Ushqimi dhe personat e sëmurë me giht
Personat e sëmurë nga gihti duhet të shmangin një lloj të caktuar të ushqimit dhe duhet ta ndalojnë rreptësisht alkoolin, por duhet të marrin dredhëza dhe qershia, të pijnë më shumë sasi të ujit dhe të mbajnë peshë normale.
Qëllimi i ushqimit dietal te gihti është për të parandaluar dhe minimizuar simptomat në vendosjen e një baze solide në mënyrën e të ushqyerit.
Dieta përbëhet nga ushqime me koncentrime të ulëta të purinës. Në ushqim rekomandohet përdorimi i prodhimeve të qumështit, proteina bimore, rritjen e sasive të ujit, dhe reduktimin e ushqimeve të pasura me purinë. Gjatë përdorimit të këtij lloji të ushqimit është vërtetuar që ulen simptomat e gihtit dhe gjithashtu parandalohen edhe sulmet e dhimbjeve.
Të sëmuret duhet t’u përmbahen udhëzimeve të mëposhtme për menyrën e të ushqyerit:
• duke shmangur ushqime të pasura me purina si bujon, supë me mish, mish i thatë, soset e mishit, organet e kafshëve, skumbri, harengë, sardele, gaforre, guaca, hajvar, këpurdha, makarona me maja,ta ndalojnë rreptësisht përdorimin e alkoolit , dhe gjithçka që në vete përmban maja, (shkakton rritje të përqëndrimit të acidit urik);
• në ushqyerje mund të përdoret gjalpi, drithërat, kakao, misri, gruri, vezët, lëngjet e freskëta, frutat, akullorja, qumështi, makaronat, lajthitë, arrat, bajamet, mielli i bardhë, zarzavatet, orizi.
Duhet të theksohet se ka rëndësi të madhe mbajtja e peshës normale, sepse obeziteti krijon produkte metabolike toksike dhe shpie në rritje të rrezikut të sulmeve të gihtit. Qershitë dhe dredhëzat kanë dhënë rrezultate të shkëlqyeshme në shërimin e gihtit për shkak të pasurisë së tyre me antioksidantë dhe rekomandohet përdorimi i tyre sidomos në periudhat e vitit, të cilat mund të gjenden të freskëta, por edhe mund të perdoret në formë tjetër.
Lexo edhe:
Personat e sëmurë nga gihti duhet të shmangin një lloj të caktuar të ushqimit dhe duhet ta ndalojnë rreptësisht alkoolin, por duhet të marrin dredhëza dhe qershia, të pijnë më shumë sasi të ujit dhe të mbajnë peshë normale.
Qëllimi i ushqimit dietal te gihti është për të parandaluar dhe minimizuar simptomat në vendosjen e një baze solide në mënyrën e të ushqyerit.
Dieta përbëhet nga ushqime me koncentrime të ulëta të purinës. Në ushqim rekomandohet përdorimi i prodhimeve të qumështit, proteina bimore, rritjen e sasive të ujit, dhe reduktimin e ushqimeve të pasura me purinë. Gjatë përdorimit të këtij lloji të ushqimit është vërtetuar që ulen simptomat e gihtit dhe gjithashtu parandalohen edhe sulmet e dhimbjeve.
Të sëmuret duhet t’u përmbahen udhëzimeve të mëposhtme për menyrën e të ushqyerit:
• duke shmangur ushqime të pasura me purina si bujon, supë me mish, mish i thatë, soset e mishit, organet e kafshëve, skumbri, harengë, sardele, gaforre, guaca, hajvar, këpurdha, makarona me maja,ta ndalojnë rreptësisht përdorimin e alkoolit , dhe gjithçka që në vete përmban maja, (shkakton rritje të përqëndrimit të acidit urik);
• në ushqyerje mund të përdoret gjalpi, drithërat, kakao, misri, gruri, vezët, lëngjet e freskëta, frutat, akullorja, qumështi, makaronat, lajthitë, arrat, bajamet, mielli i bardhë, zarzavatet, orizi.
Duhet të theksohet se ka rëndësi të madhe mbajtja e peshës normale, sepse obeziteti krijon produkte metabolike toksike dhe shpie në rritje të rrezikut të sulmeve të gihtit. Qershitë dhe dredhëzat kanë dhënë rrezultate të shkëlqyeshme në shërimin e gihtit për shkak të pasurisë së tyre me antioksidantë dhe rekomandohet përdorimi i tyre sidomos në periudhat e vitit, të cilat mund të gjenden të freskëta, por edhe mund të perdoret në formë tjetër.
Ja disa pamje klinike të gihtit
loading...
Lexo edhe: