Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Vitaminat

                                   Vitaminat

vitaminat,vitamina,vitamina shqip
Vitaminat (latinisht: vita-jetë) janë materie të domosdoshme për jetën (vitale).

 Vitaminat janë komponime komplekse që kanë natyrë të ndryshme kimike.

Nga vetë emri janë shumë të rëndësishme për jetën

Më saktë ato në sasi të vogla janë të nevojshme për rritjen, funksionimin normal të qelizave dhe indeve dhe në përgjithësi për ruajtjen e shëndetit
Bimët dhe mikroorganizmat janë të afta për t’i sintetizuar vitaminat, ndërsa kafshët duhet t’i marrin përmes ushqimit. 

Ato në të vërtetë janë materie organike që trupi i njeriut nuk mund ti sintetizojë (përveç kolekalciferolit, Vitaminës K, dhe pjesërisht riboflavinës). 
Vitaminat takohen në dy forma kryesore; aktive (veprojnë menjëherë në organizëm) dhe joaktive (për të vepruar duhet të aktivizohen). 

Vitaminat në formë joaktive quhen provitamina.
Mungesa e pjesërishme e vitaminave në organizëm quhet hipovitaminozë ndërsa mungesa e tërësishme avitaminozë.
Sasia e tepërt e vitaminave në organizëm është e dëmshme dhe quhet hipervitaminozë.
Vitaminat ndahen në vitamina që treten në ujë dhe vitamina që treten në vajëra.
 
Vitaminat qka janë vitaminat rritja, funksionimi normal qelizat  indet  ruajtja e shëndetit,Bimët, mikroorganizmat, sintetza vitaminat, kafshët ushqimi materie organike kolekalciferoli, Vitamina K riboflavina format kryesore, active,  joaktive Vitaminat provitamina,provitaminat, Mungesa e vitaminave hipovitaminoza, mungesa e tërësishme e vitaminave avitaminoza, Sasia e tepërt e vitaminave hipervitaminoza vitaminat që treten në ujë, vitamina që treten në vajëra,rendesia e vitaminave,vlera e vitaminave, cilat jane vitaminat, ku gjenden vitaminat,  
                                   Vitaminat

vitaminat,vitamina,vitamina shqip
Vitaminat (latinisht: vita-jetë) janë materie të domosdoshme për jetën (vitale).

 Vitaminat janë komponime komplekse që kanë natyrë të ndryshme kimike.

Nga vetë emri janë shumë të rëndësishme për jetën

Më saktë ato në sasi të vogla janë të nevojshme për rritjen, funksionimin normal të qelizave dhe indeve dhe në përgjithësi për ruajtjen e shëndetit
Bimët dhe mikroorganizmat janë të afta për t’i sintetizuar vitaminat, ndërsa kafshët duhet t’i marrin përmes ushqimit. 

Ato në të vërtetë janë materie organike që trupi i njeriut nuk mund ti sintetizojë (përveç kolekalciferolit, Vitaminës K, dhe pjesërisht riboflavinës). 
Vitaminat takohen në dy forma kryesore; aktive (veprojnë menjëherë në organizëm) dhe joaktive (për të vepruar duhet të aktivizohen). 

Vitaminat në formë joaktive quhen provitamina.
Mungesa e pjesërishme e vitaminave në organizëm quhet hipovitaminozë ndërsa mungesa e tërësishme avitaminozë.
Sasia e tepërt e vitaminave në organizëm është e dëmshme dhe quhet hipervitaminozë.
Vitaminat ndahen në vitamina që treten në ujë dhe vitamina që treten në vajëra.
 
Vitaminat qka janë vitaminat rritja, funksionimi normal qelizat  indet  ruajtja e shëndetit,Bimët, mikroorganizmat, sintetza vitaminat, kafshët ushqimi materie organike kolekalciferoli, Vitamina K riboflavina format kryesore, active,  joaktive Vitaminat provitamina,provitaminat, Mungesa e vitaminave hipovitaminoza, mungesa e tërësishme e vitaminave avitaminoza, Sasia e tepërt e vitaminave hipervitaminoza vitaminat që treten në ujë, vitamina që treten në vajëra,rendesia e vitaminave,vlera e vitaminave, cilat jane vitaminat, ku gjenden vitaminat,  
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat