Karotenoidet janë fitopërbërës (përbërës të ndërtimit të bimëve) që kanë antioksidantë të fuqishëm, thelbësorë për shëndetin e syrit. Janë përbërësit që gjenden në ushqime me ngjyrat e tyre të gjalla, të tilla si: të kuqët e panxharit, të portokallët e ndritshëm të karrotës dhe të specit të turshive.
Gjenden në përqendrime të larta në pëlhurën e syrit dhe veprojnë si antioksidantë, duke neutralizuar dëme të lira rrënjësore dhe duke vepruar si filtra, që mbrojnë sytë nga efektet e dëmshme të diellit.
Karotenoidet janë formë e vitaminës A dhe gjenden në perimet me gjethe të gjelbërta, në kivi, në portokaj të kuq dhe në pemë e perime të verdha.
Vitamina A është e tretshme në yndyrë dhe, studimet kanë zbuluar se trupi nuk mund t’i shndërrojë karotenet në vitaminë A, pa praninë e yndyrës në dietë. Prandaj, është e domosdoshme që gjatë dietës të përfshihen yndyrna dhe vajra së bashku me ushqimet burimore të karotenoideve, që të sigurohemi që trupi të merr mjaftueshëm nga kjo lëndë ushqyese dhe që të jetë në gjendje për ta përvetësuar atë.
Karoteni Beta është një karotenoid i rëndësishëm që gjendet në karrota, kajsi, pjepër dhe në patate të ëmbla. Karotenoidet tjera, të tilla si: karoteni alfa, karoteni gama dhe beta-kriptoksantina, të gjitha ndihmojnë në prodhimin e vitaminës A retinale. Vitamina A retinale është antioksidanti jetësor në pëlhurën e syrit.
Astaksantina është një karotenoid tjetër thelbësor, i domosdoshëm për shëndetin e syve. Përmbajtja e saj e lartë antioksidante, ndihmon për të parandaluar gjendje si: degjenerim makular, verbim dhe sëmundjen e Alzheimerit.
Salmoni i egër është një burim i shkëlqyer i astaksantinës, e cila është ajo që i jep salmonit të egër atë ngjyrën rozë të gjallë. Këtë karotenoid e përmban gjithashtu edhe salmoni i kultivuar, por në një formë sintetike, e cila është shumë më pak e efektshme dhe përftohet nga petro-kimikatet. Në fakt, salmoni i egër mund të përmbajë deri në 400% më shumë astaksantinë se salmoni i kultivuar, si dhe shkallë më të larta të acideve yndyrore omega-3.
loading...
Lexo edhe: