonisht shohin njerëz me një mitër të ndarë ose të formuar pjesërisht, jo dy mitra të veçanta.

Kjo gjendje quhet mitel didelphic dhe është e rrallë. Ndërsa mund të shkaktojë një shtatzani të dyfishtë, ka më shumë të ngjarë të rezultojë në abort sesa dy shtatzani në të njejtën kohë. /GazetaShneta/

Studimet tregojnë se mbipesha gjatë shtatzanisë mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të fëmijës

Posted: 31 Jul 2020 01:13 PM PDT

Lidhja midis nënës dhe fëmijës është më intensivja në natyrën njerëzore. Sjellja e një fëmije në botë shkakton ndryshime të jashtëzakonshme në jetën e gruas, e cila nuk do të jetë më e njejtë.

Përtej gëzimit dhe lumturisë që mund të thotë të mbash një qenie të re njerëzore në bark ka diçka thelbësore për këtë rol të ri, përgjegjësi, transmeton Gazeta Shneta.

Pesha e një gruaje gjatë shtatzanisë zakonisht është shqetësuese si për të ashtu edhe për obstetrin e saj. Është e nevojshme që rritja e peshës të jetë graduale dhe të jetë brenda kufijve të shëndetshëm për secilën periudhë.

Kur një grua shtatzënë fiton shumë peshë, shpesh besohet se vetëm shëndeti i saj do të rrezikohet. Por, kjo shpesh rrezikon edhe shëndetin e foshnjës.

Studimi gjeti lidhje midis mbipeshës dhe problemeve te fëmijët gjatë shtatzanisë. Në anën tjetër, studimi konsideroi mjedisin e secilit fëmijë dhe zbuloi se ndikimi i mbipeshës së nënës gjatë shtatzanisë në IQ të një fëmije ishte më i ulët kur ishin rrritur në një shtëpi komode. /GazetaShneta/

Studiuesit zbuluan se gratë shtatzëna që vuajnë nga vjellja kanë më shumë gjasa të kenë fëmijë të zgjuar

Posted: 31 Jul 2020 12:27 PM PDT

Shtatzania mund të jetë një kohë e mrekullueshme por edhe shumë sfiduese dhe sëmundja në mëngjes është një nga aspektet më të pakëndshme të saj.

Një studim i ri zbuloi se hormonet që shkaktojnë sëmundje në mëngjes janë të njejta me ato që lidhen me zhvillimin më të madh të trurit tek fëmijët, transmeton Gazeta Shneta.

Hulumtimi i botuar në Gazetën e Pediatrisë zbuloi se të vjellurat që shfaqen gjatë shtatzanisë janë një shenjë e shkëlqyeshme e një IQ të lartë tek fëmijët. Për më tepër, sa më i lartë të jetë intensiteti i të vjellurave, aq më i lartë do të jetë inteligjenca e parashikuar e fëmijëve.

Ky studim jep inkurajim për gratë që vuajnë nga sëmundja e mëngjesit midis javës së parë deri diku midis javës 14-16, që është kur ata fillojnë të ndiejnë grupin tjetër të simptomave të shtatzanisë si përgjumje, lodhje dhe ënjtje. /GazetaShneta/

Ja pse trupi i një gruaje ka nevojë për kaq shumë kohë për ta rimarrë vetën

Posted: 31 Jul 2020 11:28 AM PDT

Pavarësisht se është një nga momentet më prekëse në jetë, lindja e një fëmije vë shumë tendosje në trupin e femrës. Megjithëëse duhen vetëm 2-3 ditë ose edhe 24 orë për disa nëna të reja të largohen nga spitali nëse nuk kanë ndonjë komplikim, procesi i rehabilimit në të vërtetë zgjat shumë më gjatë.

Yndyra nënlëkurore në bark që mbron fëmijën nga faktorët e jashtëm mund të rritet ndjeshëm gjatë shtatzanisë. Ndryshimet hormonale dhe ushqimi irracional lehtësojnë procesin. Kjo është arsyeja pse gjendja e barkut të një gruaje gjatë ciklit menstrual pas lindjes varet nga sa peshë ajo fiton gjatë shtatzanisë, transmeton Gazeta Shneta.

Gjinjtë

Gjatë laktacionit, gjinjtë bëhen më të mëdha për shkak të zmadhimit të segmenteve që shtrihen nga qumështi. Ligamentet dhe muskujt nuk mund të mbështesin indet e gjirit në të njejtën mënyrë siç e mbështetën atë para shtatzanisë pasi që pesha e tyre në periudhën pas lindjes rritet 2-3 herë. Kjo mund të çojë në ptozë.

Sistemi muskulor

Gjatë shtatzanisë, sistemi muskulor skeletik i një gruaje përjeton një ngarkesë të shtuar dhe trupi prodhon relaksin e hormonit, i cili është përgjegjës për elasticitetin e ligamenteve vertebrale dhe muskujve. Kjo ngarkesë çon në ndryshime në shpinë, nyje të gjymtyrëve, kockave të legenit.

Mitra

Mitra kalon në shumë ndryshime gjatë shtatzanisë së një gruaje dhe gjatë procesit të lindjes. Pesha e mitrës së një gruaje që nuk ka lindur kurrë është normalisht 40g deri në 60g. Ndryshimet janë rezultat i hipertrofisë së muskujve që shfaqet gjatë shtatzanisë.

Cikli menstrual

Procesi i rehabilitimit të funksionit menstrual të një gruaje që lind një fëmijë ndikon nga shumë faktorë, si shkoi shtatzania, prania e ndonjë ndërlikimi gjatë lindjes, mosha e gruas, ushqimi, prania e sëmundjeve kronike, regjimi i qumështit dhe pushimit si dhe shumë aspekte të tjera të jetës. /GazetaShneta/

Simptomat e sëmundjeve të rrezikshme që injorohen nga shumë gra

Posted: 31 Jul 2020 11:02 AM PDT

Sëmundjet që gratë përjetojnë shpesh janë të vështira për t'u dalluar nga dhimbja që marrin para ciklit menstrual. Por, ju duhet të vizitoni mjekun menjëherë pasi të vini re disa shenja shqetësuese të cilat duhet të mësoni t'i njihni.

Për shembull, njerëzit që diagnostifikohen me kancer të gjirit në një fazë të hershme mbijetojnë në më shumë se 90% të rasteve, transmeton Gazeta Shneta.

Urinimi i shpeshtë

Urinimi i shtuar mund të jetë një shenjë e diçkaje më shumë sesa vetëm probleme me veshkat ose traktin urinar. Mund të jetë një çekuilibër hormonal ose të tregojë se ka diçka keq në mikroflorën vaginale.

Humbje e pashpjeguar e peshës

Mos u bëni shumë të lumtur nëse papritur keni humbur disa kilogram në një periudhë të shkurtë kohore. Ndonjëherë kjo mund të jetë një simptomë e gjërave të tilla si sëmundja e Crohn, diabet tipit 2 ose kancer.

Flokët në vende që nuk duhet të jenë

Hirsutizmi ose flokët e tepërt të trupit do të thotë që ka shumë hormone mashkullore në trup. Ndryshimet në pamjen e një pesoni nuk janë pjesa më e keqe e kësaj, kjo gjendje mund të çojë në infertilitet, çrregullim të metabolizmit apo edhe një rritje të rrezikut për të pasur kancer të gjirit dhe sëmundje enometriale.

Gjakderdhje pas menopauzës

Gratë shpesh vërejnë gjak pasi të kenë menopauzën. Ky gjak mund ët jetë një shenjë e kancerit të mitrës, qafës së mitrës, miomës dhe proceseve të tjera të rrezikshme patologjike.

Ndryshimet në gjinj

Shenjat e para të kancerit të gjirit mund të jenë shumë të vështira për tu vërejtur. Kur bëhet fjalë për shimbje në gjinj dhe nyjet limfatike, tashmë mund të jetë vonë. /GazetaShneta/

loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit


Popular posts from this blog

Vjershe per 28 nentorin nga Suhejla Topojani - Kaçanik

28 Nëntori

Shumë zemra rënkonin
Shumë lotë pikonin
Shumë fëmijë u vranë
Vetëm se ishin shqiptarë.

Tani erdhi paqja
Tani erdhi liria
Gëzohemi të gjithë
Se erdhi Pavarësia.

Mirë se erdhe Pavarësi
Mirë se erdhe 28 Nëntor
Jemi të gëzuar të gjithë
Të bashkuar e unik

Vjershe apo poezi nga Suhejla Topojani - Kaçanik


vjersha per 28 nentorin,28 nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 28 nentorin,28 nentori poezi shqip,vjersha te bukura per 28 nentorin,pavaresine e Shqiperise,shqipnise,

Pranvera në vendin tim

''Pranvera''është një stinë e bukur ku natyra fillon të ngjallet e të gjelbërohet,moti fillon të ngrohet jetë e re fillon të afrohet.

Çdo mëngjes kur zgjohem kënaqem kur shikoj rrezet e diellit që bien në dritare dhe kënaqem poashtu kur dëgjoj cicërimën e zogjve.

Kjo stinë e gëzon çdokënd me gjallërinë dhe bukurinë e saj.

Zogjtëgëzohen shumë sepse tani e kanë më të lehtë jetën,ushqimin dhe strehimin.Disa prej tyre(zogjtë shtegtarë) kthehen nga vendet e largëta si: dallëndyshja,lejleku etj.

Bariu është shumë i gëzuar sepse tani ai ka ku ti kullos bagëtinë dhe ta ruaj më lehtë atë.

Bujku fillon ta mbjellë misrin,domatet,patatet e perime dhe pemë tjera të ndryshme që janë të nevojshme për jetesën e njeriut.

Unë e dua këtë stinë sepse është tejet e bukur dhe në mua ngjall dashuri dhe lumturi shpirtërore.


Lexo edhe nje ese tjeter: Ese per pranveren


Shkruar nga stafi Rapitful.

Ndalohet rreptesisht kopjimi dhe postimi ne nje faqe tjeter


Pranvera në vendin tim .Kjo eshte nje…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more