Takvimi 2016 I Autoshkolla I Ese I Analiza I Vjersha I Lojra I Blej I Mëso Gjermanisht I Mëso shqip I

Merrni njoftime per postimet e reja

Tema e veprës letrare

Kur analizohet një tekst letrar, në radhë të parë duhet vështruar se cila anë e jetës është pasqyruar në të. 

Pra, çdo vepër letrare flet për diçka dhe kjo ka të bëjë me temën e veprës.

Tema është motivi themelor i një vepre letrare, mbi bazën e të cilit zhvillohet e gjithë ngjarja. 

Titulli i veprës letrare rregullisht është në lidhje të drejtpërdrejtë me temën.

Edhe në jetën e përditshme themi: tema e mbledhjes (e bisedimit), tema e mësimit, hyri në temë, nuk është në temë etj. 


Gjatë bashkëbisedimit: folësi flet për thelbin e çështjes, ndërsa dëgjuesi kupton për se a për kë flitet.

Tema është problemi themelor që pasqyrohet në një vepër letrare.

 P.sh.: tema bazë në veprën e Migjenit është padrejtësia, vuajtja dhe mjerimi i vegjëlisë. Romani "Heshtja e armëve" i Ramiz Kelmendit, për temë ka hakmarrjen, ndërsa në romanin e Haki Stërmillit "Sikur të isha djalë" tema është shoqërore dhe bën fjalë për emancipimin e gruas.

cka eshte tema, ceshte tema, cka eshte tema e vepres letrare, tema e vepres letrare, teme letrare, cka eshte tema letrare, cfare eshte tema e vepres letrare, cfare eshte tema e vepres letrare, qka eshte tema e vepres letre, tema e vepres letrare, tema letrare, tema letrare shqip

Ruaje këtë faqe

Arkiva e postimeve

Na ndiqni me email për postimet e reja

Analiza, Referate, Vjersha dhe Poezi si dhe Thënie