“7 gjëra që duhet t’i pastroni urgjentisht gjatë sezonit të gripit” plus 19 more Kuzhina Shqiptare |
- 7 gjëra që duhet t’i pastroni urgjentisht gjatë sezonit të gripit
- Jastëk me djathë
- 5 gabimet që duhen shmangur kur skuqni qepë
- Ëmbëlsirë me 1 vezë
- Ëmbëlsirë me rum ( ponç )
- Kofshë pule me salcë beshamel
- Mësoni si t’i ngrini frutat sezonalë siç duhet
- Tortë ‘’tri shije’’
- Pasta(makarona) në furrë
- 6 ushqimet që mund t’i ripërdorni para se t’i hidhni
- Kifle të vogla
- Shtrudle me mak
- Gjevrek i zier
- Largoni aromën e qepës me këtë përbërës
- Si t’i riktheni shkëlqimin rubinetit të lavamanit me 1 përbërës
- Pite e shtrirë me djathë
- Tortë snickers
- Pite me kërpudha
- Hiqni njollat e ndryshkut nga enët e kuzhinës me një patate
- Pulë në pite
7 gjëra që duhet t’i pastroni urgjentisht gjatë sezonit të gripit Posted: 07 Nov 2016 09:07 PM PST Janë disa vende ku mikrobet shtohen, të cilat duhet të pastrohen më mirë gjatë sezonit të gripit. Specialistët e higjienës specifikojnë çfarë kujdesi të tregoni me to.Rubinetatw Rubinetat janë pjesët më të pista, në kuzhinë dhe në banjo, sepse ne i prekim me duar të pista. Ndaj ato janë një nga transportuesit kryesorë të baktereve dhe viruseve të gripit, që shkaktojnë edhe sëmundje të tjera. Plus, rubinetat janë edhe pikat më të nxehta për të transportuar mykun, bakteret e salmonelës dhe E.Colit. Pastroni çdo ditë rubinetat, nga sipër dhe poshtë me spraj dizinfektues ose me pastrues të tjerë, sepse aty ka gjithnjë mikrobe. Mbajtësit e furçave të dhëmbëve Një studim zbuloi se ato mbajnë shumë mikrobe. Për t'i pastruar mund t'i vendosni në pjatalarëse ose lajini me dorë me ujë të nxehtë dhe sapun një herë ose dy herë në javë. Dhe në se dikush në shtëpinë tuaj është i sëmurë, mbajeni furçën e tij të dhëmbëve të ndarë nga pjesa tjetër e furçave. Nëse ju prekni mikrobet e gripit ose të të ftohtit dhe pastaj prekni gojën tuaj, hundën apo sytë, ju mund të jeni pacienti i ardhshëm. Lodrat plastike Fëmijët mund të marrin deri në 8 ftohje në vit dhe mikrobet mund të përhapen me lehtësi në lodrat e tyre. Pastroni lodrat në fund të çdo muaji dhe kur të fëmijët të sëmuren, pastrojini edhe më shpesh. Ju mund të vrisni shumë baktere dhe viruse në lodrat plastike duke i larë ato me sapun dhe ujë të ngrohtë. Por mund të përdorni edhe pastrues të tjerë, ose dizinfektantë. Smartfonët Smartfonët dhe tabletat qarkullojnë më lehtë nëpërmjet tyre. Pasi qelqi i ekranit që prekin majat e gishtave tuaj, edhe pse është 'i zgjuar', nuk është aq i pastër, sidomos gjatë sezonit të gripit dhe atij të dimrit. Ju mund të blini peceta speciale ose kontrolloni udhëzimet për mënyrën më të mirë që ekziston për të pastruar ekranin e smartfonit tuaj. Gjithashtu, informohuni në lidhje me pajisjet që përdorin dritën UV për të dizinfektuar aksesorët tuaj. Telekomadat dhe tastierat Mikrobet e gripit dhe të të ftohtit kanë tendencë të jetojnë më gjatë në plastikë dhe sipërfaqet e tjera të vështira për t'u pastruar. E tillë është edhe telekomanda, që nuk pastrohet shpesh. Për të pastruar atë, së pari hiqni mbeturinat me një furçë dhëmbësh të thatë. Pastaj përdorni një tampon pambuku apo pak pambuku me pak dizinfektant dhe pastrojeni telekomandën me kujdes. Ju mund të përdorni të njëjtën metodë në tastierën e kompjuterit. Tavolina e punës Në zyra qarkullojnë shumë lloje mikrobesh. Njerëzit i marrin ato me vete në shtëpi, në autobus, ose kur çojnë fëmijët në shkollë dhe më pas i sjellin në punë. Nuk ndodh asgjë e keqe nëse e pastroni tavolinën tuaj rregullisht, aq më tepër kur të tjerët rreth e rrotull mund të jenë ftohur apo po kalojnë një grip. Këto viruse mund të jetojnë në shumë sipërfaqe, deri në 8 orë. Seriozisht, lani duart tuaja Edhe në qoftë se ju mbani pastër çdo gjë rreth jush, larja e duarve tuaja është ende një nga mënyrat më të sigurta për të ulur shanset që ju të sëmureni me grip ose me të ftohur. Fërkoni duart tuaja së bashku me sapunin për të paktën 20 sekonda para se t'i shpëlani – mos harroni kurrizin e duarve, në mes të gishtave dhe poshtë thonjve tuaj. Përdorni një dizinfektant për duar me të paktën 60% alkool, nëse nuk keni mundësi që të lani duart shpesh. The post 7 gjëra që duhet t'i pastroni urgjentisht gjatë sezonit të gripit appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 07 Nov 2016 09:07 PM PST The post Jastëk me djathë appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
5 gabimet që duhen shmangur kur skuqni qepë Posted: 07 Nov 2016 09:07 PM PST Nëse i keni provuar ndonjëherë qepët e karamelizuara, atëherë ju e dini se sa magjike janë ato në të vërtetë. Gatim i ngadaltë, feta të holla dhe kaq mjaftojnë për t'i transformuar ato tërësisht.Nëse i keni gatuar ose thjesht e dini si përgatiten, me siguri jeni në dijeni të procesit të tyre të ndërlikuar të përgatitjes. Kjo nuk është e vështirë, ju duhet vetëm të shmangni këto 5 gabime të zakonshme.1. I prisni në feta të holla Kur fetët e qepëve priten shumë të holla, ata rrezikojnë të digjen lehtësisht. Fetat e qepëve duhet të kenë një trashësi mesatare dhe të jenë të prera në mënyrë të barabartë. Kjo, sepse duhet që të përgatiten të gjitha në kohë të barabartë. 2. I gatuani në temperaturë të lartë Qepët e karamelizuara kërkojnë një proces të gjatë sepse marrin kohë për t'u gatuar. Nëse përpiqeni ti gatuani në zjarr të madh dhe për pak kohë, kjo është gjëja me e keqe që mund të bëni. Ato kërkojnë kohë dhe durim. Ndaj, gatuajini në një zjarr të ngadaltë që shmang djegien e tyre dhe në fund do të merrni një kënaqësi të veçantë. 3. Nuk u qëndroni në kokë Përgatitja e qepëve të karamelizuara kërkon vëmendjen tuaj dhe t;u qëndrosh atyre afër. Është thelbësore ti shikoni apo ti përzieni herë pas here, duke shmangur kështu djegien e tyre. 4. Koha e gatimit Ata mund të marrin shpejt një ngjyrë të artë në kafe, por kjo nuk do të thotë se janë përgatitur plotësisht. Ata kanë nevojë për më shumë kohë sepse duhet të jenë më të errëta se ngjyra e artë. Koha e gatimin ndryshon në varësi të sasisë së qepëve, por koha standarte e përgatitjes së tyre varion nga 40 deri në 50 minuta, derisa të marrin një ngjyrë kafe të errët. 5. Ju ngjiten në tigan Ndodh që qepët të ngjisin në tigan dhe të krijojn ënjë shtresë jo shumë të këndshme. Përdorni lëng si vera, lëng supe apo edhe pak ujë që shtresa e ngjitur të lirohet dhe të kthehet sërish në gjendjen që ishte. Kështu, shmangni aromën e djegur dhe shijen jo të mirë të tyre. The post 5 gabimet që duhen shmangur kur skuqni qepë appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 07 Nov 2016 09:07 PM PST The post Ëmbëlsirë me 1 vezë appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 07 Nov 2016 09:07 PM PST The post Ëmbëlsirë me rum ( ponç ) appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 07 Nov 2016 09:07 PM PST The post Kofshë pule me salcë beshamel appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Mësoni si t’i ngrini frutat sezonalë siç duhet Posted: 06 Nov 2016 09:07 PM PST Për të ruajtur të gjitha cilësitë e frutave, në mënyrë që ju të gëzoni shijen e tyre në dimër, është e nevojshme t'i ngrini në mënyrën e duhur. Nëse fruti është zgjedhur gjatë blerjes dhe është i pjekur mirë, është vendosur në ngrirje brenda 48 orëve, atëherë atij nuk do t'i humbasin vlerat ushqyese dhe mund të konsumohet gjatë stinës së dimrit.Si t'i ngrini frutat e freskëta
Sa zgjasin frutat e ngrira: 12 muaj: mollë, luleshtrydhe, fiq, kumbulla, rrush; The post Mësoni si t'i ngrini frutat sezonalë siç duhet appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 06 Nov 2016 09:07 PM PST The post Tortë ''tri shije'' appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 06 Nov 2016 09:07 PM PST The post Pasta(makarona) në furrë appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
6 ushqimet që mund t’i ripërdorni para se t’i hidhni Posted: 06 Nov 2016 09:07 PM PST Mendoni se disa produkte që gjenden në kuzhinë dhe frigorifer duhet t'i hidhni sepse nuk dini se çfarë të bëni më me to. Sipas jush, nuk ju hyjnë më në punë dhe e vetmja zgjidhje ëshë ti hidhni poshtë. Por, në fakt, janë disa ushqime të cilat mund të ripërdoren ende pa i hedhur.1. Kockat 2. Majat e perimeve 3. Qumështi i thartuar 4. Llumi i kafesë 5. Copat e bukës 6. Yndyra e proshutës The post 6 ushqimet që mund t'i ripërdorni para se t'i hidhni appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 06 Nov 2016 09:07 PM PST The post Kifle të vogla appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 06 Nov 2016 09:07 PM PST The post Shtrudle me mak appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 05 Nov 2016 10:07 PM PDT The post Gjevrek i zier appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Largoni aromën e qepës me këtë përbërës Posted: 05 Nov 2016 10:07 PM PDT Qepa është një ndër perimet më të përdorshme në kuzhinë, e cila përmban vlera të larta ushqyese. Preferencat për të janë të ndryshme, sepse një pjesë e fëmijëve apo edhe të rriturve nuk dëshirojnë ta konsumojnë atë në asnjë lloj gatimi.Megjithatë, pjesërisht mund të kenë edhe të drejtë, sepse konsumimi i qepës shoqërohet edhe me disavantazhe. Një prej tyre është aroma që lëshon kur hahet. Kjo mund t'u bëjë të ndiheni paksa në siklet në komunikimin me të tjerët. Por, pavarësisht kësaj është mjaft e vështirë të heqin dorë prej qepës. Dhe ju mund të pyesni se si mund të shpëtoni prej aromës së pakëndshme të qepës. Ka një mënyrë sigurisht dhe ai është majdanozi. Majdanozi përmban klorofil që është shumë i dobishëm për të luftuar aromën e qepës. Ai gjithashtu përmban vajra me aromë të mirë që mund të neutralizojnë aromën e qepës. Përbërësit:
Përgatitja:
The post Largoni aromën e qepës me këtë përbërës appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Si t’i riktheni shkëlqimin rubinetit të lavamanit me 1 përbërës Posted: 05 Nov 2016 10:07 PM PDT Dëshira është që i gjithë lavamani i kuzhinës të jetë gjithmonë me shkëlqim pa njolla apo pika, por duke e përdorur atë vazhdimisht, bëhet një mision i pamundur.Nganjëherë problemi qëndron edhe tek mungesa e kohës për ta pastruar lavamanin dhe rubinetin e ujit ashtu siç duhet, ndaj ky i fundit e humbet shkëlqimin. Shtoji kësaj edhe faktin se pastrimi i tyre është një proces i gjatë dhe i mërzitshëm. Mund të keni përdorur detergjentë larës dhe sërish ai ka mbetur po në atë gjendje. Por, nuk keni pse të shqetësoheni më as për këtë objekt që e përdorni shumë shpesh. Ju nevojitet:
Udhëzime:
The post Si t'i riktheni shkëlqimin rubinetit të lavamanit me 1 përbërës appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 05 Nov 2016 10:07 PM PDT The post Pite e shtrirë me djathë appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 05 Nov 2016 10:07 PM PDT The post Tortë snickers appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 05 Nov 2016 10:07 PM PDT The post Pite me kërpudha appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Hiqni njollat e ndryshkut nga enët e kuzhinës me një patate Posted: 04 Nov 2016 10:07 PM PDT Ndodh shpesh që pavarësisht se përpiqeni të kujdeseni mirë për enët e kuzhinës, veçanërisht për tiganët dhe tenxheret, ata sërish mund të preken nga njollat e ndryshkut. Janë njollat më të zakonshme që ndonjëherë bëhen shumë të bezdisshme, aq më pak kur nuk keni asnjë ide se si mund t'i zhdukni ato.Nuk është mënyra më e mirë përdorimi i thikës apo i mjeteve të tjera të gatimit. Ka alternativa akoma më efikase që janë ideale për zhdukjen e njollave të ndryshkut nga enët e kuzhinës. Një patate të papërpunuar. Për të pastruar ndryshkun me një patate, priteni atë për së gjati ose për së gjeri, varësisht sipërfaqes që do të pastroni. The post Hiqni njollat e ndryshkut nga enët e kuzhinës me një patate appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
Posted: 04 Nov 2016 10:07 PM PDT The post Pulë në pite appeared first on Kuzhina Shqiptare. |
You are subscribed to email updates from Kuzhina Shqiptare. To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States |
Lexo edhe: