Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Degjenerimi makular si rrjedhojë e moshës

Degjenerimi makular si rrjedhojë e moshës është një nga sëmundjet më të zakonshme degjenerative të syrit. Makula është e përbërë nga qelizat e kompresuara dendësisht, të cilat na mundësojnë të shohim ngjyra dhe detaje të hollësishme. Kur këto të dëmtohen ose të fillojnë të prishen, të pamurit qendror dobësohet.

Hulumtuesit kanë zbuluar se marrja e ushqimit të pasur antioksidues, është shumë i rëndësishëm në uljen e rrezikut të degjenerimit makular dhe kataraktës (perdes së syrit). Hulumtimet tregojnë se plotësimi i dietës me vitamina C dhe E, karoten beta dhe zink, zvogëlon rrezikun e zhvillimit të degjenerimit makular.

Të verdhët e vezës është veçanërisht efektiv, meqë përmban luteinë dhe zeaksantinë, të cilat janë përgjegjëse për pigmentin e verdhë. Këto janë antioksidantët e vetëm që transportohen në mënyrë specifike në makulë.

Luteina gjendet edhe në perime jeshile të errëta, të tilla si brokoli dhe lakra jeshile, por hulumtuesit llogarisin se luteina që gjendet në vezë, mund të jetë 300% më e absorbueshme (thithet më lehtë) sesa luteina që gjendet në burimet bimore.

Përktheu: Driton XhezairiDegjenerimi makular si rrjedhojë e moshës është një nga sëmundjet më të zakonshme degjenerative të syrit. Makula është e përbërë nga qelizat e kompresuara dendësisht, të cilat na mundësojnë të shohim ngjyra dhe detaje të hollësishme. Kur këto të dëmtohen ose të fillojnë të prishen, të pamurit qendror dobësohet.

Hulumtuesit kanë zbuluar se marrja e ushqimit të pasur antioksidues, është shumë i rëndësishëm në uljen e rrezikut të degjenerimit makular dhe kataraktës (perdes së syrit). Hulumtimet tregojnë se plotësimi i dietës me vitamina C dhe E, karoten beta dhe zink, zvogëlon rrezikun e zhvillimit të degjenerimit makular.

Të verdhët e vezës është veçanërisht efektiv, meqë përmban luteinë dhe zeaksantinë, të cilat janë përgjegjëse për pigmentin e verdhë. Këto janë antioksidantët e vetëm që transportohen në mënyrë specifike në makulë.

Luteina gjendet edhe në perime jeshile të errëta, të tilla si brokoli dhe lakra jeshile, por hulumtuesit llogarisin se luteina që gjendet në vezë, mund të jetë 300% më e absorbueshme (thithet më lehtë) sesa luteina që gjendet në burimet bimore.

Përktheu: Driton Xhezairiloading...

Related Posts :Namazi

Syzat