Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Naim Frashëri (1846 – 1900)- Biografia dhe Veprat

Naim Frashëri lindi më 25 maj të vitit 1846 në Frashër të Përmetit dhe vdiq më 20 tetor 1900 në Stamboll. 

Eshtrat e tij janë sjellë në Shqipëri. 

Ai konsiderohet si një nga poetët më të mëdhenj të Rilindjes sonë Kombëtare. 

Ai mbetet mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit dhe i kulturës shqiptare. 

Nën ndikimin e ngjarjeve historike, sidomos të Lidhjes së Prizrenit, Naimi, braktisi vjershërimin persisht dhe iu kushtua letërsisë shqiptare. 

Më 1886, Naim Frashëri botoi poemën e tij të famshme “Bagëti e Bujqësi”. 

Më 1898 del në dritë poema e madhe epike “Historia e Skënderbeut” dhe poema fetare “Qerbelaja”. 

Poema “Historia e Skënderbeut” ishte një kurorëzim i veprës së tij, ishte “testamenti i tij politik e poetik”.

Me grishje të hapëta për çlirim nga Turqia, kjo poemë u shkrua sipas traditës së madhe barletiane. 

Naimi u shqua edhe për poezinë meditative, nisi në shqipet poezinë filozofike (vjersha “Perëndia” 1890). 

Ai shkroi dhe proza për të vegjlit dhe bëri disa përshtatje mjeshtërore fabulash të La Fontenit.
 
Botëkuptimi i Naimit ishte në thelb panteist e idealist.

ku lindi Naim Frasheri,Kur lindi Naim Frasheri,ne cilin vit lindi Naim Frasheri,Ku vdiq Naim Frasheri,ne cilin vit vdiq Naim Frasheri,Naim Frasheri Vdekja,kur vdiq Naim Frasheri,Veprat e Naim Frasheri,Naim Frasheri jeta dhe veprat,cilat jane veprat e Naim Frasherit,kur e shkroi Naim Frasheri vepren Bageti e Bujqesi,letersia shqipe,biografia Naim Frasheri
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat